Blogit

Everly (2014)

Salma Hayekista tuli heti yksi suosikkinäyttelijöistäni, kun aikoinaan näin Robert Rodriguezin ohjaamat Desperado ja Hämärastä Aamunkoittoon. Aikalailla samalla linjalla on Hayekin vuoden 2014 elokuva Everly. Mukana on myös Rodriguezin kaverin Quentin Tarantinon “henkeä” ja leffa ottaakin vaikutteita Kill Bill-elokuvista. Eikä vaikutteet siihen lopu. Mukana on ripaus exploitaatiota, grindhousea ja jopa aikuisten animea. Väkivaltainen ja sadistinen puolitoistatuntinen ei ole niin iso elokuva, kuin aiemmin mainitut, mutta huippu viihdyttävä. Olen aina pitänyt tästä pienimuotoisesta verikekkeristä ja ajattelin katsoa sen taas kerran. Elokuvan on ohjannut Joe Lynch.

Everly (2014)

Everly (Hayek) on ollut neljä vuotta loukussa yhdessä ja samassa asunnossa japanilaisen mafian seksiorjana. Erään joukkoraiskauksen jälkeen hän ryömii vessaan päättämään päivänsä, mutta viime hetkellä tuleekin toisiin tuloksiin ja ampuukin kaikki paikalla olevat mafiosot. Tästä alkaa loputon veribaletti, kun mafiapäällikkö Taiko lähettää joukon kirjavia apulaisiaan asuntoon tappamaan Everlyn.

Samalla Everlyn päästä on luvattu iso palkkio, joten muut talossa olevat prostituoidut ja rikolliset yrittävät myös tappaa Everlyä. Everly yrittää viimeisenä tekona saada ison summan mafiarahoja lähetettyä äidilleen ja äidin kasvattamalle tyttärelleen.

Ilmestyessään 2014, ei tällaisia naisten esittämiä brutaaleja toimintaleffoja ollut vielä niin paljon, kuin nykypäivänä ja lähinnä Kill Billit poikkeuksellisesti johtivat tilastoja. Näistä elokuvista tämäkin leffa ottaa selkeästi vaikutteita, koska mukana on japanilaista mafiakulttuuria ja miekkoja yms, mutta ei Everly ole suora kopio kumminkaan.

Se on selkeästi hyvin itsetietoinen b-elokuvan olemuksestaan ja vaikka se onkin äärimmäisen väkivaltainen ja tarinaltaan synkkä, ei se ota itseään liian vakavasti ja tappamisestakin tehdään puhdasta viihdettä. Jatkuvasti asuntoon yrittävät erilaiset palkkamurhaajat muuttuvat kokoajan kirjavammiksi ja hahmojen nimet alkavat olla mallia “Sadisti” ja “masokisti”.

Loppupäin meinki alkaa olla melko “sarjakuvamaista” ja mieleen tulee monet aikuisten anime-elokuvat, jotka vetävät tietyllä tavalla överiksi tarkoituksella. Myös samat exploitaatio ja grindhouse leffat, mistä Tarantino ja Rodriguez ovat ottaneet mallia, ovat varmasti myös tämän leffan takana. Miksei myös itse Die Hard.

Näyttelijöitä elokuvassa oleva 48-vuotias Salma on huippukunnossa ja vaikuttaa jopa ikäistään nuoremmalta. Salma hoitaa tonttinsa niinkuin pitää. Pikkuhiljaa kuolemaa tekevä Akie Kotaben näyttelemä hahmo on sympaatinen ja elokuvan ainut inhimillen tapaus. Laura Cepeda esittää Salman äitiä vaikka onkin oikeasti vain 13-vuotta vanhempi. Hiroyuki Watanabe on pääpomo Taiko.

Leffa etenee videopelimäisesti eteenpäin kohti loppupomoa ja pomot senkun pahenevat, mitä enemmän niitä tappaa. Se mikä tässä pienessä b-leffassa on mielestäni nerokasta, on se, että koko leffa sijoittuu yhteen kerrostalon huoneistoon ja käytävään, mutta missään vaiheessa se ei haittaa menoa, päinvastoin. Tunnelma pysyy kokoajan tiiviinä ja missään vaiheessa ei ehdi tulla tylsää. Leffa on parhaimmillaan ekaa kertaa nähtynä ja niin, että siitä tietää mahdollisimman vähän. 

Kaiken lisäksi elokuva on myös tavallaan jouluelokuva, koska se sijoittuu jouluaattoon. Tämä voisi olla viittaus Die Hardiin, joka myös sijoittuu jouluaattoon. 

Olen aina pitänyt tästä elokuvasta. Se on äärimäisen väkivaltainen ja sadistinen elokuva, mutta samalla se tekee kaiken itsetiedostavasti kieliposkessa. Aikanaan se ei saanut järinkään hyviä arvioita kriitikoilta ja jäi muutenkin suuremmalta yleisöltä pimentoon. Tämän takia olen koittanut sitä vuosia mainostaa ihmisille, koska mielestäni se on oikein mainio b-leffa, jota ei pidä ottaa liian tosissaan, vaan nauttia vain matkasta. Elokuvalla on kyllä rahkeet kulttileffaksi ja ehkä se sellaiseksi vielä joskus päätyykin, ajan kanssa. Suositellaan Tarantinon, Rodriguezin ja väkivaltaleffojen ystäville. Tai ihan vaan Hayek-faneille.

Kanpai, puta! – Everly

– Kai Kumpulainen 27.3.2022

Omistamani Blu-ray steelbook:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button