Blogit

The Long Kiss Goodnight (1996)

Vaikka Renny Harlin ohjaa nykyään Luokkakokous kolmosen kaltaisia teoksia, on hänen backcatalooginsa täynnä huikeita elokuvahistoriaan jääneitä elokuvia kuten A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, The Adventures of Ford Fairlane, Cliffhanger ja jopa Die Hard 2! Näitä elokuvia katsotaan vielä tänäkin päivänä tiuhaan tahtiin ja muistellaan lämmöllä. Huikea suoritus maanmieheltä. Ajattelin verestää muistoja yhdellä Harlin-leffalla, joka mielestäni ylittää kaikki nuo edellä mainitut klassikot ja on mielestäni paras Rennyn filmografiassa. Kyseessä on vuoden 1996 elokuva The Long Kiss Goodnight.

The Long Kiss Goodnight (1996)

Samatha Caine on koulunopettaja ja pullantuoksuinen perheenäiti, joka ei muista entisestä elämästään mitään. Kun vankilassa lusiva Yksi-silmä Jaakko huomaa hänet televisiosta jouluparaatissa, päättää hän lähteä kostamaan silmän menetyksensä. Samatha taas palkkaa etsivä Henesseyn ottamaan selvää menneisyydestään. Kohta Samatha ja Hennesey huomaavat olevansa kuoleman vaarassa, kun Samathan menneisyys alkaa metsästämään heitä…

Heti alusta alkaen elokuva nappaa katsojansa mukaan, eikä päästä irti ennen loppua. Elokuva on huippuviihdyttävä toimintapläjäys, joka yhdistelee 90-luvun sarjakuvamaista yliampuvaa toimintaa ja sarjispahiksia, thrilleriaineksiin. Visuaalisesti se on näyttävä ja pyrotehosteissakaan ei olla säästelty. Lopussa nähtävä jättiräjäys on yksi elokuvahistorian isoimpia ja näyttävämpiä. 

Sen verran olen kyllä itsekkin käsikranaattia heitellyt, että yksi käytävä kohtaus, jossa kranaatti aiheuttaa valtavan rakennuksen käytävää pitkin etenevän liekkimeren, on aivan tuulesta temmattu, mutta sitäkin viihdyttävämpi kohtaus.

Elokuva on mielestäni siinäkin poikkeuksellinen, että pääosan antisankari on nainen ja mies tyytyy siihen koomiseen, pelastettavan osaan. Tällaista järjestelyä ei vielä 90-luvulla nähty kovinkaan paljon, kun miesten piti olla sankareita ja naisten aina niitä kirkuavia ja pulassa olevia pelastuksen kohteita. Nykyään tasa-arvon aikana näitä kovia naissankareita on toki tullut valtavia määriä elokuvarintamalle, mutta vuonna 1996 se oli vielä toistaiseksi harvinaisempaa.

Miinukseksi voisi mainita sen, että elokuvan juoni, jossa entinen kovis on menettänyt muistinsa ja toimii nykyään perheen isänä/äitinä, on useita kertoja käytetty, mutta koska se toimii tässäkin leffassa niin hemmetin hyvin, ei se pilaa mitään. 

Elokuvan tarinan on kirjoittanut itse Shane Black (Lethal Weapon, The Monster Squad, The Last Boy Scout, Last Action Hero). Sen huomaa roisista huumorista ja toksisesta maskuliinisuudesta, jossa Black on mestari. Tällä saralla elokuva loistaakin huipussaan.

Elokuvan antisankarin pääosaa esittää silloinen Rennyn vaimo Geena Davis. Geena taitaa loistavasti herkän kotiäidin roolin, sekä badassin sosiopaattisalamurhaajan roolin. 

Samuel L. Jackson on etsivä Mitch Henesey, joka tyytyy koomisen sidekickin rooliin, mutta antaa leffan parhaat naurut. Jackson on loistava roolissaan ja leffan tykättävimpiä hahmoja. Jackson onitse sanonut Mitchin roolin olevan hänen lempparinsa.

Pääpahiksena nähdään Craig Bierko Timothyna. Bierko on yllättävän karismaattinen pahis, vaikka onkin melko kauniskasvoinen rooliinsa. Bierkon roolisuorituksia pitäisi nähdä enemmänkin.

Musiikeista vastaa legendaarinen Alan Silvestri, joka tunnetaan mm. Back to the future trilogy, Predator, Forrest Gump, Who Framed Roger Rabbit, The Polar Express, The Abyss, ja Avengers-elokuvista, joten huipputekijästä on kyse. Tässäkin elokuvassa musiikit ovat top-notch.

Elokuvalle kaavailtiin jatkoa nimeltä  The Kiss After Lightning, mutta sitä ei ainakaan tähän päivään mennessä ole tullut.

Renny ripottelee aina elokuviinsa jotain Suomi-aiheista, joten tässäkin leffassa nähdään useaan kertaan Samppa L. Jackson imemässä Finlandia vodkaa. Torille!

Elokuvassa Jackson kutsuu itseään “bad motherfucker.” Tämä “laini” siirtyi Pulp Fictioniin kirjailtuna Jacksonin lompakkoon.

Vaikkakin elokuvan juoni on melko kliseinen ja moneen kertaan nähty, on elokuva huippuluokkaa omassa genressään. Se on yksi parhaista 90-luvun toimintaelokuvista. Tällä hetkellä väitän että se on paras Renny Harlinin ohjaama elokuva, ainakin omasta mielestäni. Elokuvassa kaikki toimii ja se jyrää kuin pikajunan vessa. Suosittelen jyrkästi, jos et ole vielä nähnyt, tai viime kerrasta on kulunut aikaa.

– Kai Kumpulainen 18.4.2022

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button