Blogit

Red Hill (2010)

En ollut aiemmin kuullut australialaisesta toimintathrilleristä nimeltä Red Hill, kunnes Alterstream Media-kanavan Henkka teki kyseisestä pätkästä shorts-videon, saatuaan vinkin taas AM:n Jusa Kyntäjältä. Kyseinen leffa rupesi heti polttelemaan meikäläisen näppejä, joten hommasin sen lyhyintä reittiä dvd:nä suoraan Henkalta, koska henkka oli jo tilannut blu-ray version itselleen, dvd:n katsomisen jälkeen. Nyt pääsin vihdoinkin todistamaan kuinka kovasta pätkästä olikaan siis kyse. Henkalta oli pudonnut täydet 10/10 arvosanaksi, joten mistään turhakkeesta ei voinut missään nimessä olla kyse. Red Hillin on ohjannut australialainen Patrick Hughes (The Hitman's Bodyguard, The Man from Toronto)

Red Hill (2010)

Nuorehko kaupunkilaispoliisi, Shane Cooper (Ryan Kwanten) muuttaa apulaissheriffiksi piskuiseen kylään Red Hilliin, jossa hänen vaimonsa saa rauhassa viettää raskausaikaa, ilman suurkaupungin meteliä ja keskenmenon uhkaa. Päivät kuluu hevosella ratsastaen ja tutustuen paikallisiin ukkoihin. 

Alun komeiden maisemien jälkeen elokuva suuntaa paikalliselle poliisiaselmalle. Tunnelma ja kuvaus tuovat mieleeni jonkun ruotsalaisen draaman. Kepeällä pikkukylän meiningillä edetään, kunnes poliisit saavat ilmoituksen hyvin vaarallisesta, aseistetusta vangista, joka kulkee vapaana Red Hillin kaduilla. Pian alkaa verilöyly, jossa kukaan kyläläinen ei ole turvassa. Elokuva alkaa hyvin pian tekemään kunniaa vanhoille australialaisille ozploitaatioelokuville. Pohjalla kulkee perinteikäs lännenelokuvista tuttu juoni, tuotuna nykypäivään.

Alkupuoliskolla olin hieman skeptinen, että olisiko tämä kumminkaan kaikkien hehkutusten arvoinen, vaikka tyly väkivalta miellyttikin silmää. Kyseessä oli pienen budjetin elokuva, joten suhteutin kokoajan näkemääni siihen ajatukseen. Loppuapäin kumminkin elokuva alkoi kääntyä täysin päälaelleen ja viime minuuteilla olin täysin myyty sen nerokkuudelle, kunnes lopputekstit pärähtivät ruutuun ja mielettömän komea musiikki alkoi hyväillä kuulokäytäviä. Tajusin katsoneeni aika pirun kovan pätkän, joka näyttäytyisi toisella katselukerralla täysin erilaisena. Ei voi muuta sanoa, kuin, että nerokas tapaus. Pitää myös kehua elokuvan leikkausta, joka tuo vaaran tuntua mm. autokolareihin.

Pääosaa näyttelee True Blood-sarjasta tuttu Ryan Kwanten. Vaikka mies onkin selkeästi pääosassa ja tekee parhaansa “hyvän miehen” roolissa, shown varastaa ehdottomasti Tom E. Lewis, joka esittää arpinaamaista, vankilasta karannutta psykopaattimurhaajaa.

Vaikka mies ei sano juuri sanaakaan leffan aikana, vakuuttaa hän eleillään ja tuo mieleeni Charles Bronsonin parhaina päivinään. Hahmosta olisi vaikka nykypäivän kauhuikoniksi.

Upean musiikin elokuvaan on loihtinut Dmitri Golovko. Lopputekstien kappale “Rocking Horse” jäi heti omalle soittolistalleni.

Red Hill on nerokas yhdistelmä vanhanliiton ozploitaatio-elokuvaa ja lännenelokuvaa, joka on tuotu nykyaikaan. Se on myös jännittävä toimintathrilleri, jossa on huikea loppuhuipennus. Ei voi muuta, kuin suositella tätä eteenpäin ja jos katsot tämän, niin pyri katsomaan loppuun ja ajatuksella.

Mutta miten pantteri liittyykään kaikkeen tähän…

– Kai Kumpulainen 16.5.2023

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button