Blogit

Äitienpäivän toive: Yksi lensi yli käenpesän (engl. One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

Kun olin todella nuori, äitini kertoi minulle suosikkielokuvastaan Yksi lensi yli käenpesän. Hän kertoi juonen niin tarkkaan, että minun ei tarvinnut edes katsoa leffaa, kun näin sielunisilmillä tapahtumat. Ehkä sen takia alitajuisesti en ole halunnut sitä visiota pilata ja katsoa tätä, ennen kuin nyt (2018). Olen sitä kyllä vuosikymmenet harkinnut, mutta nyt päätin vihdoinkin ottaa härkää sarvista ja voi pojat mikä leffa se olikaan, vaikka tiesinkin loppuratkaisun.

Yksi lensi yli käenpesän (engl. One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

“Nippelitieto:
Yksi lensi yli käenpesän (engl. One Flew Over the Cuckoo's Nest) on vuonna 1975 ensi-iltansa saanut Miloš Formanin ohjaama elokuva, joka perustuu Ken Keseyn kirjoittamaan samannimiseen romaaniin. Elokuva oli toinen, joka voitti kaikki viisi tärkeintä Oscar-palkintoa (paras elokuva, paras miespääosan esittäjä, paras naispääosan esittäjä, paras ohjaus, paras käsikirjoitus) sitten vuonna 1934 ilmestyneen elokuvan Tapahtui eräänä yönä. Seuraava elokuva, joka voitti nämä Oscarit, oli vuonna 1991 ensi-iltansa saanut Uhrilampaat.”

Elokuva alkaa, kun holtiton, mutta selväjärkinen Jack Nickholson joutuu mielisairaalaan tutkittavaksi, että onko hänestä vaaraa yhteiskunnalle. Hän pikkuhiljaa tutustuu persoonallisiin sairaalan hulluihin, joihin kuuluu esim. nuori Danny Devito, mm. LOTRista tuttu Brad Dourif, Christopher Lloyd (eli emmet “doc” brown), Will Sampson yms. hienoja näyttelijöitä.

Sairaalaa johtaa k-päinen tiukkis Louise Fletcher. Mitä pitemmälle mennään, niin sitä enemmän Jack ystävystyy kahjojen kanssa, mutta samalla aiheuttaa ongelmia itselleen ja muille, koska sairaalan tiukat säännöt eivät miellytä. Välillä käy itselläkin mielessä, että onko tuo kaveri ihan täysillä käyvä kumminkaan. Nimittäin sellaisia tempauksia se järjestää, että koko sairaala on ihmeissään.

Elokuva tuo mieleen myöhemmin ilmestyneen Shawshank Redemptionin monellakin tapaa, ollen ehkä esikuva sille, tai sitten aika sattuma.
Loppuratkaisu on samalla ikävä ja surullinen, mutta myös helpottava ja onnellinen.

Pidin tästä legendaarisesta elokuvasta paljon ja tykkäsin hahmoista, jotka olivat elämänmakuisia. Kaikkihan tämän ovat varmasti nähneet ja nyt sitten minäkin. 5/5.

– Kai Kumpulainen 24.7.2018

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button