Blogit

FACE/OFF – KAHDET KASVOT (1997)

FACE/OFF – KAHDET KASVOT (1997, USA, 138 min.)

(Face/Off)

Ohjaus: John Woo.

Käsikirjoitus: Mike Werb & Michael Colleary.

Tuotanto: Michael Douglas, Steven Reuther, Jonathan D, Krane & Terence Chang.

Musiikki: John Powell.

Näyttelijät: John Travolta, Nicholas Cage, Joan Allen, Gina Gershon, Margaret Cho, CCH Pounder, Nick Cassavetes & Alessandro Nivola.

 

Elokuva alkaa siitä kun terroristi Castor Troy (Cage) ampuu tivolissa olevan FBI agentti Sean Archeria (Travolta) sillä seurauksella, että hänen kuusivuotias poikansa Michael menehtyy Seanin läpi menneeseen luotiin. Kuusi vuotta myöhemmin Sean Archer saa tehtävän, joka liittyy Castor Troyhin. Edellä mainitun veli Pollux (Nivola) vangitaan FBI:n iskun yhteydessä. Sean solutetaan samaan vankilaan Polluxin kanssa kasvovaihdon tehneenä vale Castorina, jotta hän saisi selville mihin voimakasta tappavaa kaasua sisältävä muovipommi on kätketty enkelten kaupunkiin. Mutta ei siinä vielä kaikki. Troy herää koomasta ja karkaa laitokselta Seaniksi naamioituneena pelastamaan pikkuveljensä ja tappamaan kaikki tielleen osuneet poliisit. Samalla miesten osat vaihtuvat täydellisesti, sillä “perheet” uskovat miestensä tulleen takaisin, vaikka naamarien takaa paljastuukin ihan toisenlainen maailma.

Tämä on hieno toimintaelokuva, jossa on paljon John Woon legendaarisista 1980-luvun Hongkong leffoista (A Better Tomorrow 1-3, The Killer) tuttuja otteita mukana. Mukaan on saatu mahdutettua uskonnollisuutta, rauhaa heijastavia kirkossa lentäviä kyyhkysiä, hidastettuja luoteja, kullatut aseet, karatea, kahden käden ammuntaa sekä veristä toimintaa hyvän musiikin tahdittamana. Elokuvassa on selviä lainauksia lukuisista elokuvista. Edellämainittujen John Woon leffojen lisäksi yhtäläisyyksiä löytyy mm. Jesus Francon “Faceless”, Renny Harlinin “Cliffhanger – Kuilun partaalla”, Stuart Gordonin “Linnoitus” elokuvista sekä John Woon omien jenkki ohjausten (Hard Target, Broken Arrow – Operaatio erämaassa) parista. Lisäksi kasvoleikkausia voisi vielä verrata klassisiin Frankenstein tarinoihin.

Vaikka elokuvan idea on uusi ja ehdottomasti mielenkiintoinen, niin aina näistä hyvistäkin toimintaelokuvista löytää selviä puutteita. Tämä elokuva on lapsellista ja hauskaa väkivaltaviihdettä, jossa veri valuu hallitusti, kasvoja operoidaan, kymmeniä ihmisiä ammutaan, aivoja kärvennetään sähkötuolissa sekä kulkuneuvoja hajotetaan ja räjäytellään palasiksi. Välillä tämä tuntuu hienolta ja taiteelliselta toimintaleffalta, välillä taas uuvuttavalta draamalta, jossa on jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua sekaisin samassa toimivassa kuoressa. Elokuvassa on hyvät näyttelijät, joita hyvä dialogi ympäröi. Kuitenkin tässäkin leffassa on pahoja puutteita esim. turhia taantumakohtia, joilla elokuvaa olisi huoletta saatu ainakin kaksikymmentä minuuttia lyhyemmäksi. Itse elokuva on tarina hyvän ja pahan välisestä taistelusta, jossa asetelmat tunnutaan kääntävän toisiin ulottuvuuksiin. Samaa aihetta on käytetty satoja kertoja aikaisemminkin, mutta ei välttämättä ennen näin dramaattisella ja verisellä tavalla. Jo pelkän pitkitetyn loppuratkaisun (yli 20 min.) takia tämä elokuva kannattaa katsoa. Stunt miehillä tuntui ainakin riittävän hommia tätä elokuvaa tehtäessä. Koska elokuva on aika sairas, julma, verinen ja brutaali se ei välttämättä sovellu nuoremmille katsojille liiallisen väkivaltaisuutensa takia. Elokuva päättyy onnellisesti kuten jenkkileffojen nykypäivänä pitääkin. Elokuva on saanut nimensä kasvojen poistosta. Elokuvan naiskomistuksena on Gina Gershon yksinhuoltaja Sasha Hasslerin roolissa. Aikaisemmin hän on sulostuttanut valkokankaita mm. elokuvissa Bound ja This World, Then the Fireworks.

****

Jan M. Ekblad

J.M.Ekblad

Olen Jan M. Ekblad ja tehnyt yhteensä 50 leffa-arviota Länsi-Uusimaa lehteen. perustanut Cinema SF internet-lehden, jossa olin mukana 2007 toimituksen päättymiseen asti. Olen julkaissut omakustennelehtiä (mm. Lobotomia, LB ja LB Special) ja kolme omakustannekirjaa (Ulvovat verikoirat, Ulvovat verikoirat 2 ja Leffafriikin päiväkirja) elokuvista. Keräilen leffoja, tv-sarjoja ja musiikkia. Käyn konserteissa ja elokuvissa. Mottoni on aina: Päivä kerrallaan eteenpäin.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button