Blogit

Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (2000)

Oli aika siirtyä Toxic Avenger-leffojen katselussa toistaiseksi viimeiseen, eli neljänteen osaan. Elokuva ilmoittaa heti alussa, että kannattaa unohtaa kaksi viimeisintä osaa, koska ne on ihan nössöjä tämän rinnalla ja nelososa jatkuu suoraan siitä mihin ykkönen jäi. Troma-tiimi onkin varmasti miettinyt tarkkaan mitä heidän elokuviltaan halutaan ja pistänyt nupit tosissaan kaakkoon. Nyt nimittäin mennään roskan ytimeen. Tällaista saastaa ei vielä ollakkaan nähty koko leffasarjan aikana ja ensimmäinen osa alkaa vaikuttaa jo laatuelokuvalta tähän verratuna. Mutta kuinka Toxic pärjää elokuvallisesti vielä 2000-luvulla, kun sen aiemmat osat ovat silkkaa kasaria.

Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV (2000)

Kaikki on Tromavillessa hyvin, kunnes erikoinen “vaippamafia” valtaa Tromavillen vammaisten koulun. Vaippamafia alkaa surutta lahtaamaan “vajakkeja” ja uutisissa epäillään, että tähän on syynä videopeli “kill all the retards” tai sitten rap-musiikki. Toxic Avenger saapuu paikalle pelastamaan tilanteen, apunaan pyylevä sidekick nimeltä Laardiperse. Koska mafian pomolle on asetettu rintaan pommi, joka laukeaa, jos hänen sydän pysähtyy, niin koko koulu räjähtää tuusannuuskaksi.

Tämä aiheuttaa sen, että räjäyksen aikana aukeaa mysteerinen rinnakkaisulottuvuuksien portti. Toxic sinkoutuu pahaan versioon Tromavillesta, nimeltä Amortville. Samaan aikaan Toxien tilalle Tromavilleen ilmestyy paha Noxious Offender, eli Noxie. Kuinka Toxie pääsee takaisin omaan ulottuvuuteensa, kun Noxie aikoo tappaa koko Tromavillen ja raiskata raskaana olevan sokean Toxien tyttöystävän.

Jos Toxien kolmasosa rupesi tuntumaan jo kesyltä kamalta, niin Toxic nelonen ottaa luulot pois ja heti alusta asti alkaa roiskimaan tosissaan. Tässä tehdään pilkkaa mm. vammaisista, tummaihoisista, homoseksuaaleista, natseista, eikä kukaan ole turvassa. Esim. Toxic käyttää puolustuskyvyttömiä kehitysvammaisia suojakilpenään ja pahikset ajelevat autolla mummon pään yli ajan kuluksi. Alastomuutta ja tissejä on lisätty huomattavasti aikaista enemmän ja luultavasti suurin osa näytelijöistä on lainattu suoraan aikusviihdeosastolta. Myöskin ulostevitsejä on lisätty roimasti, joten paskan kanssa läträtään ihan huolella alusta asti. Gorea on mukana paljon enemmän kuin ennen ja nyt voi puhuakin rehellisestä splatterista. Esim. Peter Jacksonin Braindead käy mielessä useasti. 

Tällä kertaa Toxicin ulkomuotoa on taas muutettu ja naamari näyttää melko halvalta verrattuna aiempiin osiin, mikä on luultavasti tarkoituksellista. Myöskin Toxicin persoona on muutettu poikamaisesta, vihaiseksi äijäksi, joka ei ole enää yhtään niin sympaattinen kuin kahden edellisen osan Toxic. Nimikin on muutettu Melvin Junkosta, Melvin Ferdiksi. 

Elokuvan näyttelijä vetävät tromatyyliin hillittömällä ylinäyttelemisellä kokoajan. Mukana on tällä kertaa valtava määrä uusia hahmoja. Luultavasti osa on tuttuja aiemmista Troma-elokuvista, kuten Ylikonstaapeli Kabukimies. Mukana on mm. Laardiperse, Vibrator, Master-Bater, Delfiinimies,  Lehmämies, Hank-Jumala, joka on känninen kääpiö jne..

Mukana on myös huikea cameo-katras ja kulttihahmot ovat tietäneetkin mihinkä leffaan kannatta mennä cameota tekemään. Tromavillen pormestarina nähdään itse Ron Jeremy, kadulla hengaa legendaarinen Motörheadin nokkamies Lemmy Kilmister, Ohjaaja James Gunn on tohtori Flem Hocking ja itse ohjaaja Lloyd Kaufman painelee alasti, pelkässä vaipassa menemään lopputeksteissä. Myös Ninja Turlesien luoja Kevin Eastman saa surmansa leffassa. Mikä hurjinta, kertoja äänenä toimii itse Stan Lee! Stan Lee on lopputeksteissä kreditoitu Peter Parkeriksi. Kaikkia cameoita en edes bongannut, joten lisää löytyy.

Musiikit ovat tällä kertaa monipuoliset ja kaikkea kuullaan hevistä rappiin. Taistelukohtauksissa käytetty teknomusiikki selkeästi parodioi The Matrixia, joka ilmestyi edellisvuonna 1999.

Täytyy sanoa, että vaikka olen tämän aikanaan nähnyt parikin kertaa, niin taas se yllätti millainen sontakasa ja roskan kuningas tämä leffa onkaan. Tässä ei mikään ole pyhää ja kaikesta tehdään irvokasta, vastenmielistä ja kuvottavaa huumoria. Itse naureskelin useassakin kohtaa sille, kuinka kekseliästään matalaotsaista huumoria leffassa onkaan.

Tämän elokuvan vaikutukset ovat näkyneet mm. James Gunnin elokuvissa, vaikkakin huomattavasti kevyemmin esitettynä. Lloyd Kaufman ja Tromaporukka on selkeästi laittanut kaikki panoksensa tähän leffaan. Vaikka kaksi edellistä osaa sai heikkoja arvioita aikanaan, niin yllättävästi tämä osa kehuttiin kriitikoiden puolesta taas korkeuksiin. Suositellaan vain ja ainoastaan roskaelokuvien ja tromaleffojen ystäville… tai jos haluat nähdä kuinka kaksi syntymätöntä mutanttivauvaa ottaa matsia kohdussa, käyttäen moppeja aseinaan.

– Kai Kumpulainen 26.3.2022


Blu-ray julkaisuja

Saksalainen juliste

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button