Blogit

Kwai-joen silta (The Bridge on the River Kwai, 1957)

Kwai-joen sillan marssivihellys  ”Colonel Bogey March” on varmasti kaikille tuttu kipale. Itse en juuri elokuvasta muuta tiennyt, kuin hieman historiallista taustaa, Alec Guinnessin ikonisen hahmon ja tuon vihellyksen. Niinpä päätin vihdoinkin katsoa tämän “Oscar-haavin” alusta loppuun. Kotelon takakansi väitti virheellisesti, että leffa kestäisi vain 1h18min, joten ajattelin sen katsella pikaisesti päiväleffana, vaikka kestoaika hieman epäilytti. Noh lähes kolme tuntia myöhemmin huomasin, että kansipaperi tosiaan valehteli ja takana oli eeppinen elokuvakokemus. Elokuva perustuu Pierre Boullen samannimiseen romaaniin. Elokuva palkittiin seitsemällä Oscarilla. 

Kwai-joen silta (The Bridge on the River Kwai, 1957) 

On vuosi 1943. Joukko vangittuja brittisotilaita sijoitetaan Burman viidakon keskellä sijaitsevaan japanilaisten vankileiriin, jota johtaa julma eversti Saito. Leirillä on äärimmäinen kuri ja pakomahdollisuudet ovat olemattomat. Vangit pakotetaan rakentamaan siltä Kwai-joen yli. Sillan ansiosta japanilaiset pääsisivät kuljettamaan joukkojaan läpi Aasiaa. Eversti Nicholson ei kuitenkaan ole valmis suostumaan kaikkin Saiton työehtoihin edes teloituskomppanian edessä, joten leirin henkisestä johtajuudesta käydään useampaan otteeseen taistelua…

Elokuva on tehty 1957. Ottaen huomioon, että tämä on tullut vain kaksi vuotta äskeittäin katsomaani Tuntematonta sotilasta myöhemmin, tuntuu elokuva paljon uudemmalta. Asiaan vaikuttaa varmasti kuvan loistava remasterointi, mutta myös mestarillinen kuvaus ja ajaton ohjaus. Ainut mistä huomasi elokuvan tekoajan oli 50-luvulle tyypilliset ylidramaattiset kuolemat, jotka näyttävät nykypäivänä aika feikiltä.

Näyttelijät elokuvassa ovat loistavia.  Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) Eversti Nicholsonina on  viiksineen ikoninen elokuvahahmo. Päärooli Kwai-joen sillassa toi hänelle parhaan miespääosan Oscarin. Sessue Hayakawa on Eversti Saito. Julma, mutta hieman hukassa oleva sotaeversti, jonka henki ja kunnia ovat kiinni siltaprojektissa. Jack Hawkins (Ben Hur) on Majuri Warden. William Holden (Liekehtivä torni) on Shears, joka tunnetaan ikonisesta repliikistään “Madness!, Madness!”. 

 
Elokuvan tapahtumat ovat kuvitteelliset, mutta ne sijoittuvat historiallisiin tapahtumiin Burman rautatien rakennustyömailla vuosina 1942–1943.

Sotavankien viheltämästä elokuvan tunnussävelmästä, nimeltään ”Colonel Bogey March”, on tullut instrumentaaliklassikko. Toisen maailmansodan aikana sävelmään liitettiin natsijohtoa pilkkaava sanoitus ”Hitler Has Only Got One Ball”. Kun Kwai-joen silta sai ensi-iltansa, brittiyleisölle oli hyvin selvää, mihin sävelmällä viitattiin.

Elokuvan on ohjannut palkittu David Lean (Tohtori  Živago, Lawrence of Arabia).

Musiikeista vastaa Malcolm Arnold ja komeasta scoresta hän voittikin oscarin. 

Elokuva tempaisi mukaansa heti alusta, vaikkakin kerronta oli rauhallista ja toimintaa oli nykymittapuulla vähän. Tarina oli kiehtova, hahmot hyvin kirjoitettuja ja mieleenpainuvia. Lopun eeppisessä kohtauksessa huomasin oikeasti jännittäväni hahmojen ja ristiriitaisen tilanteen puolesta. Nyt nähtyäni elokuvan kokonaan, ei ole vaikea ymmärtää sen klassikkostatusta ja 7 Oscarin voittoa. 50-luvun elokuvaksi se on edelleen eeppinen ja jännittävä kokemus. Suosittelen sotaelokuvien ystäville ja elokuvaharrastajille sivistykseksi.

– Kai Kumpulainen 23.12.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button