Blogit

FALL

Pääosissa tässä on korkeat paikat

FALL

 

Näin tämän Night Visionsin yhteydessä koska ajattelin kokemuksen olevan antoisampi jos korkeat paikat näkee valkokankaalta.

Elokuva seuraa kahta naista, jotka kiipeävät kilometrien mittaiseen korkeaan radiotorniin ja jäävät huipulle ilman poispääsyä maan pinnalle. Sen pohjana on samanlainen juoni kuin Shallowsissa missä Blake Lively lähtee tuulettumaan rannalle traumojen yhteydessä kunnes lomaa häiritsee haihyökkäys ja ainoa vaihtoehto on selviytyä. Tässä on Becky (Grace Currey) joka lähtee ystävänsä (Virginia Gardner) kanssa tuulettumaan traumojen jälkeen korkealle tv-tornin huipulle osana heidän yhteistä extreme-lajia kokeilla rajoja. Jos on myös nähnyt tällaisia leffoja ennen, se ei voita palkintoja mistään omaperäisyydestä ja sen takia tätä ei kannata katsoa.

Pääosissa tässä on korkeat paikat. Jos muistaa minkälainen kokemus Robert Zemeckisin The Walk oli, sitten muistaa tunteen olla yhdessä Joseph Gordon-Levittin langankävelyssä. Silloin kieriskelin paikallani. Tässä leffassa kun päästiin puoleen väliin kiipeilyä, käteni hikoilivat. Elokuva on suunniteltu niin että koko paikan tuntee vaikka olisi tietoinen studiotilasta. Kiipeily tuntuu koko kestonsa ajan, uhka on läsnä, jokainen tuulen puuska ja askel tuntuu.

Elokuvan ohjaaja Scott Mann ja käsikirjoittaja Jonathan Frank ovat tehneet aiemminkin elokuvia yhdessä kuten The Tournament ja Final Score mitä en ole nähnyt mutta nekin vaikuttavat päteviltä työmiehen tasoisilta kuten tämäkin. Tämä saattaa olla heidän paras työnsä. Ei pidä odottaa liian realistista kuvaelmaa selviytymisestä koska se on suunniteltu trilleriksi. On aina vähän venytettävä uskottavuutta siitä miksi onnettomuus tapahtuu ja miksi sieltä ei selviä nopeammin. Pääsyyt on siinä että jännitystä vietäisiin mahdollisimman pitkälle. Alussa oli olemassa hetkiä joihin en uskonut tai vaikuttivat kliseisiltä mutta sitten kun elokuva eteni ja uusia mahdollisuuksia tulee, haukoin henkeä. Joitain juonenkäänteitä tuli joista yhden arvasin ja yhtä en arvannut. Se vaikutti tulevan ihan toisen elokuvan oppikirjasta vaikkakin sillä hetkellä oli toivottu vaikutus katsojaan. Lopetuksella olisi myös ollut hetkensä jos oltaisi uhrattu aikaa muutamalle kuvalle lisää. Oliko se sitten budjettikysymys tms niin loppu oli liiankin äkkinäinen.

Grace Currey ja Virginia Gardner pitävät elokuvaa harteillaan. Vaikka he eivät maailman parhaita ole, he ovat uskottavia ilmaisemaan tilanteen. Jeffrey Dean Morgan on aliarvostettu näyttelijä siinä mielessä että hän on tunnistettava kasvo useissa projekteissa muttei saa aina tunnustusta. Oli sitten Supernatural missä hän jäi mieleen vain muutaman jakson perusteella tai Walking Deadin vaihtelevat sävyt Neganina. Heti kun hän ilmestyy tässä, tiesin että hän on hyvä.

Jos lähtee Fallin mukaan, se tulee tunteesta. Jos on korkean paikan kammo, se on aikamoinen koettelemus. Jos harrastaa jotain extremea, tämä on elokuva sinulle. Tämän leffan jälkeen saattaa myös epäröidä mutta sekin on selvää että elämä on rajallista ja uuden kokeilu kannattaa. Toivottavasti tällaisia tehdään myös lisää valkokangasnautintoa varten. Tietyin väliajoin tietysti…

⭐⭐⭐⭐-

Olli-Pekka Mäkelä

Arvioita pääasiassa elokuvateatterien tai striimauksen uusimmista sisällöistä

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button