Blogit

Barbarian (2022)

Vaikka moderni kauhuscene ei olekkaan ollut viimeaikona päägenreni elokuvasaralla, niin aina sillon tällöin tulee tsekattua näitä “hypetettyjä” pätkiä. Vähän aikaa sitten katselin kehutun Black Phonen (2021), mikä oli kyllä oikein pätevä pätkä ja nyt vihdoinkin katsoin tämän huomiota herättäneen teoksen, joka ilmestyessään aiheutti kohua Disney plussan tilaajille. Itsekkin sen sieltä katselin, vaikka löytyy se näköjään myös HBO Maxin puolelta nyt. Kyseessä on Zach Creggerin ohjaama Barbarian, jonka on tuottanut samat tyypit, jotka tuottivat Itin, Ringin ja Grudgen. Mutta oliko siitä hypensä kantajaksi…

Barbarian (2022)

Oli synkkä ja myrskyinen yö, kun Tess Marshall saapuu Brightmoorin naapurustoon vuoraamansa Airbnb-asuntoonsa huomatakseen, että siellä on jo asukki. Asunnon on vuokrannut päällekkäin mies nimeltä Keith Toshko. Tess päättää yöpyä Keithin kanssa yön, koska muuta ei ole tarjolla. Yöllä Tess herää siihen, että hänen huoneensa ovi on auki. Tapahtumat johtavat asunnon alta kellarista löytyvään mystiseen tilaan…

On parempi mitä vähemmän elokuvasta tietää. Elokuva tavallaan “vaihtaa” genreä lennosta kesken kaiken. Varsinkin sen alkupuoli on kutkuttavaa mystisyyttä täynnä ja tunnelma on hyvä. Elokuva ei suoranaisesti lässähdä mysteerin avautuessa, mutta itseltäni katsosi kaikki jännitys, mitä pidemmälle tarinassa mentiin. Siksi alkupuolisko elokuvassa on mielestäni paljon parempi, mutta ei loppukaan huono ole. Vain erilainen.

Visuaalisesti elokuva on hyvännäköinen moderni kauhuleffa, joka on ihan tyylikkäästi kuvattu.

Pääosaa elokuvassa esittää oikein mainio Georgina Campbell, joka on itselleni tuttu Black Mirror sarjan osasta “Hang The DJ”, sekä Teräsmiehen taustoista kertovasta Krypton-sarjasta.

Toista miespääosaa esittää mainio Bill Skarsgård, joka onkin kaikille tuttu Pelle Pennywise moderneista It-elokuvista. Bill on osasyy siihen miksi elokuvan alkupuolisko on niin mainio.

Toista miespääosaa esittää taas Justin Long, joka on itselleni tuttu Die Hard nelosesta. Long on jotenkin aina ollut ärsyttävä näyttelijä ja ärsyttävyydestä otetaankin kaikki irti tässä elokuvassa. Mies on niin vihattava, että se on jopa hieman nautittavaa. Silti olisin katsellut mieluummin enempi Skarsgårdin touhuja kuin Longin. Long hoitaa myös elokuvan “humoristisimmat” kohdat. Ken tästä sitten huumoria löytääkään.

Erityismaininta täytyy antaa sivuosassa nähtävälle Richard Brakelle, joka on aina mainio limainen ketku. Miehellä on sellainen “raiskaajan naama”, että hän sopii tällaisiin rooleihin täydellisesti. Katsoin jokin aika sitten Doom-elokuva vuodelta 2005 uudelleen, ja siinäkin mies oli selkeästi paras hahmo koko leffasta.

Elokuvassa oli havaittavissa hieman korostettua nykypolitiikkaa, mutta ei siitä sen enempää. Se ei minua häirinnyt.

Elokuvan nimessä on käytetty ainoastaan kirjaimia sanasta AirBnB, koska elokuvan tapahtumat kohdistuvat tällaiseen kohteeseen. Huomasin tämän asunnon sijaitsevan Barbary streetillä, mikä voisi viitata myös elokuvan nimeen.

Elokuva on oikein mainio, häiriintynyt, mysteerijännäri, josta löysin kuumottavan tunnelman lisäksi myös jonkin verran mustaa huumoria, mikä piristi muuten vakavaa tunnelmaa. Myös siellä täällä nähtävästi brutaalista väkivallasta annan lisäpisteitä. Sen verran viihteelisestä pätkästä toki oli kyse, että se ei jäänyt mieleeni sen enempiä pyörimään, saati vienyt yöunia. Hypestä sen verran, että mitään täysin uutta ei elokuvassa nähdä ja paatuneet kauhunharrastajat ovat nämä jekut varmasti nähneet useita kertoja. Vaikkei tällaiset elokuvat ole minulle se ykkösjuttu, niin suosittelen silti katsomaan, jos aihe kiinnostaa vähääkään. Itse viihdyin oikein mainosti loppuun saakka. Tämä on parasta nähdä tietämättä juonesta yhtään mitään.

– Kai Kumpulainen 4.4.2023

Julistegalleria:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button