Blogit

M3GAN

Elokuvan uhkaavuustaso alkaa mukavasti ja se löytää sen absurdiuden tasapainon mitä edemmäs mennään.

M3GAN

M3GANin traileri osui kohdalleni lokakuun aikana ja jostain sellaisista nimistä kuin Story by James Wan tai Blumhouse Studios huolimatta, en ollut hirveän vaikuttunut koska se on tappajanukke ja aiheet on parhaimmillaan kaluttu. Toinen varoitusmerkki oli tammikuun julkaisu koska jenkeissä sellaiset huuhdotaan teatteriin jos uskoa ei ole ylimmälläkään johdolla. Joulukuun isot julkaisut (kuten tänä vuonna Avatar) nauttivat teattereiden ylläpidosta ja uudet julkaisut tuntuvat täytteeltä. Joskus poikkeuksia on ja monien yllätykseksi arviot ylistivät tätä.

Nuori tyttö nimeltä Cady (Violet McGraw) jää orvoksi ja tämä lähetetään asumaan tätinsä Gemman (Alison Williams) luo, joka on töissä Seattle-leluyrityksessä Funki. Se on taas yritys, joka kehittää M3GAN:ia ( Model 3 Generative Android ); Humanodirobottinukke joka toimii tekoälyllä ja on suunniteltu olemaan uskollinen kumppani lapselle, jolle se on määrätty. Gemma käyttää tilaisuuden hyväkseen yhdistääkseen työn ja Cadyn kasvattamisen. M3GANista tulee tytön uusi paras ystävä ja haastava koe Gemman työuralle. M3GAN on ohjelmoitu oppimaan kaikkea paitsi tunne-elämää ja tytön suojelemisesta tulee kaikkea muuta kuin lempeää.

Ihmisen ja tekoälyn suhde on mielenkiintoinen yhdistelmä. Esimerkkejä tulee tietysti Terminatorista ja lähivuosista joitain sellaisia kuin Ex Machina. Tällä on yhteistä hieman Steven Spielbergin A.I:n kanssa ainakin premisen suhteen. Samalla se on corporate satire ja black comedy with horror edge. Sen tyyli ei kohtaa rajusti eikä se julista itseään liian naurettavaksi. Siinä on paljon realismia ollakseen uskottava kauhuna ja tarpeeksi hauska ollakseen nautinnollinen oudon premisensa kanssa.

Elokuvan uhkaavuustaso alkaa mukavasti ja se löytää sen absurdiuden tasapainon mitä edemmäs mennään. Ensin on uskottava siihen mitä näkee ja hahmoista on pidettävä jotta pelkäisi heidän puolestaan. Naurahdus on sitten mukavaa vaihtelua koska liian vakava ote olisi tehnyt kokonaisuudesta typerämmän kuin aiottiin. Olisi ollut helppoa tehdä Gemmasta jonkinlainen paha nero tai huono kasvattiäiti mutta hän on uranainen uuden tilanteen edessä ja nukke on välivaihe. Gemma ei laiminlyö Cadya vaan tarkkailee tilannetta yhdistellessään työtä ja lapsen kasvatusta. Elokuvan osuvimmat naurut tulevat lelulanseerauksen puolelta ja M3GANin älykkyydestä.

Kauhu ja huumori sekoittuvat välillä joidenkin repliikkien seassa tuntumatta vaivaannuttavalta. Kun Gemma ja M3GAN kilpailevat lapsen huomiosta, naurut kimpoavat samalla kun pelätään. Mutta silloin kun pitää pelätä, silloin pelätään. Slashereissa uhrit ovat sellaisia joita ei tarvitse sympatisoida ja se pätee tässä. Mutta sekin on sitä kun tämä on selkeästi yhtä sama kuin vuoristorata, olon ei kuulu olla kurjana. Joskus on joitain sellaisia kuin Friday the 13th jälkeläisiä missä uhreista ei välitä tippaakaan mutta tässä kiemurtelin penkilläni kun H – hetki tapahtui. Elokuvan ikärajasta keskusteltiin välillä ja huomaahan sen milloin leikataan pois verisimmistä jutuista mutta ei se vaivaa. Painopiste on jännityksessä ja lähtökohdissa. Tämä on vihjailua, ei suoraa tavaraa.

Elokuva on yhtä hyvä kuin näyttelijänsä ja Alison Williams rules! On hienoa nähdä että Get Out ei jäänyt pelkäksi sivuosaksi vaan hän saa nimeä jatkossakin. Violet McGraw on vähän heikompi kastista mutta se ei häiritse. Kaartia hallitsee kuitenkin M3ganin body actor Amie Donald ja voice actor Jenna Davis. On hämmästyttävä saavutus kuinka Donald liikkuu samalla yhtä luonnollisesti ja mekaanisesti jotta illuusio tekoälystä menisi läpi. Tiimille myös aplodit siitä ettei luomuksen tarvinnut olla liioiteltu. Nukke oli mekaaninen ja osittain tietokoneella tehty tietyistä kulmista kun Donald ei liikkunut. Ohjaaja Gerard Johnstone on onnistunut tehtävässään hyvin. Kauhukomediat voivat olla välillä vaikeita ja tämä ei ole siis mikään kuoliaaksinaurattaja mutta jos on makua joillekin sellaisille mitä Nicolas Cage on tehnyt tai joitain sellaisia kuin Ready or Not mikä esittää naurettavan asiansa vakavalla ilmeellä, M3GAN on juuri tällainen. Toivottavasti tällaiset elokuvat saavat hetkensä etenkin kun suorat komediat eivät tienaa enää niin paljoa niin tällaisille hybrideille olisi hyvää tilausta.

⭐⭐⭐⭐- /5

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button