Blogit

Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)

Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)

Muutama kuukausi sitten aloin katsomaan Disneyn uutta liveaction versiota klassisesta Pinocchiosta, mutta puoleen väliin päästyäni oli laitettava leffa pois. Niin sieluttomalta ja pinnalliselta tuo tuotos tuntui, että se ei tarrannut minua millään osa alueella mukaansa. Kun kuulin, että Guillermo Del Torolta oli tulossa myös oma näkemys Pinokkion tarinasta ja vielä samana vuonna, niin ajatus elokuvan näkemisestä vertailun vuoksi jäi mieleeni kytemään.

Del Toron elokuvat ovat olleet suosikkejani jo miehen alkuajoilta asti ja varsinkin niiden persoonallinen visuaalisuus ja huikeat, käsityönä tehdyt praktikaalitehosteet ovat olleet aina lähellä sydäntä. Guillermo del Toro’s Pinocchio onkin upeaa katseltavaa. Se on käsityönä tehty stop motion-animaatiotekniikalla ja sen valmistumiseen Del Torolta vei aikaa 15 vuotta. Mies käytti animaattoreina mm. meksikon parhaita nukkeanimaattoreita ja sen näkee. Elokuva on samalla kaunis, groteski, vinksahtanut ja sydämellinen. Se on myös hyvin paljon Del Toron näköinen elokuva ja useat hahmot muistuttavat aiemmista elokuvista, kuten hellboyt ja Pan's Labyrinth. Myös Hellboyn luojan Mike Mignolan piirrostyyli tulee mieleen. Tarina on melko uskollinen alkuperäiselle kirjalle, vaikka jotain asioita on muutettu, kuten klassinen valas. Disneyn versioon verrattuna, se on paljon synkempi, creepympi, mutta sielukkaampi. Animaatiotyylistä tulee mieleen 80-luvun vastaavat stopmotion animaatiot, kuten Adventures of Mark Twain (1986) ja se vaan sopii meikäläiselle.

Katsoin elokuvan perään Netflixistä löytyvän Making of-documentin Guillermo del Toro's Pinocchio: Handcarved Cinema. Se on myös huikeaa seurattavaa ja suosittelen ehdottomasti kaikkien katsovan sen ennen tai jälkeen elokuvan. 

– Kai Kumpulainen 26.12.2022

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button