Blogit

Squid Game (2021)

Squid game on netflixin katsotuin sarja. Sitä on tällä hetkellä katsottu 111 miljoonaa kertaa. Se oli mieletön yllätyshitti, jonka suosio kasvoi megalomaanisesti hetkessä. Yleensä en lähde tällaisten hypetettyjen sarjojen mukaan heti, vaan katson ne rauhassa vuosia myöhemmin. Tätä en aluksi edes ajatellut katsoa, mutta traileri näytti kiehtovan psykedeeliseltä ja omituiselta hittisarjaksi, joten päätin katsoa ekaa jaksoa vähän matkaa ja hetkessä olin koukussa…

Squid Game (2021, tv-sarja, ensimmäinen kausi)(Korean: 오징어 게임; RR: Ojing-eo Geim)

456 rahaongelmissa olevaa korealaista luuseria kutsutaan pelaamaan peliä, joka voisi mullistaa heidän maailmansa ja poistaa rahahuolet. Seong Gi-hun on pahasti velkaantunut uhkapeleissä ja käyttää surutta äitimuorinsa tiliä. Kun äiti sairastuu diabetekseen pahemman kerran, päättää tämäkin lähteä mukaan peliin. Pelit ovat lapsuudesta tuttuja ulkoiluleikkejä ja tapahtuvat tuntemattomassa paikassa… ja ne ovat hengenvaarallisia.

Ekaksi mielenkiinnon herätti sarjan psykedeelinen visuaalinen ilme. Lapsellinen ja leikkisä ympäristö on karu kontrasti verisille leikeille ja naamioita käyttävät hahmot tuovat mystisyyttä sarjaan. Sarja ei lopulta ollut niin psykedeelinen ja avantgardemainen, mitä ekaksi sen oletin olevan, vaan hyvinkin selkeä ja helppo katsoa.

Juoni on loistavasti toteutettu ja se avautuu sitä myöten, kun sarjaa katsoo. Aiempia samanlaisia sarjoja ei tule heti mieleen, mutta vuoden 2000 japanilainen Battle Royale-elokuva on hieman samanlainen idealtaan. 

ilmeisesti aasialaiseen kulttuuriin kuuluu tietty ylinäytteleminen ja teatraalisuus, koska kaikki näyttelijät tuntuivat vetävän vähän yli kokoajan, mutta samalla kaikesta tuli mieleen aiemmat aasialaiset elokuvat ja animaatiot, joten totuin tähän pian. Sen verran hyvin näyttelijät kumminkin suoriutuivat, että huomasin pitäväni monesta henkilöstä. Jopa niistä “pahoista” ja ärsyttävistä. Ainoastaan loppusuoralla tulleiden englantia puhuvien hahmojen näyttely tuntui kököltä.

Näyttelijöistä en tunnistanut muita kuin Lee Byung-hun, joka on tuttu mm. G.I.Joe elokuvien Storm Shadowina ja mm. Terminator Genisyksen t-1000:na. 

Musiikit sarjassa oli loistavia ja ne ovatkin salamannopeasti siirtyneet populaarikulttuuriin ja kaikenmaailman tiktok-videoihin. 

Mietin, että olisiko sarja toiminut jenkkien tekemänä ja uskon, että ei. Korealainen kulttuuri tuo tietyn eksotiikkalisän sarjaan, minkä jenkit olisivat varmasti latistaneet. 

Kun katsoin ensimmäistä jaksoa, huomasin heti koukuttuvani. Halusin nähdä mitä näille reppanoille käy. Sarja tekee sen mitä useat sarjat eivät ole pitkään aikaan tehneet. Se saa kiinnostumaan ja välittämään näistä tavan tallaajista ja heidän kohtaloistaan. Se saa myös katsojan kannustamaan ja aidosti jännittämään näissä kuudessa pelissä. Ja mikä parasta se herättää tunteita ilosta suruun. Kaikki 9 jaksoa pitävät otteessaan, samalla kun mysteeri avautuu. Ainoastaan kakkosjakso oli vähän vähemmän kiinnostava, mutta samalla hyvin tärkeä jakso taustojen avaamiseen. Viimeisen jakson viimeiset minuutit hieman latistivat meininkiä, joten tälle ei ihan viittä tähteä voi antaa, mutta hyvin lähellä käydään. Sarja saa varmasti jatkoa pian, mitä en olisi ehkä kaivannut. Se olisi hyvin toiminut näinkin.

Sarja on huikea ilmiö, jota suosittelen ankarasti.

– Kai Kumpulainen 15.10.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button