Blogit

Watchmen (TV Mini Series 2019)

Alan Mooren sarjakuvamaailmaa mullistanut Watchmen-Vartijat oli upea rekonstruktio Justice Laguen kaltaisista supersankarisarjakuvista ajatteleville aikuisille. Tämä opus onkin yksi tärkeimmistä sarjakuvista itselleni ja sitä tuleekin lueskeltua lähes joka vuosi, aina bongaten jotain uutta. Sarjakuvaan lähes kuva kuvalta pohjautuva Watchmen elokuva (2009) on taas mielestäni yksi kaikkien aikojaen parhaista sarjakuvafilmatisoinneista. Nyt oli vihdoinkin aika siis tutustua sarjakuvan maailmaan pohjautuvaan HBO:n laatusarjaan nimeltä Watchmen. Sarjan tapahtumat sijoittuvat 34 vuotta sarjakuvan tapahtumien jälkeen. Sarjan voi katsoa nyt mm. HBO Maxilta. Itse katselin sen omistamiltani blu-ray levyiltä.

Watchmen (TV Mini Series 2019)

On kulunut 34 vuotta siitä kun jättimäinen mustekala-alien teleportautui New Yorkiin ja tappoi samalla 3 miljoonaa ihmistä. Tapahtumat toivat rauhan mahtimaiden välille alkaneisiin kahinoihin, yhdistäen ne uutta uhkaa vastaan.

Supersankarit ja poliisit ovat päätyneet tekemään yhteistyötä. Poliisitkin käyttävät nyt maskia suojellakseen identiteettiään, mutta hekään eivät ole turvassa, koska Rorschach-naamioita käyttävä Seventh Cavalry -ryhmittämä murhaa poliiseja järjestelmällisesti.

Sarjan juonesta on vaikea puhua spoilaamatta sitä liikaa. Kyseessä on mysteeritarina, jonka juoni heittelee kysymyksiä ilmaan sitä mukaan kun sitä katsoo. Katsoja on ihmeissään tapahtumista melko pitkälle ennen kuin ne loppupuoliskolla alkavat vihdoin avautua. Jos katsoja ei ole lukenut alkuperäistä sarjakuvaa, saati katsonut elokuvaa ja sisäistänyt tapahtumia kunnolla, voi sarjan seuraaminen olla sitäkin vaikeampaa. Itse tietysti hoksasin nopeasti, mihin hahmoihin tai tapahtumiin sarjassa viitataan, koska sarjakuvan tapahtumat ovat syvällä mielessä, mutta voin kuvitella miten pihalla ihminen on joka ei tunne alkuperäistä tarinaa sen paremmin. 

Sarja ei jatku suoraan Zack Snyderin elokuvan (2008) tapahtumista, jotka poikkesivat hieman sarjakuvasta, vaan sarjan tapahtumat pohjautuvat suoraan Alan Mooren sarjakuvaan. Mukana on mm. Adrian Veidtin luoma mustekalasade ja hahmojen puvut ja lavasteet ovat kuin suoraan sarjakuvasta. 

Sarja myös parodioi hieman viimeaikojen ylistetyimpiä sarjakuvaelokuvia. Yksi kohtaus selkeä parodia Nolanin Dark Knight-elokuvalle ja yhdessä kohtaa tv:ssä pyörivä supersankarisarja matkii Zack Snyderin tuttua ohjaustyyliä hidastuksineen. Tämä menee aika metatasolle, koska Watchmen-elokuvan ohjasi juuri itse Zack Snyder. Tämän televisiosarjan on luonut Damon Lindelof (Lost).

Kohua on myös aiheuttanut ensimmäisen jakson kohtaus, joka näyttää  karmean oikean elämän tapahtuman, eli vuoden 1921 “Tulsan Black Wall Street Massacren”, jossa valkoihoiset ihmiset surmasivat useita satoja tummaihoisia elinkeinonharjoittajia tuhoten heidän kauppansa ja yrityksensä. Muutoin sarja sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen.

Sarja on täynnä huippunäyttelijöitä, joista voisin mainita mm. Jeremy Ironsin Osymandiaksena/Adrian Veidtinä. Hänen roolinsa on yksi sarjan parhaista.

Toinen karismaattinen näyttelijä on Miami Vicen Don Johnson, joka näyttelee Tulsan poliisipäällikköä. 

Silti sarjan kantavaksi voimaksi ja parhaaksi hahmoksi lopulta nousee loistava Angela Abar aka. Sister Night, jota esittää mainio Regina King. Regina aivan loistaa roolihahmossaan.

Lähes kaikki alkuperäisen sarjakuvan hahmot nähdään tavalla tai toisella sarjassa. Vanhaa Silk Spectreä näyttelee Jean Smart. Silk Spectre on vanhoilla päivillään unohtanut supersankarin hommat ja ruvennut ketjupolttavaksi FBI-agentiksi. 

