Blogit

Super (2010)

James Gunnin luoma Peacemaker-sarja on ollut parasta, mitä pitkään aikaan on komedioiden saralla nähty. Mies osaa nerokkaasti yhdistää matalaotsaisen ja mauttoman pieruhuumorin, ällöön goreen ja saada silti hahmot vaikuttamaan sympaattisilta ja tykättäviltä, tarinan jopa välillä koskettaessa syvältä. Gunn otti ekalla leffallaan kauhugenren haltuun omalla tyylillään ja seuraavaksi hän päätti napata suositun supersankarigenren ja tehdä siitä näköisensa. Syntyi musta komedia nimeltä SUPER (2010)

Super (2010)

Pikaruokalan kokki  Frank Darbo on hieman yksinkertainen, eikä kovin komeakaan, tavallinen mies. Silti hän on päässyt naimisiin kauniin Sarahin (Liv Tyler) kanssa. Sarah on entinen narkkari ja yhtenä päivänä hän lipsuu huumepiireihin. Mystinen menestynyt mies Jacques vie Sarahin Frankin nenän edestä. Paljastuu, että Jacques huumaa Sarahia ja tällä tavoin pitää häntä tyttöystävänään. Tästä hieman yksinkertainen Frank saa lapsellisen kimmokkeen ryhtyä oikean elämän supersankariksi ja pelastaa tyttöystävänsä Jacquesilta, joka pian paljastuu huumeparoniksi. Aseenaan Frank käyttää putkipihtejä ja rikollisuus saa kohdata karmean kohtalon putkipihtien isku kasvoissaan. Frank ei erottele elokuvajonossa etuilevia, lasten hyväksikäyttäjistä, joten kaikki saavat murskaavan iskun kasvoihin järestään…

Jos Slither esitteli James Gunnin kauhuelokuvataustat ja oli tribuutti näille rakkaimmille lötkökauhuille, esittelee Super hänen loput maneerinsa mustan komedian parissa. Voikin pian huomata, mistä Peacemakeriin, the Suicide Squadiin ja jopa Guardians of The Galaxyyn on ammennettu tavaraa. Elokuva sekoittaakin roskaelokuvaa, mautonta huumooria ja gorea, jopa sympaattiseen ja koskettavaan draamaan, mikä on huikea kombinaatio, koska tuollaisten luulisi hyljeksivän toisiaan. Elokuvassa on myös monia epäkorrekteja kohtauksia, kuten se, että eräs nainen puoliksi “raiskaa” päähahmon.

Rainn Wilson (Office) on oikein mainio The Crimson Bolt supersankarina ja Frankina. Hän on hieman harhainen ja omituinen kaveri, jolla on kova moraali, mutta samalla hän voi iskeä naaman mäsäksi leffajonossa etuilevalta mieheltä ja naiselta.

Ellen Page (Juno) näyttelee sarjakuvakaupan myyjää, tyttöä joka on myös hieman häiriintynyt hahmo ja haluaa olla vapaaehtoisesti Crimson Boltin sidekick Boltie. Ellen Page on muuten nykyään oikeassa elämässä mies nimeltä Elliot Page. Tätä en tiennyt. Frankin Vaimona nähdään Liv Tyler, joka on koko leffan ajan ihan huumepöllyssä.

Kevin Bacon on Jacquesina loistava, kuten useasti muutenkin pahisten roolissa. Mies on todella niljakas, joka antaa tarvittaessa tyttöystävänsä huoraksi, jos siihen on tarve.

Fireflysta tuttu Nathan Fillion nähtiin myös Slitherissä ja tässä elokuvassa hän on saanut roolin Holy Avengerina. Holy Avenger on uskonnollisen kanavan halpa supersankarisarja, joka roskaisuudessaan muistuttaa aivan troma-leffoja. Tässä onkin selvä tribuutti Gunnin Troma-ajoille ja nähdään tässäkin leffassa Lloyd Kaufmannin cameo. Kaufmann on Gunnin “Stan Lee”.

Toisena kätyrinä nähdään Gunnin luottonäyttelijä Michael Rooker, joka oli pääosassa Slitherissä. Toisena kätyrinä taas nähdään Gunnin veli Sean Gunn. Hauskaa, että Gunn ujutti tämän kaksikon myös sekä Marvelin, että DC:n universumeihin. Heidät nähdään sekä Guardians of the Galaxyissä ja The Suicide Squadissa.

Jumalan äänenä elokuvassa toimii itse Rob Zombie!

Elokuva ilmestyessä tuli pinnalle muutama hieman samankaltainen elokuva, jotka olivat enempi suurenyleisön leffoja, joten tämä jäi lopulta aika vähälle huomiolle. Yksi elokuvista oli Woody Harrelsonin esittämä Defendor, joka on juoneltaan todella lähellä tätä elokuvaa, mutta ehkä hieman vakavahenkisempi ja vähemmän roskainen. Defendor on itseasiassa oikein loistava draamaelokuva. Toinen joka esitteli näitä oikean elämän supersankarin alkuja oli kuuluisampi elokuva Kick-ass. Myös Kick-assistä löytyy paljon yhtäläisyyksiä, mutta silti kyseessä on valtavirtaelokuva.

Hauskana faktana on se, että Super kuuluu samaan universumiin Gunnin tuotaman Brightburn elokuvan kanssa. Brightburnin lopussa esitellään joukko pahoja Justice League hahmoja uutislähetyksessä ja siellä vilahtaa myös Grimson Bolt. Uutiset juontaa tietysti Michael Rooker.

Superin räväkkää tyyliä ja alku- ja lopputeksteissä nähtävää piirroselokuvamaailmaa matkittiin myöhemmin sekä Spider-man: Homecomingissa ja Shazam-elokuvassa. 

Super on ehkä definitiivisin Gunn tuotos, jossa näkyy hänen taustansa Troma-leffojen parissa, mutta myös kaikki se mihin hänen elokuvansa tästä eteenpäin johtaisi. Siinä on myös paljon yhtäläisyyksia Peacemaker-sarjaan, joten jos se uppoaa sinulle suosittelen katsomaan myös tämän. Ihan kaikille tämä leffa ei sovellu, vaan tarvitset rutkasti ominaista mustan huumorin käsittelykykyä.

– Kai Kumpulainen 6.2.2022 

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button