Blogit

The New Mutants (2020)

Olin käsittänyt, että jo vuonna 2018 aloitettu The New Mutants elokuva olisi tehty vain siksi, että saataisiin Fox elokuvayhtiön X-men elokuvien lisenssisopimus päätökseen ja langat vihdoin Disneylle. Siksi en nostattanut elokuvalle kovinkaan korkeita odotuksia, mutta toivoin sen olevan ihan ok-tasoinen lisä 20-vuotta kestäneeseen x-men saagaan. Paperilla supersankarielokuva yhdistettynä kauhuun kuulostaa oikein hyvältä idealta, mutta oliko lopputulos sitten millainen… 

The New Mutants (2020)

Isänsä mystisen onnettomuuden jälkeen Dani Moonstar herää sairaalasta, jonka hän pian huomaa olevan vain mutanteille tarkoitettu. Sairaalan on tarkoitus kouluttaa itselleen ja muille vaaralliset mutantit henkisesti ja fyysisesti yhteiskuntakelpoisiksi, ennen kuin he ovat kelvollisia Xavierin mutanttikouluun tai jopa X-menin jäseneksi. Dani tapaa sairaalassa neljä muuta mutanttia, joihin kuuluu Wolfsbane, Magik, Cannonball ja Sunspot. Jokaisella henkilöllä on omat traumansa ja demoninsa, jotka he lopulta joutuvat kohtaamaan uudelleen sairaalan käytävillä…

Ensimmäisenä asiana tuli mieleeni, että kun tapahtumapaikkana tässä on sellainen iso koulua /mielisairaalaa muistuttava rakennus, niin miten siellä ei ole henkilökuntaa kuin yksi ainut ihminen, joka hoitaa kaikki asiat valvontahenkilöstä, lääkäriin ja psykiatriin. Eikä oppilaita/potilaita, eli mutantteja ole kuin viisi kappaletta. Tästä tulee väkisin mieleen Deadpoolissa nähty kohtaus, missä Deadpool vitsailee, että elokuvantekijöillä ei ole budjettia laittaa Xavierin kouluun kuin kaksi henkilöä. Näyttelijöitäkään koko elokuvassa ei ole kuin kourallinen ja kaikki tapahtumat tapahtuvat tuon saman rakennuksen sisällä ja sisäpihalla. Hyvin äkkiä tästä kaikesta tulee olo sellaisesta vasemmalla kädellä hätäisesti huitaistusta tekeleestä. 

Elokuva näytettiin elokuvateattereissa, mutta mielestäni kyseessä on ihan straight-to-dvd kamaa, tai vaikka halvan tv-sarjan pilottijaksoa muistuutava  tekele, eikä teatterikierros ole mielestäni perusteltua.  Elokuva maksoi huikeat 67 miljoonaa, mutta tuo raha ei kyllä näy missään.

Erikoistehosteet, joita näytetään aika säästeliäästi, ovat melko vanhentuneen oloisia ja cgi muistuttaa lähinnä videopelien tasoa. Mieleeni tulee kokoajan, että katson jotain 2000-luvun alun teinikauhuleffaa. Tällaisia mielisairaala/pahauni elokuvia ilmestyi silloin jonkin verran. Tosin ne olivat sentään hieman pelottavia. Tässä ei ole taas mitään pelottavaa. Kaikki potentiaali heitetään ihan hukkaan.

Marilyn Mansonin ääninäyttelemät Smileymanit ovat aluksi hieman creepyjä, mutta hyvin nopeasti ne ylikäytetään loppuun, sekä niitä näytetään valossa aivan liika, että ne olisivat millään tasolla pelottavia. Kohdeyleisöksi määrittelisin varhaisteinit ja nuoret aikuset. Sellaiset jotka voivat samaistua henkilöihin ja eivät ole vielä nähneet kaikkia maailman elokuvia. 

Näyttelijöistä parhaiten esille nousee Game of thronesista tuttu Maisie Williams ja ärsyttävän/mielenkiintoisen välillä keikkuva Anya Taylor-Joy (Split, Glass). Stranger thingsin Charlie Heaton taas vetää niin naurettavalla syvän etelän aksentilla, että se vaikuttaa jo parodialta.

Elokuvalla on mittaa vain puolitoista tuntia, mikä on hyvä, koska en olisi sitä pidempään jaksanut katsoa. Alku puolisko tuntuu todella pitkältä, ja ennen kuin mitään mielenkiintoista oikein rupeaa tapahtumaan on kulunut jo 50 minuuttia. Lopputaistelussa en oikein jaksanut enää välittää miten tapahtumat etenevät. 

Ainut positiivinen asia mitä tästä keksin on se, että se sai minut kiinnostumaan The New Mutants hahmojen alkuperästä, mutta mitä enemmän tutkin niiden historiaa, sen enemmän alkaa vaikuttamaan siltä, että elokuva kaltoin kohtelee hahmoja ja ainakin fanit joutuvat pettymään karvaasti.

Musiikeista sen verran, että soundtrackillä kuullaan X-filesistä tuttua legendaarista Mark Snowta ja shokkirokin ikonia Marilyn Mansonia, mikä on paperilla mielenkiintoista, mutta itse elokuvassa en kumpaakaan huomannut. 

Elokuva on varhaisteineille suunnattu pikku pelottelu, joka ei oikeasti peloita ketään. Se ei tee kunniaa X-men elokuville, eikä hahmojen faneille. Se ei tarjoa mitään uutta supersankarileffojen ystäville, saati kauhuleffojen faneille. Vaikka alussa nähdään Marvelin logo vilkkumassa, niin kaukana on Marvel-elokuvien laatu ja tämä voisi olla minkä tahansa pikkufirman supersankarikyhäelmä. Kliseinen ja unohdettava elokuva, jota en varmaan tule katsomaan uudelleen enää koskaan. Ihmiset vihasivat edellistä X-men elokuvaa Dark Phoenixia, mutta tähän verrattuna se alkaa näyttää jo mestariteokselta. Suositellaan ainoastaan kuriositeettina paatuneimmille Marvel elokuvien faneille, jotka eivät jätä mitään katsomatta.

– Kai Kumpulainen 10.5.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button