Tohtori Manhattania näyttelee kaksi eri näyttelijää. Ihmishahmona Yahya Abdul-Mateen II  ja sinisenä  Dr. Manhattanina Darrell Snedeger. Tosin Darrelin kasvoja ei koskaan nähdä.

Rorschachia ei tietenkään nähdä, koska hän sai surmansa alkuperäisessä tarinassa, mutta hänen perintönsä jatkuu Rorschach-naamiota pitävien 7th Calvary-joukon mukana. Mukana on myös yksi parhaista uusista hahmoista Looking Glass (Tim Blake Nelson). Mies muistuuttaa epäilyttävän paljon Rorschachia, kaikkia tapojaan, kuten “kylmien papujen syöntiä suoraan purkista” mukaan lukien.

Jopa legendaarinen Hooded Justice on mukana, utta en spoilaa hänen näyttelijäänsä tässä, koska se on tarinan kannalta tärkeä. Sarja on täynnä viittauksia ja easter eggejä alkuperäiseen tarinaan, mutta se esittelee myös joukon uusia hahmoja myös. 

Sen lisäksi, että olen kova fani Watchmen-sarjakuvalle, olen ollut koko ikäni suuri fani Trent Reznorille ja hänen yhden miehen Nine inch Nails-yhtyeelle. Onkin mieletön yhteensattuma, että nämä kaksi suosikkiani yhdistyvät tällä tavalla, sillä Trent on luottomiehensä Atticus Rossin kanssa luonut upean scoren sarjaan. Musiikit ovatkin todella tärkeässä asemassa, sillä ne luovat upean tunnelman sarjaan. Musiikit vaihtelevat elektronisesta ja uhkaavasta NIN-matskusta, The Social Network-tyyliseen pianotunnelmointiin, josta Trent voitti oscarin 2010. Ääniraitaa voisi tärkeydessään verrata John Carpenterin elokuvien, Twin Peaksi-sarjan, tai Blade runnerin scoreihin, jotka ovat yksi tärkeimmistä elementeistä upealle tunnelmalle.

Siinä missä Alan Mooren sarjakuva oli synkkä ja älykäs rekonstuktio vanhoista 60-luvun supersankarisarjakuvista, on tämä sarja rekonstruktio Alan Mooren teoksesta. Se on hyvin älykäs ja kantaa ottava. Se pohtii mm. rasismia, fasismia, nykyajan ilmiöitä ja ihmisyyttä. Supersankarisarjaksi se ei tunnu yhtään perinteiseltä sellaiselta, vaan enempi sci-fi-vaikutteita sisältävältä älykkäältä mysteerisarjalta. Siinä missä The Boys-sarja vei Justice Leaguen aikuismaisemmille vesille, Watchmen menee vielä pidemmälle suoraan syvään päätyyn. Sen tarkoitus ei ole vain viihdyttää, vaan se haastaa katsojansa ajattelemaan ja pinnistelemään aivonystyröitä.

Se on täysin aikuisille suunnattu ja sisältää mm. raakaa väkivaltaa ja seksuaalissävytteistä kuvastoa. Jos jotain negatiivista pitää kaivamalla kaivaa, niin sarja on parhaimmillaan alkupuolella, koska sen kysmykset ovat vielä mysteeri, mutta niiden avautuessa kaikki asiat suoraviivaistuvat ja jännitys katoaa. Tosin tämäkin tapahtuu aivan viime metreillä. Sarja on oma kokonaisuutensa ja kertoo tarinansa 9 osassa, mutta jää tarvittaessa hieman auki, mikäli jatkoa olisi tulossa. Sitä se ei kyllä kaipaa. 

Mielestäni Watchmen-sarja on puhdasta kultaa. Se on yksi parhaista sarjoista, joita olen katsonut koskaan. Se on myös yksi parhaimmista rekonstruktioista supersankarien maailmasta. DC:n sarjoista se hyppää heti kärkeen Doom Patrolin ja Swamp Thingin kanssa, mennen näidenkin ohitse. Suosittelen sitä ankarasti, jos tavan nuoremmille suunnatut hömppäsupersankarileffat alkavat tulla jo korvista ulos. Tätä voi myös katsoa, vaikka supersankarit eivät olisi juttusi, mutta haluat katsoa mysteerisarjaa, jossa on filosofista, pohdiskelevaa ja kantaa ottavaa draamaa ja hieman tieteiskuvastoa. Mindfuckia unohtamatta. 

– Kai Kumpulainen 3.1.2022

Itseltäni löytyy hyllystä tämänkaltainen, mielestäni komea, Steelbook-julkaisu.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button