Blogit

Forbidden World (aka. Mutant, 1982).


Roger Corman tunnetaan b-elokuvien ykkösnimenä. Hän on tuottanut ja ohjannut satoja b-elokuvia 50-luvulta, tähän päivään asti. 70-luvun lopulla hänen piti tuottaa jopa ensimmäinen Alien-elokuva. Koska tämä mahdollisuus meni sivu suun, päätti hän tehdä oman Alien “ripoffin” Galaxy of Terror (1981). Koska tästä tuli oikein loistava pätkä, niin miksei heti seuraavana vuonna tekisi toista Alien”ripoffia” nimeltä Forbidden World (1982). Koska Corman on halpisleffojen mestari, päätti hän osittain kierrättää James Cameronin suunnittelemat lavasteet edellisestä leffasta. Juoni sentään on täysin erilainen ja nyt mennään avaruusaluksen ja mystisen pyramidin sijaan tutkimuslaboratorioon joka sijaitsee hiekkaplaneetta Xarbialla. Elokuva rippaakin enempi samana vuonna tullutta Carpenterin The Thingiä, kuin itse Alienia. Sattumaako, sitä ei tarina kerro. Mutta oliko se yhtä loistava kuin Galaxy of Terror…

Forbidden World (aka. Mutant, 1982). 

Kaukaisessa tulevaisuudessa syrjäisellä Xarbian autiomaaplaneetalla sijaitsevalla geenitutkimusasemalla tutkimusryhmä on luonut kokeellisen elämänmuodon, jonka he ovat nimenneet “Subject 20”. Tämä elämänmuoto rakennettiin synteettisestä DNA-kannasta “Proto B”, ja sen tarkoituksena oli torjua galaksin laajuinen ruokakriisi. “Subject 20” mutatoituu kuitenkin nopeasti ja hallitsemattomasti ja tappaa kaikki koe-eläimet ennen kuin koteloituu tutkimuskopissa…

Kun katsoin Galaxy of Terrorin ja tämän elokuvan peräkkäin, huomasin heti yhtäläisyyksiä. Elokuvan alussa on käytetty samaa filmipätkää aikawarppaukseen. Myöskin edellisen elokuvan Quest-alus oli muokattu nyt tutkimuslaboratorioksi. Tällä kertaa valaistus ei ollut ihan yhtä priimaa ja laitoksen seinillä olevat McDonalds ruokarasiat ja munakennot paistoivat silmään melko selkeästi ja tökerösti. Myöskään visuaalisesti elokuva ei ollut niin näyttävä, vaikka budjetti oli kaksinkertainen Galaxy of Terroriin nähden. Myöskin Cormanin yhdestä laadukkaimmasta hittielokuvasta Battle Beyond The Starsista oli kierrätetty kuvamateriaalia. Jos näitä faktoja ei tiennyt pystyi elokuvasta nauttimaan ehkä enemmän. 

Elokuvan Goret ja muut ällötykset oli tehty ihan näyttävästi ja limaa ja visvaa levitellään veren lisäksi runsaasti pitkin leffaa. Sulavat ihmisruumiit kuuluvat tietty kuvastoon. 

Itse mutantti on elokuvassa kaikista hassuimman näköinen teos. Se toi jotenkin mieleeni “Rölli-hirmuisia kertomuksia, 1991” Roskansyöjän, enempi kuin Alienin, mistä se toki oli selkeä lainaus. Tai ainakin pää.. Tarina kertoo, että yksi katsojista repesi nauramaan elokuvan ennakkoesityksessä, joten Corman löi tätä päähän.

Elokuva ei myöskään kunnon roskaleffojen tapaan säästellyt alastomuutta ja naisten tehtävä onkin elokuvassa olla mahdollisimman paljon alasti ja muutenkin olla objektina.

Galaxy of Terror käytti näyttelijöinä ihan tunnettuja henkilöitä, mutta tämän leffan näyttelijöistä en tunnistanut ketään. Niinpä luettelen nimet vain tähän Jesse Vint oli Mike Colby, Dawn Dunlap oli Tracy Baxter, June Chadwick oli Dr. Barbara Glaser, Linden Chiles oli, Dr. Gordon Hauser, Fox Harris oli Dr. Cal Timbergen ja Don Olivera oli robotti SAM-104. Tietäjät tietää. Sam-104 puku toi mieleeni vanhvasti Star Warsin.

Elokuvan taustalla soiva Susan Justinin syntikkamusa oli oikein mainiota. 

Galaxy of Terroriin verrattaessa Forbidden World on paljon enempi b-leffan näköinen. Se sisältää kökköä näyttelyä ja halpoja lavasteita. Oikeassa mielentilassa se voi olla oikein nautittava leffa, varsinkin tahattoman koomisena sellaisena. Kovinkaan pelottava se ei ole. Suositellaan, jos pidät 80-luvun b-kauhuista, joissa on paljon gorea ja alastomuutta. Itse pidin elokuvasta sen hupsuuden takia, mutta omasta mielestäni Galaxy of Terror voittaa tämän paljon parempana elokuvana. 

Elokuvan on ohjannut Allan Holzman. Se tunnetaan myös nimellä Mutant ja Subject 20. Elokuvasta on tehty myös Remake vuonna 1991 nimellä Dead Space.

– Kai Kumpulainen 30.11.2021

Vaihtoehtoinen juliste
Jälleen kerran elokuvan alkuperäinen markkinointijuliste ei liity elokuvaan millään tapaa, vaan kuvana on käytetty 50-luvun skifikuvastoa.

Fanitaidetta

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button