Blogit

Archive (2020)

Koronan takia valitettavan vähälle huomiolle jäänyt brittiläinen science-fiction elokuva ansaitsee minun mielestäni tulla huomatuksi isommalle yleisölle, ennen kuin tämä elokuva painuu unholaan, tai nousee kulttistatukseen vasta kymmenien vuosien päästä. Elokuvan on ohjannut Gavin Rothery, joka tunnetaan Kuu (Moon) elokuvan conceptartistina. Pääosaa näyttelee Theo James, josta James Bondiakin aikanaan kaavailtiin ja Stacy Martin (Lars Von Tierin Nymphomaniac). 

Archive (2020)

Vuonna 2038 George Almore (James) rakentaa salaisessa tutkimuslaitoksessa tekoälyä erilaisten androidien sisään. Hänen vaimonsa on kuollut ja hän aikoo salaa luoda vaimonsa uudelleen keinotekoisesti. Vaimon tietoisuus on elossa  eräänlaisen “arkiston” avulla, joka on vaarassa pian tuhoutua. Androidi olisi saatava valmiiksi pian, että vaimon tietoisuuden voisi siirtää uuteen kehoon…

Elokuva on pienestä budjetistaan huolimatta visuaalisesti komean näköinen. Huomaa, että ohjaaja on toiminut graafisena suunnittelijana aikaisemmin. Kaikki visuaalit huokuu graafisen suunnittelun lahjaa. Budjetin ollessa pieni on efektejä luotu melko kekseliäästi ja cgi:tä on käytetty sopivan vähän. CGI paljastuu oikeastaan vasta, kun kuvataan tutkimuslaitoksen ympäristöä. Itse lavasteet ovat hyvän näköisiä. Luonto laitoksen ympärillä on ovelasti muokattu lähes mustavalkoiseksi, mikä tuntuu välillä omituiselta. Visuaaleja ja ideoita on hieman ammennettu myös Ghost in the shellistä, kuten J3 luominen ja Almoren kasarityylinen Lotus Esprit urheiluauto.

Elokuvassa on mukavalla tavalla kokoajan ikävä fiilis. Toimintaa tässä ei ole nimeksikään ja leffa perustuukin hieman karmivalle tunnelmalle. Katsoja miettii, että ovatko Georgen toimet nyt ihan hyviä ja mikä yleensä onkaan oikein ja mikä väärin, kun leikitään jumalaa. Keskivaiheilla tarina tuntui hieman laahaavan tai sitten katsoja vain odotti pääsevänsä vessaan.

Elokuvalla on myös yhteys Half-life viedeopelisarjaan, koska molemmissa on sama Black Mesa tutkimuslaitos.

Elokuva on pienenbudjetin pieni tieteistarina, joka näyttää visuaalisesti komealta ja suuremmalta kuin oikeasti onkaan. Siinä on tunnelma, joka jättää ikävän olon selkärankaan katsomisen jälkeen. On siinä myös käänteentekevä twisti. Leffa herättää ajatuksia ja jää mieleen pyörimään. Suositellaan vahvasti tieteiselokuvien ja varsinkin androidi/tekoäly-elokuvien ystäville. Näiden ihmisten ei kannata tätä sivuuttaa. Toiminnan janoisten tätä ei kannata katsoa. Luultavasti tuleva kulttileffa.

– Kai Kumpulainen 1.8.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button