Blogit

VERONICA

Se pohjautuu osittain tositarinaan ja on saattanut vaikuttaa katsojan sietokykyyn

HALLOWEEN SPECIAL MONTH #1…

Paco Plaza’s VERONICA

Espanjalaisen Paco Plazan (REC) ohjaustyö v. 2017 kiinnitti huomioni törmättyäni listaan missä se oli yksi viimeaikaisista ahdistavista kauhuelokuvista mitä katsojat eivät saaneet loppuun. Sellaista on syytä epäillä koska kyse on Netflix tuotannosta, ei teatterikierroksesta ja katsoja voi päättää milloin vain haluaa lopettaa.

Se ei ole umpiahdistava vaikka sisältääkin paljon ahdistavia kohtauksia kuten pelottavimman hahmon pimeässä pitkään aikaan ja hämmentävän kieroutuneen unen. Se pohjautuu osittain tositarinaan ja on saattanut vaikuttaa katsojan sietokykyyn. Madridissa v. ’91 oli nuoren tytön riivaustapaus minkä viranomaiset olivat nähneet ja kyse oli todennäköisesti spiritismilaudan vaikutuksista. Tämä elokuva ei ole aatelistoa silläkään areenalla koska Talk To Me täydellisti sen. Siinä oli kyse surusta myös mutta sitä käsiteltiin addiktiona. Tämä suhtautuu Ouija lautaan samalla tavalla kuin muutkin kauhuelokuvat mutta tekee sen tyylillä ja katolilainen koulu tuo osansa tunnelmasta. Näemme jo heti ekasta istunnosta kun kaikki on liitetty auringonlaskuun ja ristileikkaukset korostavat jännitettä. Jotain on selkeästi vialla kun kolmen päivän odysseia alkaa.

Sandra Escacena esittää Veronicaa mainiosti ja elokuva lepää hänen harteillaan. Kolme sisarusta ovat myös loistavia pikkunäyttelijöitä. Koska tässä on perhedraaman aineksia ja tämä nykyinen social horror trendi on noussut, sydän on siinä kuinka perheen vanhin voi kasvattaa kolme sisarustaan kun hänen äitinsä on töissä ansaitsemassa elantoa. Tuleeko kasvaminen liian nopeasti ja onko henkilauta olemassa muustakin kuin uteliaisuudesta?

Elokuvan pelottavimmat kuvat eivät tule erikoistehosteita (mistä joitain keskinkertaisia riittää) vaan eristäytyneisyydestä. Siitä eteenpäin kaikki on alamäkeä ja hengen vaikutus tulee eri muodoissa. Kotitalous kärsii sisarusten alkaessa ottaa osaa ja äiti epäilee kaiken pitävyyttä. Periaatteessa tämä kertoo rikkinäisen perheen edesottamuksista ja ahdistusta tukee 360 asteen kamerakäännökset, tracking shotit jolloin Veronican liikkeitä seurataan ja hämmästellään tuleeko nurkan takaa jotain ja lopulta pitkät ajot lopullisessa kohtaamisessa. Lopussa on tosin twisti ilman twistia kun se vaikutti jo vähän selkeältä.

Tästä saattaa tulla Espanjan oma Conjuring universumi sillä esiosa Sisar Death ilmestyy tässä piakkoin. Kyseinen hahmo on tässä tietolähteenä ja juonivälineenä toimien mukavasti vaikkakin kliseisesti. Samoin saattaa käydä että tämä ensimmäinen elokuva muistetaan parhaiten. Toivottavasti koska se on mainiosti tehty.

⭐⭐⭐⭐-

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button