Uutiset

HBO Max lopettaa omat televisiotuotannot Pohjoismaissa

HBO Max -suoratoistopalvelu tulee poistamaan monia pohjoismaisia sarjoja olivat ne joko tuotannossa, alkamassa tai jo sisällössä mukana. Taustalla ovat mediajätin miljardisäästöt, kun HBO:n omistaneen Warner Median ja toisen mediajätin Discovery yhdistyivät – tätä ovat seuranneet lähes kolmen miljardin euron säästöt.

SUORATOISTOPALVELU HBO Max lopettaa pohjoismaisten, keskieurooppalaisten ja turkkilaisten alkuperäissarjojen tuotannon. Päätös koskee esimerkiksi tanskalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia ja suomalaisia tuotantoja, Variety-lehti kirjoittaa.

Samalla HBO Maxista poistetaan jo tuotettuja alkuperäissarjoja. Tämä iskee kovasti elokuvatuotannon ja sarjojen kotimaiseen tekemisen saralle useissa maissa hetkenä, kun palveluun oli jo periaatteessa luvattu lisääntyvästi sisältöä eurooppalaisilta tekijöiltä.

”Tällä hetkellä me arvioimme sarjoja, jotka ovat tuotannossa ja jälkituotannossa Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa ja Alankomaissa, että voimme päättää, tulevatko ne tarjolle HBO Maxiin vai tehdäänkö lisensoinnissa muita järjestelyitä”, HBO Max kertoo tiedotteessaan.

Euroopassa leikkauksilta säästyy vain kaksi suurten kielten aluetta: Espanja ja Ranska.

SYYNÄ päätökseen ovat HBO:n omistaneen Warner Median ja toisen mediajätin Discoveryn yhdistyminen, jota ovat seuranneet lähes kolmen miljardin euron säästöt.

Vastaavaa säästökuuria on näkynyt alalla, kun miljardisijoituksen ja kuukausi lanseerauksen jälkeen CNN+ suoratoistopalvelu suljettiin.

Reuters uutisoi esimerkiksi viime kuussa Warner Bros Discoveryn irtisanovan kolmanneksen, lähes tuhat työntekijää, kansainväliseltä markkinointiosastoltaan.

WARNER Bros Discoveryn päämäärä on yhdistää suoratoistopalvelunsa. Yritys omistaa Warnerin elokuvien ja Discovery+-palvelun lisäksi esimerkiksi tv-kanavat Eurosportin, TLC:n ja Travel Channelin.

He kertovat jatkavansa eurooppalaisen sisällön tilaamista Warner Bros Discoveryn omistamille lineaarisille tv-kanaville ja pysyvänsä suoratoistopalveluissaan ”merkittävinä paikallisen kolmannen tahon sisällön hankkijoina”.

”Sitoutumisemme näille markkina-alueille ei ole muuttunut”, yhtiö kirjoittaa.

Netflixin laskevien tilaajien määrät kielivät myös samaa alalla ja työntekijöitä ja suurtuotantoja on jo karsittu, jotta yhtiö pystyy tulosvaroituksestaan selvitä myös loppuvuotta kohden.

 

Esimerkkejä suomalaisista HBO Max sisällöstä:

Tuotantoyhtiö Helsinki-filmiltä Mia Ylösen ja Aleksi Bardyn luoma sarja ID, joka kertoo suomalaisesta taideväärennöksiä tutkivasta poliisietsivästä. Helmikuussa 2022 sarjan ohjaajaksi julkistettiin Saunasta ja Ikitiestä tuttu AJ Annila. LeffaMedian keräämien tietojen mukaan ID:n kuvaukset ovat alkaneet ja tuotanto jatkuu.

Aivan ensimmäinen suomalainen HBO-tuotanto ilmestyi heinäkuussa 2020. Eristyksissä-sarjassa useat suomalaisohjaajat– kuten AJ Annila – ohjasivat omat korona-aikaa käsittelevän jaksonsa. Seitsenosainen sarja oli vielä tiistaina katsottavissa HBO Max -palvelussa, mutta poistunee jossakin kohtaa palvelusta.

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button