Blogit

BIG FISH

BIG FISH

(Big Fish)

(2003, USA, 128 min.)

(USA: 110 min.)

(CANADA: 125 min.)

Ohjaus: Tim Burton.

Käsikirjoitus: John August.

Perustuu Daniel Wallacen kirjaan ”Big Fish: A Novel of Mythic Proportions”.

Musiikki (score): Danny Elfman.

 

Edward Bloom (Albert Finney/ Ewan McGregor) on aina ollut tarinankertoja, joka on iskenyt toinen toistaan uskomattomampia juttuja erityisesti nuoruudestaan. Edward on hurmannut näillä elämää suuremmilla kertomuksillaan lähes kaikki tapaamansa ihmiset paitsi oman, etääntyneen poikansa Willin (Billy Crudup). Pojasta isän kertomukset ovat liikkuneet lähinnä silkan jorinoinnin ja hourailun välimaastossa. Willin äiti Sandy (Jessica Lange/ Alison Lohman) yrittää vuosien jälkeen saattaa isän ja pojan yhteen. Aikuisen pojan silmät avautuvat isän uskomattomalle elämälle ja heidän välilleen syntyy viimehetkillä luottamus…

Tämä ei ole Tim Burtonin parhaita töitä, mutta silti kyseessä on kaunis elokuva, jonka satutarina on taas uskomaton. Jokainen meistä on kokenut ja nähnyt nuoruudessaan kaikenlaista ja onhan se selvää,

että väritetty kertomus on aina mielenkiintoisempaa kuunneltaavaa kuin normaali tylsä ja realistinen tapahtumakuvaus. Jokainen meistä on joskus kertonut kalavaleen siitä isosta petokalasta, hauesta tai monnista, joka loppujen lopuksi oli vain pikkuinen sintti tai alamittainen ahven.

Big Fish on tarinaltaan lähes yhtäuskomaton kuin ”Forrest Gump”, koska sekin käy tarinassaan läpi ison osan Yhdysvaltain lähihistoriaa. Tarina sisältää runsain määrin Yhdysvaltain historiallisia tapahtumia – niin pikkukaupungin vihreyttä, Vietnamin sotaa, kauppamatkustajan elämää, sirkuslaisten kiertomatkailua kuin paljon paljon muuta omituista tuttuun, kiehtovaan ja omituiseen Tim Burtonin tarinankerrontamuottiin sovitettuna. Tarinaan on on sekoitettu mukaan kultaisista sormuksista pitävä iso naaraspuolinen monni, kala nimeltään Peto, joka on Ashton joen fiksuin monni, joka osaa väistellä kaikki ongenkoukut ja vieheet. Sormusjuttu on selvästi viittaus ”Taru Sormusten Herrasta” elokuvatrilogiaan. Tarinassa on mukana myös noidottu metsä, jonka läpi kulkevat löytävät taianomaisen aina kesäisen vihreän ja lämpimän Spectren pikkukaupungin. Se on Alabaman suurin salaisuus. Karl-jättiläinen muistuttaa suuresti ”Harry Potter” –elokuvasarjan Robbie Coltranen Rubeus Hagrid roolihahmoa.

 

Big Fish on hieno ja virkistävä fantasiaelokuva. Sellainen tarpeeksi erilainen ja omituinen elokuva, jonkalaisia oikeastaan enää vain Tim Burton osaa tehdä. Tim Burtonin elokuvat ovat moderneja science-fiction-satuja, jotka ovat loistavalla tavalla monilla eri osa-alueilla kokonaisuutena toimivia kummallisuuksia. Tarinaa todellakin voi elävöittää ja värittää runsaatikin, kunhan ei liiaksi sekoita mielikuvitusta ja todellista elämää keskenään. Elokuva sisältää monia hyviä sivuosia – esimerkiksi Danny DeVito on ihmissudeksi muuttuva sirkustirehtööri. Aina loistava Steve Buchemi puolestaan on elokuvassa runoilija Norther Winslow.

 

**** 

 

Jan M. Ekblad

J.M.Ekblad

Olen Jan M. Ekblad ja tehnyt yhteensä 50 leffa-arviota Länsi-Uusimaa lehteen. perustanut Cinema SF internet-lehden, jossa olin mukana 2007 toimituksen päättymiseen asti. Olen julkaissut omakustennelehtiä (mm. Lobotomia, LB ja LB Special) ja kolme omakustannekirjaa (Ulvovat verikoirat, Ulvovat verikoirat 2 ja Leffafriikin päiväkirja) elokuvista. Keräilen leffoja, tv-sarjoja ja musiikkia. Käyn konserteissa ja elokuvissa. Mottoni on aina: Päivä kerrallaan eteenpäin.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button