Blogit

EVIL DEAD II

HALLOWEEN SPECIAL #1

EVIL DEAD II

Varmaan koska funtsin aina Sam Raimin omalaatuista tyyliä, minun oli vaikea siirtyä Evil Dead 1 seuraavaan jatko-osaan. Annoin vuosien kulua ja tässä sitä sitten ollaan. Pidän ykkösestä vaikka se onkin ihan hullu ja outo unohtamatta sen ilmapiiriä joten kakkonen millä on vielä enemmän faneja “One of the best sequels ever made”, on varmaan vielä hullumpi.

Se on ja siksi parempi. Ykkönen on niitä Sam Raimi elokuvia mitkä liikkuvat naurettavuuden ja kauhun rajamailla niin siksi reaktiot voivat olla joko molempia tai sitten samanaikaisia. Kakkonen tekee selväksi jo heti että se ylistää omaa naurettavuuttaan ja se on suunnattu miellyttämään yleisöään. Tämä tuli 80-luvun jälkipuoliskolla jolloin tuli välillä näitä esi-Scream kauhuja mitkä naureskelivat välillä itselleen etenkin kun erikoistehosteilla saatettiin nyt herkutella. Raimi ei myöskään tyytynyt tekemään suoraa jatkoa, tämä on sequel/remake. Ekat 10 min luovat uusiksi sen mitä ykkönen käsitteli ja loput ovat omaansa. Nykykatsoja voikin kysyä miksei samaa materiaalia käytetty uusiksi. Vastaus piilee siinä että materiaali oli toisen studion käsissä ja joitain asioita piti siksi kuvata uusiksi. Ainoastaan Bruce Campbell ja Ashin tyttöystävää esittävä Denise Bixler voitiin tuoda takaisin budjettisyistä ja katsojat voivat siksi huomata continuity errorin. Se on huomionarvoista muttei vie pois kokemuksesta.

Kun siitä tulee jatko-osa, se on isompi, vilkkaampi, hauskempi ja maanisempi. Ykkönen vie voiton tunnelmassa mutta sitten on sellaista kuin muut päähenkilöt Ashin lisäksi mitkä tuovat lisää painoarvoa siinä mihin tarinaa ollaan viemässä. Pääosassa tässä ovat kuitenkin Bruce Campbellin hullunkurinen suoritus ja erikoistehosteet. Nauroin useaan otteeseen sellaisille asioille kuten katkonaiselle keskarikädelle tai kuinka Ashin kädellä on oma tahtonsa. Tai se kun Ashin mielenterveys romahtaa ja huonekalut menevät hänen tahtonsa mukaan. Koominen ajoitus toimi myös dramaattisissa pätkissä.

Evil Dead II vaikutus näkyi myös vuosien varrella kun visuaalisia kikkoja hyödynnettiin muuallakin. En voinut olla ajattelematta Jack Skellingtonia kun näin tanssivan zombien joka leikkii päällään. Tai kun Juliette Lewis ampuu vampyyriksi muuttuneen Tom Savinin päätä elokuvassa From Dusk Till Dawn. Vaikkei jatko-osan tekeminen itsenäiseksi osaksi ole kaikkein omaperäisin toteutus, Evil Dead II voi nähdä edeltäjänsä hauskana pikkuveljenä. Ja kuinka ollakaan, tämä on trilogia ja kolmas osa vei Ashin ihan uuteen maailmaan osana Sam Raimin suurempaa suunnitelmaa minkä hän pääsi toteuttamaan kunnolla tämän jälkeen.

⭐⭐⭐⭐- /5

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button