Blogit

Terminus (Matka Tulevaisuuteen, 1987)

Päätin vihdoinkin katsastaa ystäväni vinkkaaman Terminus-elokuvan netflixistä, joka ehtikin hillua omalla listalla jo vuoden päivät. Kyseessä on ranskalainen, dystooppiseen tulevaisuuteen sijoittuva rekka-elokuva hieman Mad Max-elokuvien tapaan. 

Terminus (Matka Tulevaisuuteen, 1987)

Vuonna 2037 on perustettu kansainvälinen urheilulaji, jossa kuorma-auton kuljettajan tulee ylittää maa ja saapua määrättyyn päätepisteeseen samalla, kun hän kohtaa matkan varrella esteitä ja vihollisia. “Monster”-nimisen johtavan kuorma-auton on suunnitellut lapsinero (Gabriel Damon), ja sen ohjaajana toimii nainen nimeltä Gus (Karen Allen).

Lopulta kuorma-auton tekoäly sekoaa ja Gus päätyy kartoittamattomille alueille. Siellä hän kohtaa nahkaan verhoutuneet “Hoodit” (Hoodlums), jotka kiduttavat häntä ja lopulta tappavat hänet.

Ennen kuolemaansa hän ystävystyy vangin kanssa (Johnny Hallyday), joka myöhemmin käyttää kuorma-autoa pelastaakseen itsensä ja nuoren orvon. Samaan aikaan poikanero tarkkailee heitä satelliitin kautta nähdäkseen kuinka hyvin kuorma-auton ohjelmisto toimii. Kun hän katselee kuorma-autoa, hänet kloonannut julma tohtori(Jürgen Prochnow) tarkkailee ja arvioi poikaa.

Terminuksen on ohjannut Pierre-William Glenn. Elokuva muistuttaa hieman Mad Maxin dystooppista maailmaa, mutta se ei ole suora Mad Max-kopio, jollaisia samaan aikaan tuli pihalle tusinoittain, vaan kyseessä on paljon persoonallisempi kulttiteos.

Elokuva on alunperin ranskankielinen ja katsoin sen sellaisena, mutta trailerin perusteella siitä on olemassa myös englanniksi dubattu versio. Elokuva onkin puoliksi ranskalainen ja puoliksi saksalainen tuotanto, mutta ei kalpene millään tavalla saman ajan samanhenkisille amerikkalaisille serkuilleen. 

Vaikka leffa onkin ranskalaistuotantoa, ovat päänäyttelijät tuttuja 80-luvun amerikkalaisista elokuvista. Gusia näyttelee Indiana Jonesista tuttu Marion, eli Karen Allen. Poikanerona toimii taas Robocop kakkosesta tutuksi tullut pahislapsi, eli Gabriel Damon. Stumpia esittää ranskalainen rocklaulaja Johnny Hallyday ja Jürgen Prochnow nähdään useassakin roolissa.

Visuaalisesti elokuva on ihan näyttävä aikalaisekseen. Praktikaalitehosteet ovat ihan vekkulin näköisiä. Erikoistehosteet ja räjähdykset ovat näyttäviä, mutta alkeellisessa CGI:ssä on toivomisen varaa ja jos useat tietokonegrafiikat olisivat jätetty pois, ei elokuva olisi vanhentunut niiden kohdalta niin pahasti.

Musiikista vastaa David Cunningham.

Tässä on yksi lähes unohduksiin painunut kulttileffa kultaiselta 80-luvulta, jolloin tällaisia dystooppisia rekkaleffoja ilmestyi enemmän ja vähemmän, mutta poikkeuksena tässä on se, että elokuva on ranskalais-saksalaista tekoa, mikä lisää mielenkiintoa. Leffaa on vaikea löytää fyysisessä muodossa, mutta onneksi netflix on tehnyt kulttuuriteon lisäämällä sen tarjontaan, josta se on helppo katsoa. Suositellaan kulttileffojen ystäville.

– Kai Kumpulainen 28.4.2022

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button