Blogit

Da 5 Bloods (2020)

 
Kunnioittaakseni Chadwick Bosemanin (Black Panther) ennenaikaista poismenoa, katsoin Spike Leen ohjaaman sotadraaman Da 5 Bloods (2020). Myöskin Seppoa näyttelevä Jasper Pääkkönen kiinnosti nähdä taas kerran Spike Lee Jointissa. Elokuva julkaistiin kesäkuussa Netflix-suoratoistopalvelussa, elokuvateattereiden sijaan, koska ajat on mitä on. Spike Leen elokuvat käsittelevät kriittisesti rotusuhteita ja muita yhteiskunnallisia asioita, eikä tämä elokuva ole poikkeus. Kyseessä on mustien vietnamin veteraanien eeppinen, mutta saarnaava paluu vietnamiin kohtaamaan menneisyyden haamut.

Da 5 Bloods (2020)

Bloods on ryhmä entisiä mustia sotaveteraaneja, jotka kerääntyvät jälleennäkemiseen ja päättävät lähteä takaisin vietnamiin, muistelemaan menneitä, hakemaan menehtyneen sotakaverin jäänteet takaisin amerikkaan ja samalla hakemaan lasti kultaharkkoja, jotka hautautuivat sodan aikana taistelukentille.

Kyse ei ole pelkästä leppoisasta, koomisesta,  muisteloretkestä vanhojen ukkojen kesken, vaikka traileri antaakin sellaisen kuvan. Tässä revitään kaikki vanhat haavat auki ja palataan hengenvaarallisiin sotaisiin maisemiin. 

Alussa näytetään pitkä pätkä uutiskuvia 1960-70 massamielenosoituksista yhdysvalloissa, joissa vaadittiin mustien tasa-arvoisuutta. Uutiskuvat taustoittavat tarinan hengen. Elokuva on rohkea ja paljastaa amerikan synkempiä puolia. 

Elokuvassa on myös hieman huumoria, vaikka yllättävän vähän. Sekin paikoin todella mustaa. Yksi jatkuva vitsi on hauska (koska se on todellista), kun yksi joukon mustista miehistä kantaa päässään Trumpin vaalikamppanja-lippistä. “Let's make america great again”. Mies uskoo Trumpin olevan hänen asiallaan tosissaan. Hauskaa on myös se, että pahimmat Trump-kritiikit kuullaan suomalaisen suusta, joten tavallaan Spike Lee pääsee kuin koira veräjästä. Tavallaan.

Näyttelijöistä selkeästi pääosaa esittää Delroy Lindo. Hän tekee yhden parhaista rooleistaan ikinä.  Myös Clarke Peters on loistava sympaattinen hahmo. The Wirestä tuttu Isiah whitlock jr. vasta sympaattinen onkin. Jasper Pääkkönen tekee Seppona oikein räjähtävän roolisuorituksen. Seppo-hahmo nouseekin lopulta yllättävän tärkeään rooliin elokuvassa. Seppo-nimen Pääkkönen valitsi itse ja leffassa kuultava fraasi “kännissä kuin käki” on myös Pääkkösen keksimä perisuomalaisuutta kuvaava lausahdus. Chadwick Boseman nähdään Norman Hollowayna, kulmakivenä ja miehenä joka motivoi koko ryhmää lähtemään uuteen reissuun. Suosikkini Jean Reno nähdään pitkästä aikaa suuressa amerikkalaisessa elokuvassa! 

Negatiivisista puolista mainitakseni, elokuva tuntuu hitusen liian pitkältä. 2 ja puolen tunnin matkaa olisi voinut hieman tiivistää. Itse katsoin elokuvan sarjatyyliin kolmessa osassa. Myöskin vanhojen uutiskuvien pudottelu kesken elokuvan tuntuu hieman katkaisevan tarinaa ja alleviivaavan asioita tarpeettoman paljon. Tosin elokuva muuntautuu oikein opettavaiseksi tällöin. Myöskin loppupuoliskolla nähtävä neljännen seinän rikkominen tuntuu hieman oudolta ratkaisulta, tosin taitaa jo kuulua Leen maneereihin. Nämä edellämainitut asiat tosin ovat vain pientä nitpickingiä.

Elokuva on hieno, saarnaava opetuselokuva, joka sisältää vähän väliä pieniä tietoiskuja katsojalle. Se tuli juuri oikeaan aikaan tällaiselle Black Lives Matters-aikakaudelle, jonka uutiskuvat eivät paljoa poikkea elokuvan kuvista. Elokuva on pitkä matka, mutta sen aikana koetaan iloa, surua, jännitystä, raakuuksia, toimintaa ja palkitseva loppu.

– Kai Kumpulainen 3.9.2020

Vaihtoehtoisia julisteita:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button