Blogit

TALK TO ME

Periaatteessa elokuva on vertauskuva huumeiden käyttämisestä

TALK TO ME

Elokuva seuraa ryhmää teini-ikäisiä, jotka pystyvät ottamaan yhteyttä henkiin käyttämällä salaperäistä balsamoitua kättä, mutta 17-vuotias Mia kamppailee äitinsä Rhean yliannostuskuoleman toisena vuosipäivänä ja vie asia lopulta liian pitkälle. Prosessiin kuuluu kädestä pitäminen ja “Puhu minulle” antaa jonkun olla yhteydessä hengen kanssa, minkä jälkeen tämä pääsee sisään.

Riivauselokuvilla on uphill battle selvitä tänä vuonna. On ehtinyt ilmestyä Pope’s Exorcist, Insidious: Red Door, The Nun II ja sitten on vielä luvassa Exorcist: The Believer. Spiritismiin erikoistuva Talk To Me ilmestyi Sundancen filmifestivaaleilla ja kiinnitti A24 studion huomion. Ensikertalaiset ohjaajat Danny ja Michael Philippou ovat erikoistuneet kauhulyhäreihin YouTuben puolella ja heidän tekemänsä videot ovat parhaimmillaan keränneet 7 milj. katsojaa. He ovat australialaisia ja ovat olleet osa samoilta suunnilta ilmestyneen Babadookin kuvausryhmää. Tämä on nyt pienen maan uusin taidonnäyte kauhuareenalla. Koska The Exorcist, Evil Deadin komediaelementit ja Let The Right One Inin realismi on tuttua, he tietävät mitä tekevät ja ensikertalaiset voivat onnistua. On olemassa Leigh Whannel ja James Wan joiden urat lähtivät nousuun Saw’n jälkeen. Toisessa päässä on Blair Witch Projectin Eduardo Sanchez ja Daniel Myrick joista ei kuultu mitään sen koommin. Philippoun veljekset ovat lupautuneet jo jatko-osaan niin jää nähtäväksi mitä sitten tapahtuu.

Taidonnäytteet näkyvät jo heti muutaman minuutin pitkästä yhden otoksen aloituksesta mikä vaikuttaa pahaenteiseltä ja huipentuu niin räjähtävästi että se varoittaa mitä on luvassa. Otokset on tarkoin harkittuja ja yllätyksiä tulee selän takaa. Sophia Wilden esittämä Mia ilmestyy kuvioihin ja hänet esitetään muiden nuorten tavoin ristiriitaisesti mutta se on oikeastaan elokuvan hyödyksi. Nuoret esitetään kauhuelokuvissa perustyperinä bilettäjinä ja sitä he ovat tässäkin mutta siinä on twisti. Nuorilla on tutkitusti kiinnostusta henkiin ja sitä tämä on. Hupaisasti näytetty bilemontaasi kertoo että spiritismi-istunto on heille kuin alkoholin ja huumeiden korvike. He ovat addikteja jotka kätkevät huonon olonsa elämällä leikittelyyn.

Periaatteessa elokuva on vertauskuva huumeiden käyttämisestä. Jade (Alexandra Jensen), Riley (Joe Bird) ja näiden äiti (Miranda Otto) ovat elokuvan sympaattisimmat henkilöt jotka pitävät Miaa kuin osana perhettä ja Mian addiktio houkuttelee heitä mukaan vaaraan. Mitä enemmän “tuhoaja” on läsnä, sitä enemmän viattomat kärsivät. Elokuva joutuu juonivelvotteista keksimään keinoja palaamaan takaisin henkimaailman pariin vaikka se ei olisi viisasta mutta sekin on hyvä jännite Mian etsiessä vastauksia häntä vaivaaviin kysymyksiin. Siksi tässä onkin mielenkiintoista pohtia kuinka paljon henget vaikuttavat tässä osana juonen manipulaatiota. Mia on koko leffan aikana yhteydessä suruun ja yhteenkuulumattomuuteen niin siksi lopulla onkin aika suuri merkitys. Elokuvan jotkin harvoista ongelmista liittyy siihen kuinka jotkin nuorista ei saa niin paljoa aikaa kun olisi kuulunut. Vaikkakin ajatukset siitä olisivatko he olleet vain uhrilahjoja, on ymmärrettävää niin he poistuvat kuvasta hyvin aikomuksin.

Talk To Me on kuitenkin kiinni tunnelmassa. Kun sitä luulee että on nähnyt istunnosta jo kaiken, se vetää seuraavalla kerralla maton alta ja porrastaa kaikkea johonkin suureen. Olin sikiöasennossa kun päästiin ihon alle ja niitä on luvassa. Hyvän kauhuelokuvan tavoin on aikaa myös rentoutua välillä ja Miranda Otton nokkela äiti on huumorinlähde.

Talk To Me on yksi niistä esimerkeistä mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun pienen budjetin kauhu tulee markkinoille. Monilla samankaltaisilla tulee olemaan tiensä yrittää päihittää tällainen tunnelma tai kameratyö. Se ei keksi genreä uusiksi mutta hyötyy siitä että se ravistelee odotuksia tehdessään spiritismista jotain minkä kanssa ei ole leikkimistä. Huonommissa käsissä oltaisi tehty jotain mikä luottaa jumpscareihin ja henkiin minkä motiivit ovat pääteltävissä. Tämä henki ei ole selitettävissä muuta kuin että se haluaa lisää. Ellei pakollinen lisäosa tee jotain tarpeetonta…

⭐⭐⭐⭐+

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button