Blogit

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (Yhdysvallat)
Ohjaus: Kevin Costner
Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington
Kesto: 182 min.
Ikäraja: K16

Pidän kovasti lännenelokuvista ja pitkistä eepoksista. Katsoin alkuvuodesta Kevin Costnerin elokuvan Tanssii susien kanssa (1990) ja olen vastikään lukenut myös Michael Blaken kirjan, johon Oscar-palkittu elokuva perustuu, ks. Instagram-postaus.

Nyt elokuvateattereissa on Costnerin uusin lännensaaga Horizon, joka on ollut suunnitteilla jo vuodesta 1988. Vuosien varrella Horizon on kasvanut yhdestä elokuvasta neljäksi kolmetuntiseksi elokuvaksi, joista kaksi on tähän mennessä kuvattu. Ensimmäinen elokuva on ainakin minulle silkkaa kultaa. Kävin katsomassa sen eilen elokuvissa.

Horizon: An American Saga kertoo Amerikan monivaiheisen sisällissodan laajenemisesta sekä lännen asuttamisesta vuosina 1861-1865. Tarina on monipolvinen ja henkilöhahmoja on paljon. Tämä saattaa tuntua joistakin katsojista hieman liian laajalta kokonaisuudelta, mutta itselleni asetelma toimii.

Katsoja tavallaan heitetään elokuvassa keskelle tapahtumia, joista ei heti ota selvää. Juonilinjat tulevat eittämättä lopulta kohtaamaan Horizonin kaupungissa, joka on kokonaisuuden kiinnepiste. Ensimmäisessä elokuvassa Horizonia ei kuitenkaan vielä ole, joten kiinnepiste on hämyinen.

Elokuvasarjan alku vaikuttaa lupaavalta. Visuaalisesti elokuva on todella kaunis. Tasangot ja metsäiset maisemat vievät mennessään. Raikkaan ulkoilman pystyy aistimaan, samoin pölyisen ja kuuman tasangon.

Kun katsoo Horizonia, on vaikea olla ajattelematta Taylor Sheridanin tv-sarjaa Yellowstone (2018- ) ja erityisesti sen esiosaa 1883 (2021-2022), joka kertoo oman tarinansa lännen asuttamisesta. Costner on ollut Yellowstonen päätähti ja on sittemmin ilmoittanut, että Horizon-elokuvasarjan tuotannon takia hän ei pysty enää palaamaan Yellowstoneen.

Horizon on täynnä hienoja näyttelijöitä, joista muutama on tuttu myös Yellowstone-sarjasta. Näyttelijäkaartiin kuuluvat Costnerin ohella mm. Sienna Miller, Sam Worthington, Danny Huston, Michael Rooker, Will Patton ja Giovanni Ribisi.

Näyttelemisen ja ohjaamisen lisäksi Costner on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Jon Bairdin kanssa ja tuottanut sen Territory Pictures -yhtiönsä kautta. Ja kuten Costner on haastatteluissa kertonut, hänellä on myös omaa rahaa kiinni elokuvissa.

Lännenelokuvissa on vuosikymmenten varrella kerrottu monen monta erilaista tarinaa, enkä tiedä tuoko Horizon: An American Saga tähän maailmaan mitään täysin uutta. Se on silti varsin kiinnostava elokuvakokonaisuus, jonka näkemistä koko pituudessaan odotan kovasti. Saa nähdä kiinnostuuko muu elokuvayleisö.

Lisätietoa elokuvasta:
Letterboxd / IMDb / Elonet

The post Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024) first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button