Blogit

A Good Year – Mainio vuosi

A Good Year – Mainio vuosi

(A Good Year)

(Yhdysvallat, 2006, 120 min.)

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: Marc Klein. Pohjautuu Peter Maylen kirjaan.

Pääosissa: Freddie Highmore, Albert Finney, Russell Crowe, Tom Hollander, Didier Bourdon, Isabelle Candelier, Kenneth Cranham, Marion Cotillard, Valeria Bruni Tedeschi, Archi Panjabi, Rafe Spall ja Abble Cornish

Musiikki: Marc Streitenfeld

 

Max Skinner (Russell Crowe) on hyvin menestynyt Lontoo Cityn pörssimeklari, joka saa syytteen sisäpiirikaupoista. Hän pakenee syytöksiä Ranskan Provenceen, missä edesmennyt rakas Henry –setä (Albert Finney) on jättänyt hänelle perinnöksi viinitilan, jossa on iso kartano, tenniskenttä ja uima-allas. Max ei ole nähnyt setäänsä yli kymmeneen vuoteen, mutta testamentin puuttuessa oli lähin elossa oleva sukulainen. Tai niin Max ainakin luuli, sillä tilalle ilmestyy pian myös Amerikkalainen Christie Roberts (Abbie Cornish), joka väittää Henryn olevan hänen isänsä. Eikä siinä vielä kaikki sillä Max joutuu kolmen muunkin naisen pyörityksiin idyllisellä maaseudulla – nimittäin tilanhoitaja Francis Duflotin (Didier Bourdon) Ludvine –vaimon (Isabelle Candelier), lakimies Natalie Auzetin (Valeria Bruni Tedeschi) sekä pikkukylän tarjoilijan Fanny Chenalin (Marion Cotillard). Elämä siis hymyilee suloisen aurinkoisella tavalla…

A Good Year – Mainio vuosi on aurinkoinen ensisijaisesti aikuisille naiskatsojille suunnattu positiivisviritteinen ja kesäisen vihreä tiukasti nykyaikaan sijoittuva romanttinen rakkauskomedia. Elokuvassa on muutamia todella mainioita komediallisia, jopa koomisiakin kohtauksia mukana (mm. kun Max tippuu uima-altaaseen, Max pelaa tennistä viinitilanhoitajaansa vastaan kuin kyseessä olisi Ranskan avointen loppuottelu tai kun Max ei pääse perille asti viinitilallensa vuokra-autollaan, jonka tietokone-ohjattu GPS –paikannin ei toimi kunnolla).

 

Elokuvaa katsoessa oppii arvostamaan vanhoja elämänviisauksia ihan uudella tavalla. Vanhassa ammatissaan Maxille voitto ei ole tärkeää, vaan kaikki kaikessa. Maaseudulla hän oppii kuitenkin arvostamaan sitä tosiasiaa, että voitosta ei pysty nauttimaan jos häviö ei voi tuoda elämänviisautta. Raha tai ura eivät todellakaan ole kaikki kaikessa / tärkeintä elämässä. Tärkeämpää on vapaus, kiireettömyys, onnellisuus, elämän helppous ja jopa rakkaus, kunhan vain sen oikean rakkauden kohteen löytää läheltään.

Pidin kovasti tästä mestariohjaaja Ridley Scottin (mm. Gladiator, Alien – Kahdeksas matkustaja, Blade Runner) uudesta romanttisesta maaseutukomediasta. Russell Crowe näyttelee roolinsa todella hallitun upeasti ja vähäeleisesti – todella sujuvasti. Upeaa katsottavaa kertakaikkiaan. A Good Year – Mainio vuosi on hyvin ihmisläheinen, tavallisista ihmisistä kertova komedia, josta aito elämänmaku huokuu aurinkoisella tavalla läpi hyvän vanhan Ranskalaisen viinivuosikerran lailla. Joskus elämä vain on yksinkertaisen kaunista ja ihanaa ja sille ei voi yhtikäs mitään.

A Good Year – Mainio vuosi kirjan kirjoitti englantilainen Peter Mayle. Hän työskenteli mainostoimiston johtajana Lontoossa ja New Yorkissa. Vuonna 1975 hän päätti tehdä elämälleen täyskäännöksen ja muutti Ranskan Provenceen ja ryhtyi kirjailijaksi.

 

****

Jan M. Ekblad

J.M.Ekblad

Olen Jan M. Ekblad ja tehnyt yhteensä 50 leffa-arviota Länsi-Uusimaa lehteen. perustanut Cinema SF internet-lehden, jossa olin mukana 2007 toimituksen päättymiseen asti. Olen julkaissut omakustennelehtiä (mm. Lobotomia, LB ja LB Special) ja kolme omakustannekirjaa (Ulvovat verikoirat, Ulvovat verikoirat 2 ja Leffafriikin päiväkirja) elokuvista. Keräilen leffoja, tv-sarjoja ja musiikkia. Käyn konserteissa ja elokuvissa. Mottoni on aina: Päivä kerrallaan eteenpäin.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button