Blogit

Kate (2021)

Katselin netistä mielenkiintoista dokkaria mafian käyttämästä polonium 204 myrkystä, kun huomasin, että aiheesta oli julkaistu myös elokuva Netflixiin jokin aika sitten, joten päätin katsoa sen samalla alta pois. Kyseessä on tuoreen ranskalaisohjaaja Cedric Nicolas-Troyanin uusin toimitapläjäys nimeltä Kate (2021). 

Kate (2021)

Mary Elizabeth Winstead on salamurhaaja nimeltä Kate. Woody Harrelsonin näyttelemä Varrick on kasvattanut Katen lapsesta asti, mutta nyt Katen lähestyessä neljääkymppiä, alkaa hän miettiä, josko jättäisi assasiinin hommat ja alkaisi elämään “normaalia” elämää. No viimeisen keikkasa aikana hän huomaa saavansa erilaisia oireita joten hän mönkii sairaalaan. Lääkäri kertoo, että Kate on myrkytetty radioaktiivisella aineella nimeltä polonium 204 ja hänellä on enää muutamia tunteja elinaikaa. Kate kerää mukaansa stimulanttiruiskuja ja lähtee etsimään myrkyttäjäänsä, ennen kuin aika loppuu. Verisellä matkallaan hän saa mukaansa nuoren tyton nimeltä Ani, joka kuuluu Yakuza-perheeseen…

Elokuvan kilpajuoksu kuoleman kanssa tuo John wickin lisäksi vahvasti mieleen Jason Stathamin Crank-elokuvat. Salamurhaaja ja nuorioppilas-yhdistelmä tuovat taas mieleen loistavan Leon-elokuvan.

Mielenkiintoisinta elokuvassa on radioaktiivinen polonium 204 myrkky, jota mafia käyttää oikeassakin elämässä. Tosin sen myrkytyksen jälkeen ei kukaan heilu enää tuolla tavalla, kuin Kate, pistäessään porukkaa kumoon.

Mary Elizabeth Winstead on viimeaikoina nostanut päätään pätevänä toimintanäyttelijänä. Scott Pilgrimin jälkeen nainen yllätti positiivisesti myös Cloverfield Lane-elokuvassa ja Birds of Preyn Huntressina. Tässäkin elokuvassa Winstead on se kantava voima ja hänen hahmonsa on pidettävä, vaikkakin äärimmäisen brutaali. Winsteadin leffoja haluaa nähdä lisää.  Hetkittäin hänen hahmostaan tulee mieleen jopa Sigourney Weaver. Hän saattaisi olla hyvä tulevissa Alien elokuvissa.

Woody Harrelson näyttelee aika perinteistä woody-roolia, jonka hahmoon ei voi täysin luottaa vaikka kuinka hän näyttelisi hyvistä. 

Elokuvassa on kaksi selkeää tribuuttia esikuvilleen. Toinen on tuttu Leonista ja toinen Die Hardista. Jos nämä ei ole tehty alunperin kunnianosoituksiksi, niin ovat ne selvää plagiointia.

Leffa on visuaalisesti melko komea. Japanista tehty mystinen neonvalojen täyttämä maailma (millainen se luultavasti on oikeastikin). Rakennuksien kylkeen heijastetut animaatiot tuovat tietynlaista cyberpunk-fiilistä. Ainoastaan huonosti Cgi:llä luotu takaa-ajokohtaus neonvalojen täyttämällä tuningautolla vie fiilistä. Elokuvan moderni pop- ja konemusiikki sopivat cooliin ulkoasuun oikein mainiosti.

Kate on geneerinen ja ennalta-arvattava John Wick-aikakauden tuotos jota on kiva katsella, mutta helppo unohtaa. Hyvä toiminta ja Mary Elizabeth Winstead pitävät mielenkiinnon yllä loppuun asti. Juoni on elokuvassa seitinohut, mutta sitä paikkaa näyttävät ja brutaalit taistelukohtaukset, jotka tuovat mieleen mm. indonesialaisen The Night Comes for Us-elokuvan, jota suosittelen myös katsottavaksi toiminnan ystäville.

– Kai Kumpulainen 22.10.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button