Blogit

A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)

A Nightmare on Elm Street kestää vielä hyvin tänäkin päivänä

HALLOWEEN SPECIAL MONTH #3

A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)

Freddy Krueger syntyi monista eri ideoista. Wes Craven törmäsi uutisiin nuorista jotka kuolivat uneksiessaan. Hän törmäsi nuorempana erääseen ohikulkijaan jolla oli palaneet kasvot ja syvä tuijotus. Hän pelkäsi niin pahasti että pyysi veljeltään suojaa. Nimi Fred Krueger syntyi lapsuusajan Cravenia kiusanneesta koulupojasta. Craven on todistanut urallaan monta kertaa että kauhu syntyy omasta sisimmästään, ei pakosta. Elm Streetin vanhemmat voisivat myös olla hänen lapsuudestaan sillä tämä ei kohdannut aina mitä kuuliaisempia aikuisia kasvaessaan uskonnollisessa perheessä. Aikuiset edustavat tässä maailmassa sitä kuinka vanhempien kuuluisi kuunnella lapsiaan.

Ja mikään ei olisi mitään ilman Robert Englundia, klassisesti koulutettua näyttelijää joka teki tästä omansa ja vie sen varmasti hautaansa. Ihmiset puhuvat paljon hauskasta Freddysta koska 3 ja 4 suosio mutta välillä unohdetaan että hän aloitti pelottavana ykkösessä ja kakkosessa. Heti jo ekasta ilmestymisestä tietää että jotain ihmeellistä on luvassa. Tämä oli aikaa kun Michael, Jason ja muut imitaattorit joiden nimiä ei muisteta siltä ajalta, olivat käveleviä puhumattomia naamiomiehiä ja Freddy muistutti pelottavaa miestä johon törmää metrossa ja hänen vuorosanansa perustuu kieroutuneeseen huumoriin ja pilkkaamiseen. Kasvot peitetään valaistuksella ja paljastetaan kunnolla kun on aika.

Elokuva tekee myös siinä hyvin minkä Craven täydellisti Screamissa eli sankaria ei tiedä vielä ihan heti. Sitten on selvää että me seuraamme Nancy Thompsonia (Heather Langenkamp) joka on Laurie Stroden ohella yksi hallitsevista final girlseista. Vaikka Langenkamp voi välillä ylinäytellä, hänen suorituksensa on kestänyt aika hyvin yhdistellessään kaikkea niin haavoittuvuudesta aktiivisuuteen. Hänen kanssaan vietetään suurin osa ajasta ja siitä pelko kumpuaa. Jokainen voi samaistua siihen miltä myöhään valvominen tuntuu niin siihen kun lisää hirviön mikä jahtaa sinua ja voit seota pysyäksesi valveilla niin siinä on haasteensa. Vaikkei tämä mikään Inception ole, Freddyn unilogiikka on hyvin mietittyä ja pelkoa saadaan alustettua. Lempikohtauksiani onkin siksi lääkärin pohdinta unista ja mistä ne tulevat. Jotkut takaa-ajoista voivat näyttää vähän kömpelöiltä mutta niin unissa voi olla kun tuntuu jonkin saavuttavan. Nancyn ruumis alkaa antaa periksi ja mieli alkaa hallusinoimaan. Sellaiset asiat mitä remaken oli pakko ylitse visualisoida.

Monet näyttelijöistä ovat myös muistettavimpia kuin useimmat Friday the 13th castista. Johnny Depp esittää ensimmäisiä roolejaan Nancyn poikaystävänä. John Saxon ja Ronee Blakley vanhempina edustavat kaikkea sitä mikä koittaa järkeillä tätä hulluutta. Jälkimmäisellä on elokuvan yksi tunteellisimmista kohtauksista.

Jos jostain valitan niin loppu on niitä mitkä eivät käy täysin järkeen. Olen koittanut jäljittää missä vaiheessa tuo tapahtuu jos jokin on unta tai todellisuutta. Se on vähän sekalainen pakkaus kun viimeiset minuutit muuttavat dynamiikan ja pitää miettiä missä mennään. Se on selvitettävissä muttei aukottomasti. Tämä on yksi niistä asioista mistä Wes Craven ja New Line Cineman johtaja Bob Shaye ajautuivat riitaan kun jälkimmäinen halusi jonkinlaisen yllättäjän.

A Nightmare on Elm Street kestää vielä hyvin tänäkin päivänä. Ikä näkyy tehosteissa mutta sen likaisuus ja rosoisuus saivat sen toimimaan. Tätä ei tehty tietokonetehosteilla vaan erikoishuone rakennettiin jotta se näyttäisi siltä että jotakuta roikutettiin pitkin seinää ja ilmassa. Useiden elokuvien jälkeen Jackie Earle Haley koitti korvata Robert Englundin huonomman elokuvan ympärillä ja tämä on niitä kertoja mikä osoittaa että tämä elokuva kuuluu aikaansa. Jos Blumhouse tai jokin muu tarttuu toimeen, heidän on onnistuttava hyvin. Se on varmaa että Robert Englund ei yhtään nuorene.

⭐⭐⭐⭐+

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button