Blogit

The Losers (2010)

Moni ei varmastikkaan tiedä, että The Losers on DC:n sarjakuvafilmatisointi. Sen hengenheimolaisia ovat sellaiset elokuvat, kuten Jonah Hex, Red, Red 2, A History of Violence ja Road to Perdition. Harva näitäkään pitää DC:n sarjisleffoina, vaikka ne sellaisia ovatkin. Losers on näistä se unohdetuin. 

Kun The Losers ilmestyi vuonna 2010, moni sekoitti sen samaan aikaan ilmestyneeseen A-Team elokuvaan, joka perustuu samannimiseen tv-sarjaan. Eikä ihme, molemmissa leffoissa on samanhenkinen erikoisjoukko tekemässä samanhenkisiä juttuja ja molemmissa elokuvissa päädytään lopussa laivakonttien täyttämään satamaan. A-teamin tapaan The Losersissa on yllättävän isot näyttelijät, vaikka budjetti oli kilpailijaan verrattuna vain kolmasosan. Olen kerran katsonut elokuvan sen ilmestyessä, mutta en muistanut leffasta muuta, kuin trailerissakin nähtävän kohtauksen, jossa silmälasipäinen Chris Evans ampuu sormillaan vartijoita hissin luona. Paatuneena DC-fanina päätin katsoa leffan uudelleen, mutta paranisiko se tällä kierroksella…

The Losers (2010)

Leffa alkaa melko rankalla aiheella, kun Luuserit niminen USA:n erikoisjoukko on suorittamassa salaista tehtävää Bolivian viidakossa. Heidän täytyisi tuhota huumekartelli, mutta se onkin lastattu 25 pienellä lapsella. Luuserit päättävät pelastaa lapset ja lähettävät lapsoset, heidän omalla kopterillaan turvaan, mutta heidät petetään toimeksiantajan johdosta ja kopteri ammutaan alas taivaalta, surmaten kaikki nuo pienet lapset. Tästä johtuen Luuserit joutuvat pakenemaan nimettöminä maanalle…

Ekaksi yllätyin siitä miten nimekkäitä näyttelijöitä elokuvaan oli saatu, koska se ei vaikuttanut a-luokan blockbusterilta, vaan enempi halpiskorin pohjasakalta. 

Luusereiden joukkoa johtaa karismaattinen Jeffrey Dean Morgan, joka tunnetaan parhaiten Walking dead-sarjasta, mutta on hän näytellyt muissakin DC:n elokuvissa, kuten Watchmenissa koomikkoa ja Batman V Supermanissa Thomas Waynea. Jeffrey on selkeästi päähahmo tässä elokuvassa.

Avatareissa ja Guardians of Galaxyissä tähdeksi noussut Zoe Saldana on Jeffreyn kumppanina rämäpäinen singoilla paukutteleva badass.

Kaikkien tuntema Idris Elba on lähiaikoina esiintynyt mm. DC:n The Suicide Squad-elokuvassa. Tässä hän näyttelee kovapäistä Luuseria, Roquea.

Chris Evans on Captain Jake Jensen. Tämä kapu ei ole suoraselkäinen Kapteeni Amerikka, vaan enempi Ryan Reinoldsin hahmoja muistuttava sekopäinen suunsoittaja, joka ei kyllä vakuuta samalla tavalla kuin Reinolds, vaan tuntuu hieman pakotetulta. Silmälaseista plussaa Evansille.

Luusereiden tiimiä viihdyttävämmäksi totesin pahisparin. Takavuosien actiontähti Jason Patric on saditinen ja överi Max ja hänen oikea kätenään imbesilli apuri Wade, jota esittää Holt McCallany (wrath of a Man).

Losers edustaa visuaalisesti tällaista letkeää ryöstöleffaa, jossa kaikki on värikästä ja aurinkoista ja hahmot esitellään piirretyllä pysäytyskuvalla, jossa nimi lukee coolisti. Sarjakuvaleffaksi tämän tekee ainoastaan alkulogojen aikana nähtävät sarjakuvaruudut. En tiedä, kuinka uskollinen tämä on alkuperäiselle DC Vertigon sarjikselle, mutta luulen, että ohjaaja on ottanut aika paljon vapauksia. Elokuvan on ohjannut Sylvain White (Slender man) ja tuottanut Akiva Goldsmith, sekä Joel Silver. Ainakin tuottajapuolella on ollut isot nimet kehissä.

Räjähdykset ovat monessa kohtaa kökösti luotu CGI:llä, mikä pilaa tunnelmaa melkoisesti. Muutenkin elokuvasta puuttuu dynamiikka ja jännite. Toimintakohtaukset on melko sekaviksi leikattu ja heiluvaa kameraakin nähdään välillä.

Musiikit elokuvassa ovat ryöstöleffoista tuttua ironisen letkeää poppia ja rokkia. Sellaista muka coolia, joka tekee raaemmastakin kohdasta hassun hauskan. Scoresta vastaa John Ottman.

The Losers on isoilla nimillä varustettu geneerinen ja unohdettava sarjakuvaleffa, joka ei edes tunnu sarjisleffalta, vaan enempi tavan toimintakomedialta. Se viihdyttää kestonsa ajan ihan mukavasti, mutta paljon siitä ei jää käteen. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut raaempaa lähestymistapaa ja munaskuita tähän kädenlämpöiseen yritykseen. Tämä onkin ensimmäinen Dark Castlen-elokuva, ilman R-rated luokitusta. Tarina jää myös ikävästi kesken jatkoa odottaamaan, jota ei varmastikkaan koskaan tule. Suositellaan lähinnä DC-fanaatikkojen kurisioteettileffaksi, tai toiminnan janoisten sunnuntaiaamun darrapätkäksi. 

– Kai Kumpulainen 3.1.2022

Julistegalleria:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button