Uutiset

Donald Sutherland on kuollut: Elokuva-ikoni jättää pysyvän perinnön

Hollywood on menettänyt yhden suurimmista tähdistään. Kanadalainen näyttelijä Donald Sutherland, tunnettu karismaattisesta läsnäolostaan ja monipuolisista rooleistaan, on kuollut 88-vuotiaana. Sutherlandin ura ulottui seitsemälle vuosikymmenelle, ja hänen työnsä vaikutus elokuva- ja televisioalalla on mittaamaton.

Varhaiset vuodet ja läpimurto

Donald Sutherland syntyi 17. heinäkuuta 1935 Saint Johnissa, New Brunswickin provinssissa, Kanadassa. Hän opiskeli ensin tekniikkaa ennen kuin kiinnostus näyttelijäntyöhön vei hänet yliopistoon ja myöhemmin Lontoon Royal Academy of Dramatic Art -kouluun. Hänen läpimurtonsa tuli vuonna 1967 elokuvassa “The Dirty Dozen”, jossa hän näytteli eksentristä sotilasta. Tämä rooli avasi hänelle ovet Hollywoodiin ja johdatti hänet moniin ikonisiin projekteihin.

Monipuolinen ura

Sutherlandin elokuvaura kattoi laajan kirjon eri genrejä ja rooleja. Hänen tunnetuimpiin elokuviinsa kuuluvat muun muassa sotilaselokuva “MAS*H” (1970), trilleri “Don’t Look Now” (1973), ja sotaelokuva “Kelly’s Heroes” (1970). Sutherlandin kyky astua eri hahmojen kenkiin teki hänestä yhden sukupolvensa arvostetuimmista näyttelijöistä.

Erityisen merkittävä oli hänen roolinsa “The Hunger Games” -sarjan presidentti Snow’na, joka toi hänelle uuden sukupolven fanikunnan. Hänen kylmäävä ja manipuloiva tulkintansa teki hänestä elokuvan keskeisen vastavoiman.

Palkinnot ja tunnustukset

Donald Sutherland palkittiin uransa aikana lukuisilla tunnustuksilla. Hän sai Golden Globe -palkinnon kahdesti, ja vuonna 2017 hänelle myönnettiin Oscar-palkinto elämäntyöstään. Hänen pitkäaikainen uransa ja jatkuva sitoutumisensa elokuviin ja televisioon tekivät hänestä todellisen elokuvan mestarin.

Perintö

Sutherland jättää jälkeensä vaikuttavan perinnön. Hänen poikansa, Kiefer Sutherland, on seurannut isänsä jalanjälkiä ja on itsekin tunnettu näyttelijä. Donald Sutherlandin vaikutus elokuva- ja televisiomaailmaan jatkuu vielä pitkään hänen kuolemansa jälkeen, ja hänen roolinsa tulevat elämään katsojien sydämissä ympäri maailmaa.

Muistoissa

Fanien ja kollegoiden rakastama Donald Sutherland muistetaan paitsi vaikuttavasta urastaan myös lämpimästä ja maanläheisestä persoonastaan. Hänen poismenonsa jättää tyhjiön elokuvamaailmaan, mutta hänen työnsä elää ikuisesti.

Lepää rauhassa, Donald Sutherland.

 

Elokuvat:

 1. The Dirty Dozen (1967) – Major Vernon Pinkley
 2. MAS*H (1970) – Captain Benjamin Franklin “Hawkeye” Pierce
 3. Kelly’s Heroes (1970) – Sergeant Oddball
 4. Klute (1971) – John Klute
 5. Don’t Look Now (1973) – John Baxter
 6. Invasion of the Body Snatchers (1978) – Matthew Bennell
 7. Ordinary People (1980) – Calvin Jarrett
 8. Eye of the Needle (1981) – Henry Faber
 9. A Dry White Season (1989) – Ben du Toit
 10. Backdraft (1991) – Ronald Bartel
 11. Six Degrees of Separation (1993) – Flan Kittredge
 12. Outbreak (1995) – General Donald McClintock
 13. Without Limits (1998) – Bill Bowerman
 14. Space Cowboys (2000) – Jerry O’Neill
 15. The Italian Job (2003) – John Bridger
 16. Pride & Prejudice (2005) – Mr. Bennet
 17. Fierce People (2005) – Ogden C. Osbourne
 18. The Mechanic (2011) – Harry McKenna

The Hunger Games -sarja:

 1. The Hunger Games (2012) – Presidentti Coriolanus Snow
 • Sutherland näyttelee tyrannista Capitol Cityn johtajaa, joka hallitsee Panemia pelolla ja manipuloinnilla.
 1. The Hunger Games: Catching Fire (2013) – Presidentti Coriolanus Snow
 • Elokuva seuraa Katniss Everdeenin toista osallistumista Nälkäpeliin ja Snow’n pyrkimyksiä tukahduttaa kasvava kapina.
 1. The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (2014) – Presidentti Coriolanus Snow
 • Panemin kapina kasvaa, ja Snow’n johtama Capitol City kohtaa yhä enemmän vastarintaa.
 1. The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (2015) – Presidentti Coriolanus Snow
 • Katnissin ja kapinallisten viimeinen taistelu Capitol Cityä ja Presidentti Snow’ta vastaan.

Muut elokuvat:

 1. Forsaken (2015) – William McCurdy
 2. Ad Astra (2019) – Thomas Pruitt

Televisio:

 1. MAS*H (1970) – Elokuva (TV-sarja ei sisällä Sutherlandia)
 2. Citizen X (1995) – Colonel Mikhail Fetisov (Emmy-palkinto ja Golden Globe -palkinto)
 3. Commander in Chief (2005-2006) – Nathan Templeton
 4. The Pillars of the Earth (2010) – Bartholomew
 5. Crossing Lines (2013-2014) – Michael Dorn

Muut tunnustukset ja saavutukset:

 • Golden Globe -palkinnot: Voittanut kahdesti (Citizen X, Path to War)
 • Oscar-palkinto elämäntyöstä: 2017

Donald Sutherlandin ura on täynnä ikimuistoisia rooleja, ja hänen panoksensa elokuva- ja televisioalalle on valtava. Hänen hahmonsa, kuten Presidentti Snow, ovat syvästi juurtuneet popkulttuuriin ja jättävät pysyvän vaikutuksen elokuvan ystäviin ympäri maailman.


Lähteet:

 • IMDb: Donald Sutherland Filmography
 • Wikipedia: Donald Sutherland

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button