Blogit

Miksi jokaisen tulisi katsoa Skam?

Olen tuonut useasti esiin podcastin jaksoissa intohimoni coming of age- sarjoihin sekä elokuviin. Jokin nuoruuden tunneskaalassa saa tällaisen lähes kolmekymppisen ihmisen sielunmaiseman värähtelemään ja nostalgia, kaipuu omaan nuoruuteen nousee pintaan ja saan taas hetken olla itsekin teini.

Skam on norjalainen nuorille suunnattu draamasarja, joka käsittelee neljässä eri tuotantokaudessa Oslon Hartvig Nissenin lukiossa käyviä henkilöitä. Yle Areenassa sarja julkaistiin joulukuussa 2016. Jokaisen tuotantokauden päähenkilö on eri hahmo, mutta samoihin oppilaisiin kuitenkin tutustutaan jokaisella tuotantokaudella.

Skamista on tehty remakeja moneen eri maahan, kuten Saksaan, Ranskaan, Amerikkaan, Espanjaan ja Hollantiin. Näistä voin myöhemmin tehdä omat suositukset.

Alla listattuna muutama syy, miksi jokaisen tulisi katsoa Skam.

Rakastettavat roolihahmot

Skamin hahmot on luotu inhimillisiksi, syvällisiksi henkilöiksi, joista ei pelätä näyttää myös heikkoja puolia. Jokainen tuotantokausi on luotu kyseisen päähenkilön silmin. Tärkeistä hahmoista näytetään uusia puolia jokaisella kaudella. Esimerkiksi Eskild näyttäytyy toisella tuotantokaudella päähenkilön Noran silmin hieman rasittavalta joka paikkaan menevältä sähläriltä, kun taas kolmannen kauden päähahmon Isakin kaudella hänestä löytyy pehmeämpi, herkempi puoli. Eskild varmasti onkin näitä molempia, mutta eri ihmisten seurassa hän myös käyttäytyy eri ominaisuuksiaan korostaen.

Myös Vilde on ehkä ristiriitaisin Skam-hahmo kaikessa ihanuudessaan sekä ärsyttävyydessään. Hän on suorasukainen ja hieman ilkeä ajoittain, mutta silti kaiken keskiöön tuodaan esille se, miten hän vain etsii hyväksyntää eläen nuoruuttaan syömishäiriön ja sairaan äidin kanssa.

Tämä juuri on ihanaa Skamissa. Kukaan hahmo ei jää puolitiehen, vaan eri viitteiden avulla katsojalle luodaan selitys jokaiseen käytösmalliin. Kaukana ovat ne ajat, kun oli nuorisosarjoissa vain ne ”kuumat bimbot”, ” fiksut nörtit” ja ” suositut urheilijat”.  Skamissakin on käytetty stereotyyppisiä hahmoja, mutta ne on modernisoitu moniulotteisemmiksi. Miinuksena Skamille kyllä antaisin vielä Chrisin hahmokehitykselle. Hänen roolinsa oli selkeästi olla ”se hassu, tukeva tyttö”, ja hänen romanssinsa kuvattiin komiikan kautta. Mutta, annetaan tämä nyt kuitenkin anteeksi.

Tänä päivänä television hahmoihin onkin alettu syventymään ihan uudella taajuudella esimerkiksi Sex Educationissa ja Euphoriassa, mutta Skam oli mielestäni tälle kaikelle tuoreelle tuulahdukselle suurena mallinnäyttäjänä.

Vildeä näyttelee Ulrikke Falch.

AITO TUNNELMA

Sarjahan näytettiin aikoinaan reaaliajassa katsojalle, ja kuvaus on toteutettu jopa hieman dokumenttityylisesti. Eli perjantain klo 20 tapahtunut kohtaus tuli oikeastikin internettiin tuohon aikaan. Näin katsoja sai ikään kuin elää yhdessä hahmojen kanssa Skam-maailman sisällä. Ohjaajan Julia Andemin perehtyminen nuorten kulttuuriin, tapoihin, suhteisiin ja ajatusmaailmaan näkyy ohjelmassa vahvana. Aikuisia näkyy vain vilaukselta, koska he eivät ole nuorten elämän keskiössä. Julia Andem teki taustatyönä kyselyitä oikeilta norjalaisilta opiskelijanuorilta ja hyödynsi näitä vastauksia Skamissa.  Pidän myös siitä, että mitään ei kaunistella. Nuoret ovat oikeasti alaikäisiä, esimerkiksi finnejä ei piilotella. Kaikki tuntuu niin todelliselta.

YHTEISKUNNALLINEN SANOMA

Sarjassa käsitellään suuria yhteiskunnallisia asioita hyvin sensitiivisesti ja mielestäni esimerkillisesti. Yhtenä sarjan teemoista on homoseksuaalisuus. Kohta, jossa Isak kertoo parhaalle ystävälleen Jonakselle ihastuneensa poikaan, kuvastaa tätä sarjaa parhaimmillaan. Kohtauksessa ei lähdetä minkäänlaiseen dramatisointiin, vaan Jonas pitää Isakin seksuaalisuutta täysin merkityksettömänä seikkana ja haluaa vaan tietää lisää ihastuksen kohteesta. Kun nuoret näkevät tämänkaltaista televisiota, he saattavat ottaa tästä käyttäytymismallista oppia, ja maailmamme voisi muuttua taas vähän paremmaksi.

ENSIRAKKAUDEN HUUMA

Let’s be honest. Minä rakastan romantiikkaa. Mitä dramaattisempaa ja intohimoisempaa se on, sitä parempi. Skamissa on muutama hyvin intensiivinen rakkaustarina voimaballadeilla ja hidastetuilla kohtauksilla höystettynä. Joidenkin mielestä tällainen voi olla ällösiirappista. Minä en kuulu niihin. Isak & Even sekä Nora & William ovat mielestäni yksiä televisiohistorian onnistuneimpia pareja. Vaikka toki näistäkin suhteista löytyy myös ristiriitaisuuksia, niitä en kiistä. Etenkin Williamin ja Noran alkutaival oli vähintääkin kyseenalainen, mutta silti, ah sitä ensirakkauden huumaa.

Evenin ja Isakin tarina on kerrottu jo monessa eri versiossa, mutta Norjan versio on itselleni aina se ykkönen.

PITKÄT MONOLOGIT

Vaikka musiikilla ja hidastusefekteillä onkin tuotu sarjaan paljon voimakohtauksia, itse silti nautin kovin myös pitkistä keskusteluista, joita hahmot käyvät keskenään läpi. Näissä keskusteluissa huokuu se jo aiemmin mainittu aitous. Ollaan nyt vain läsnä tässä tilanteessa ja katsotaan, kuinka nämä kaksi ainutlaatuista ihmistä tuovat itsestään ulos palasia ja keskittyvät oppimaan jotain toisistaan. Ja me onnekkaat saamme seurata keskustelua.

Tässä muutama syy, miksi sinunkin tulisi katsoa Skam. Vaikka uudestaan, jos olet sen jo katsonut.

Kuvat IMDB:stä.

Alkuperäinen artikkeli

Leffaperunat

Kahden siskoksen välistä rentoa jutustelua elokuvista ja tv-sarjoista.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button