Blogit

MARTYRS (2008)

HALLOWEEN SPECIAL #5

MARTYRS (2008)

Pascal Laugierin Marttyyrit saapui aikana jolloin Saw ja Hostel hallitsivat kauhumarkkinoita ja tämä liitettiin siihen samaan kastiin. Sanoisin kuitenkin että ensimmäinen Saw näyttää jalan leikkaamista kunnolla vain jokusen kuvan ja kaikki on suurimmaksi osaksi katsojan pään sisällä. Marttyyrit on samaa kastia vaikka se on äärimmäisen epämiellyttävä.

Se kertoo Luciesta (Mylene Jampanoi) ja Annasta (Morjana Alaoui). Lucie pakenee kiduttajiltaan pienenä lapsena. Elokuva leikkaa 15 vuotta eteenpäin hyvin normaalin oloiseen perheeseen joka on arkiaamunsa askareissa. Kaikki on kivaa ja sööttiä kunnes joku koputtaa ovelle. Ovi avataan ja se on Lucie kiväärin kanssa. Hän teurastaa kaikki jopa perheen kuopusta myöten. Hän soittaa Annalle ja kertoo näiden olleen tämän sieppaajia. Anna saapuu paikalle ja auttaa hävittämään ruumiit hyvin kaaottisessa tilanteessa. Toivoa ehkä on mutta painajainen on vielä edessä.

Elokuvassa on repliikki kuinka kidutus on kylmää ja systemaattista. Sitten myöhemmin sanotaan että kohta kaikki on ohi ja viimeinen vaihe edessä. Sitä tämä elokuva on. Se on kuvattu ja leikattu niin systemaattisesti että sitä tuntee olevansa jonkun pään sisällä. Sitä on käynyt läpi jotain hirveää. Sitten on “Meneekö tämä vielä pahemmaksi?”, sitten on vähän helpotusta kunnes kaikki räjähtää käsiin ja elokuva jää kummittelemaan lopputekstien kajahtaessa.

Marttyyrit on jotain sellaista mikä tapahtui kun joku (Pascal Laugier itse) oli mielenterveytensä osalta huonossa paikassa. Jos hän saapui töihin täysin selväjärkisenä, olen hämmästynyt. Olen vaan lukenut joitain lauseita joten minun päätelmiäni ei tarvitse ottaa tosissaan. Ehkä hän kyseenalaisti kaikkea kuten elämän tarkoitusta ja etsi vastauksia syvistä syövereistä. Hän on yhtä sama kuin main antagonist nimeltään Madame joka haluaa vastauksia ja ei saa niitä. Hän välittää viestin eteenpäin “Jatkakaa yritystä” ja siinä se. Ehkä lopputeksteissä on jotain toivoa ja teoriointia siitä mitä elämän ja kuoleman välissä oli. Elokuvan nimi Marttyyrit oli myös hämmästyttävä valinta koska kuka on ultimate marttyyri. Vaikka voisinkin nimetä että se on Anna, siinä on silti epäonnistumisen makua. Mutta keissi on siinä että hän on elokuvan oikeamielisin ja vahvin hahmo. Ehkä elokuvan viimeisin teko on viestiä siitä että marttyyrien aika on ohi ja väkivallan kierre on ainoa ratkaisu.

Marttyyrit oli ekalla kerralla hirveää katsottavaa. Se oli jotain sellaista mitä ei aina näe. Peitin silmäni tälläkin kerralla mutta toinen kerta kului enimmäkseen salaisuuksien selvittämiseen. Jos katson sen kolmannen kerran, se on 3-5 vuoden sisällä. Ilmestyessään se oli sellaisia kokemuksia missä katsojat pyörtyivät ja ambulanssi oli valmiina seuraavia näytöksiä varten. Minulle ei ole tapahtunut tässä niin. Muistelen että toinen ranskalainen elokuva Raw ja unkarilainen elokuva Tribe saivat sen melkein aikaan. Voin sanoa että katsokaa se omalla vastuullanne. Martyrs oli alkua jollekin sellaiselle missä eurooppalaiset elokuvat tekivät jotain mitä amerikkalaiset eivät olleet tehneet. Laugierin elokuva irtisanoutuu kaupallisuudesta siinä mielessä että se ei noudata genren sääntöjä. Se yllättää katsojan joka suunnalta kun odottaa kaiken kääntyvän parhain päin mutta sitä se ei ole. Onkin hassua kun amerikkalaiset tuottajat tarttuivat aiheeseen ja tekivät oman versionsa. Se on henkilökohtainen inhokkini kaikista uusversioista. Se on kaikkea sitä mitä Laugier ei halunnut tehdä. Välttäkää sitä, tutustukaa tähän…

⭐⭐⭐⭐½ /5

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button