Blogit

Black Panther (2018)

Ja lisää vanhempaa arvostelua, kun vuorossa on Marvelin Black Panther arvio. 


Marvel Studion jo 18. elokuva Black Panther jatkuu, melkein suoraan siitä mihin hahmon tarina jäi Captain America: Civil War elokuvan lopussa. Joten sanomattakin on selvää, että kannattaa kyseinen elokuva katsoa ennen tämän näkemistä. 

Black Panther elokuvaa on jo vuosia suunniteltu tehtäväksi, mutta kesti aina tähän päivään saakka saada projekti toteutumaan. Toki hahmo nähtiin siis jo edellisessä Kapteeni Amerikan soolo leffassa, mutta nyt saatiin sankarin omakin elokuva. Elokuva kertoo hyvin hahmon taustoja ja syventää hahmoa lisää, sillä edellinen esiintyminen jäi melko pintapuoliseksi. 

Elokuvana Black Panther on melko kantaa ottava ja poliittinen näkemys ja siinä puhutaan todella paljon mustien oikeuksista ja ahdingosta. Elokuva sijoittuu siis Afrikan kuvitteelliseen valtioon Wakandaan, joten afrikkalaisuus näkyy tietenkin vahvasti. Siinä on myös hieman jengi elokuvan tuntua, mutta ei siitä tässä enempää. Vastapainoksi elokuvassa on kuitenkin paljon huumoria ja varsinkin Andy Serkisin hahmo Ulysses Klaue on todella koominen ja saa monesti nauramaan ääneen. Toki koska kyseessä on supersankari elokuva, on siinä myös paljon toimintaa ja onhan mukana sellainen Bond elokuvien agentti fiiliskin ja ehkä hieman Star Wars maista menoa on myös tarjolla, joten siis vähän jokaiselle jotain. Marvel myös onnistuu tekemään hahmojen soolo elokuvista erilaisia, joka on piristävää varsinkin kun näitä alkaa olemaan se parikymmentä. 

Elokuvan päähahmo on siis Wakandan kuningas T´Challa, joka puolustaa maataan olemalla myös Musta Pantteri. Sekä kuninkuus, että Musta Pantteri ovat periytyviä titteleitä sukupolvelta toiselle. Elokuvassa T´Challa yrittää pysyä valtionsa päämiehenä ja puolustaa kansaansa sitä uhkaavilta tahoilta, sekä samalla pitää Wakanda puolueettomana ja piilossa muulta maailmalta. Hän saa vastaansa muita heimoja, sekä Ulysses Klauen joka on valtion vihollinen vuosien takaa. Ei juonesta sen enempää, jotta ei tule spoilereita. 


Elokuvan on ohjannut Creed elokuvasta tuttu ohjaaja Ryan Coogler ja näyttelijöinä nähdään mm. Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong`o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letita Wright, Winston Duke, Sterling K. Brown, Angela Bassett, Forest Whitaker ja Andy Serkis. Boseman on jälleen todella hyvä roolissaan ja Serkis on entistä parempi omassaan. Gurira, Jordan ja Duke puolestaan tekevät hyvät roolisuoritukset uusina hahmoina MCU (Marvel Cinematic Universe) leffoissa. Michael B. Jordan on pahiksena toimiva ja hänellä on motiivit kohdillaan, joten hän on yksi onnistuneimmista Marvel leffojen pahiksista. Gurira puolestaan on hyvä kuninkaan vartiokaartin kapteenina ja hänellä on useita loistavia toimintakohtauksia. Angela Bassett puolestaan jää hieman kaikkien muiden varjoon ja hänen hahmonsa on melko vaisu, eikä kehity tarpeeksi mielenkiintoiseksi. Ryan Coogler on kaiken kaikkiaan tehnyt hyvää jälkeä hahmon kanssa ja eiköhän hänet tulla näkemään myös jatko-osan puikoissa. 

Elokuvana Black Panther toimii hyvin, mutta jotain jää uupumaan, en vain oikein keksi mikä se jokin on. Itseäni ainakin hieman häiritsi se liiallinen poliittinen ja vakavan sanoman tyrkytys, jota leffassa on paljon. Toki ne kuuluu Black Panther hahmoon ja taustaan todella vahvasti, joten siinä mielessä on onnistuttu, jotenkin sitä vain oli liikaa. Elokuvassa supersankarointi jää myös hieman vähäiselle. Alun sankari kohtauksen jälkeen, Black Panther keskittyy vain heimojen välisiin kiistoihin ja kruunun perimys asioihin. Toki lopussa on iso loppu taistelu, mutta se sellainen sankari touhu jää melko pienelle. Ja koska kyseessä on supersankari elokuva, on tämä melko huono asia. 

