Blogit

Battle Beyond The Stars (1980)

Roger Corman tunnetaan b-elokuvien ykkösnimenä. Hän on tuottanut ja ohjannut satoja b-elokuvia 50-luvulta, tähän päivään asti. 70-luvun lopulla ensimmäinen Tähtien Sota elokuva oli megahitti, joten Corman tarvitsi oman rip-offinsa. Avukseen hän sai mm. nuoren James Cameronin lavastajaksi (Production Designer) elokuvaan. Ohjaajaksi hommaan ryhtyi Jimmy T. Murakami, jonka tunnetuin teos on ainakin suomalaisille joka jouluinen Lumiukko-animaatio. Vaikka elokuvan budjetti oli 5 kertaa pienempi kuin Star Wars: episode 4:n, on se Cormanin tuottamista elokuvista aikansa kallein ja sen huomaa laadussa. Corman käyttikin elokuvan näyttäviä tehostekohtauksia uudelleen myöhemmissä elokuvissaan, kuten Space Raiders, Fantastic four ja Forbidden World. Eihän näin kalliita kohtauksia voi käyttää vain kerran. Battle Beyond the Stars onkin näistä selkeästi paras ja leffana mainio vanhan ajan avaruusseikkalu.

Battle Beyond The Stars (1980)

Maanviljelyplaneetta Akirin kansa kohtaa uhan, kun tyrannimainen Sador (John Saxon) armeijoineen, uhkaa planeetan kansalaisia superaseella “Stellar Converter”. Ase muuntaisi planeetan pieneksi tähdeksi, jos kansalaiset eivät suostu alentumaan Sadorin alaisiksi.

Sador uhkaa palata “seitsämän punaisen jättiläisen nousun jälkeen”, jolloin kansalaisten pitää olla alistuneina ja tarjota hänelle tuoreet maanviljelyksensä. Kylän vanhin edottaa, että nuori farmaripoika Shad (Thomas) lähtisi etsimään apua viereisiltä planeetoilta, joissa olisi taistelukykyistä kansaa.

Shad onnistuukin matkallaan keräämään sekalaisen sakin mm. avaruus-cowboystä, valkyrianiin ja palkkatappajaan, mutta riittäkö apu kukistamaan tyrannimaisen Sadorin armeijoineen…

Elokuvan juoni lainaa selkeästi Star Warsia, Akirin ollessa tatooine-planeetta, Sadorin ollessa Darth Vader imperiumineen, Stelalr Coverterin ollessa Kuoleman tähti ja Shadin ollessa Luke, mutta tähän oikeastaan yhtäläisyydet loppuvatkin. Juoni onkin suoraan otettu vanhasta länkkäristä nimeltä 7 rohkeata miestä (The Magnificent Seven), jonka juoni on taas varastettu Akira Kurosawan Seitsemän samuraita-elokuvasta. Mistä päästään siihen, että Star Warsin juoni oli aikanaan lainattu Kurosawan The Hidden Fortress elokuvasta.

Pääosahahmoa Shadia esittää Richard Thomas (Stephen King's IT). Mies on aika naivi leffan alussa, mutta päihittää pahikset ja kellistää naiset jo loppupuolla.

Shad kerää kummallisen apujoukon elokuvan aikana, johon kuuluu mm. viskiä naukkaileva Avaruus Cowboy, jota esittää George Peppard (The A-team), Palkkatappaja Gelt, jota näyttelee Robert Vaughn (Man from U.N.C.L.E) ja liskomies Cayman on Morgan Woodward.

Saint-Exmin Valkyyri on taas kuin napattu suoraan jostain xxx-parodiasta ja tätä uhkeaa henkilöä näyttelee Sybil Danning.

Toisena naishahmona Naneliana toimii Darlanne Fluegel. Itse Sadorina nähdään legendaarinen John Saxon (From dusk till dawn). Näyttely leffassa on hieman köppäistä, mutta se sopii hyvin tällaiseen hieman campyyn b-leffaan.

Elokuva on visuaalisesti yllättävän näyttävä aikansa halvaksi Star Wars-ripoffiksi ja James Cameronin lavasteet ja tehosteet eivät paljoakaan kalpene ekalle Star Warsille. Kaikki raha on käytetty huolella ja kekseliäästi.

Uskon että kasarilla vhs:ltä katsottuna tämä on toiminut kuin väärä raha. HD-kuva tietysti paljastaa erilaisia puvustus- ja lavastuskikkoja, mutta yllättävän laadukkasta elokuvasta on kyse.

Ainut seikka mikä pisti silmääni, on se, että Shadin aluksella on tissit. En tiedä johtuuko se siitä, että aluksen tekoäly on nainen, mutta koska kyseessä on Corman-leffa, pitää tissejä tunkea ilmeisesti joka paikkaan, vaikka olisi kyseessä k-12 leffa. Pienoismallit ja avaruustaistelut ovat lähes aikansa Star Wars-tasoa. Alkupuolella nähtävät androidit ovat elokuvassa tehty kekseliäästi.

Taustakankaita on ollut maalaamassa mm. legendaarinen Billy Paxton, josta tuli myöhemmin Cameronin ystävä ja yhteistyökumppani.

Musiikin elokuvaan on luonut  James Horner (Star Trek 2: Wrath of Khan). Musiikit ovatkin elokuvassa parasta ja ne luovat tunnelman vanhasta kunnon seikkailuelokuvasta. Elokuvan valloittava ja mieltä ylentävä tunnari oli niin hyvä, että Space Raider-elokuva varasti sen omaan käyttöönsä. 

Jos olet sellaisten elokuvien ystävä, kuten Flash Gordon, Masters of The Universe, flight of the navigator, Starcrash tai The Humanoid, tai haluat nähdä yhden kunnon Star Wars rip-offin kasarilta, on tässä sinulle mainio vanhan ajan avaruusooppera, josta ei puutu tahatonta komiikkaa.

Se on aikansa kallein Corman-leffa ja sen tehostekohtauksia on nähty todella monessa myöhemmässä Corman-leffassa, mutta tämä on se aito ja alkuperäinen. Välillä on kiva katsoa hieman naiviita ja poikamaisia avaruusseikkailuita omasta lapsuudesta, joten sellaiseen käyttöön tämä on vallan mainio, kunhan ei ota sitä liian tosissaan. Se on ehkä mahdotonta. 

– Kai Kumpulainen 15.1.2022

Julistetaidetta:

Erilaisia julkaisuja:

Vasta julkaistun steelbookin lisäksi NECA on valmistanut Valkyr-figuureja.

Alkuperäinen suomi-vhs

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button