Visuaalisesti elokuva on huikean kaunista katsottavaa ja mikä tärkeintä päähahmon puku on todella tyylikäs ja hyvin hahmo uskollinen. Pieni miinus kuitenkin lopputaistelusta jossa hahmot muistuttavat liikaa toisiaan, jonka takia sitä on hieman tylsä seurata. Wakanda on valtiona todella hyvin ja kauniisti tehty ja siellä on todella paljon erilaista maastoa. Pelkästään tämän yhden elokuvan perusteella Wakanda toimii jo paljon paremmin kuin Thor leffojen Asgard. Erikoismaininta vielä elokuvan musiikeista, jotka ovat todella hyvät ja sopivat leffaan täydellisesti. 


Itselleni Black Pantherin soolo tarinat eivät ole mitenkään hirveän tuttuja, vaan tiedän hänet paremmin monien Avengers lehtien sivuilta ja jotenkin sellaisena sivuhahmona hän toimii todella hyvin. Kuitenkin mielenkiinto hahmoa kohtaan hieman nousi ja aion myös soolo tarinoihin hieman perehtyä, josko samalla tämä elokuva paranisi seuraavalla katselu kerralla. 

Vaikka kaikki Marvel Studion elokuvat muodostavatkin suuren kokonaisuuden ja suosittelen aina katsomaan julkaisujärjestyksessä kaikki, niin Black Panther ei vaadi kuin Captain America: Civil War elokuvan näkemistä ennen tätä. Jos kuitenkaan kyseistä elokuvaa ei ole nähnyt, ei se välttämättä menoa hirvesti haittaa, sillä pääpiirteittäin Black Pantherin osalta sen elokuvan tapahtumat tässä kerrataan. Onkin mielenkiintoista, miten eristäytynyt Black Panther on muista MCU elokuvista. Onko se hyvä vai huono asia, en oikein osaa sanoa. Ehkä välillä on ihan hyvä että ei tarvitse liikaa miettiä kokonaisuutta. Sitten taas toisaalta tässä vaiheessa ”elokuvasarjaa” olettaa kaikkien jo liittyvän toisiinsa, joten hieman enemmän viittauksia muihin olisi ehkä halunnut olevan. Seuraavaksi hahmo nähdäänkin jo parin kuukauden kuluttua kolmannessa Avengers elokuvassa Avengers: Infinity War, jossa mukana on lähes kaikki sankarit MCU leffoista. 

Vaikka jotain siis jäi uupumaan, on Black Panther silti todella hyvä elokuva ja hyvin toteutettu hahmon ensimmäinen soolo leffa. Ehkä parasta elokuvassa on juuri sen maanläheisyys ja ettei pahiksena ole vain joku Cgi avaruus monsteri (kuten niin usein tämän tyylisissä leffoissa on tapana olla). Arvosanaksi annankin kasin, sillä elokuva on juuri sellainen ei aivan loistava, mutta keskikastia parempi. Suosittelen kaikille Marvel leffojen faneille ja kaikille supersankari leffojen faneille, sekä niille jotka haluavat viihtyä elokuvissa. Kuitenkin se pieni varoituksen sana vielä, eli katsokaa kaikki MCU elokuvat järjestyksessä, jotta olette parhaiten perillä tapahtumista. 

Arvosana: 8/10

Sitten hieman spoileri sisältöä.  

Spoilereita, spoilereita ja vielä kerran spoilereita. 

Hieman jäi myös harmittamaan se seikka, että pääpahiksella on täysin identtiset voimat ja on täysin identtinen hahmo kuin pääsankari. Tällaisia on nähty jo muissa Marvel leffoissa, joten siitä olisi ehkä syytä päästä eroon. Toisaalta usein sankareille tehdään pahis, joka on lähes tai täysin samanlainen kuin itse sankari. Onneksi hamojen taustatarinoiden pienet eroavaisuudet tekivät pahiksesta kiinnostavan ja hyvän. 


Sitten hieman isompi spoileri. Jälleen yksi vika Marvel leffassa, eli jostain syystä pääpahiksen pitää lopussa kuolla. Näin on melkein jokaisessa MCU elokuvassa, pois lukien muutama leffa. Sen lisäksi pienempi pahis, eli Klaue tapetaan leffassa. Molemmat olivat hieman omituisia ratkaisuja, mutta toisaalta onhan Studiolla loputon määrä uusia pahiksia käytettävissä seuraavien osien kohdalla. 

Aiemmin puhuin Bassettin hahmon vaisuudesta, niin mainittakoon että, jos hahmo ei kehity seuraavassa osassa, niin todennäköisesti hänet vain tapetaan pois ja näin saadaan päähahmo taas tunne kuohun valtaan. Melkein jopa yllätyin ettei hahmo kuollut jo tässä osassa. Kirjoitettu: 12.3.2018Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

Leffahullu

Leffahullu kanavilta löydät mm. Elokuva ja sarja arvosteluja, haastatteluja, unboksauksia, kokoelman esittelyä, leffan ostelua, traileri reagointia ja muuta leffa ja sarja sisältöä. https://open.spotify.com/show/0FGo5fuuJyDdL60Y6pmy0l

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button