Blogit

Bird on a Wire (Kuin lintu langalla, 1990)

Aina kun luulee nähneensä tunnetuimpien suosikkinäyttelijöidensä kaikki mahdolliset elokuvat jo aikoja sitten, tulee vastaan yksi elokuva, jota et ole vielä nähnyt. Tämä Mel Gibsonin tähdittämä toimintakomedia menee vielä aikakaudelle, jolloin luulisi sen minun nähneen, mutta kuulin elokuvasta vasta pari vuotta sitten ekaa kertaa. Elokuva oli siis painunut hetkeksi unholaan. Koska leffan DVD oli sen verran harvinainen ja arvossaan, meni leffan katsomisen yllättävän kauan. Kiitos Netflixin suht fiksun valikoiman, tuli kyseinen leffa n. kuukausi sitten vastaan ja katselin sen pois samantien. Kyseessä on John Badhamin (Lauantai-illan huumaa) ohjaama toimintaseikkailu Kuin lintu langalla (Bird on a Wire)

Bird on a Wire (Kuin lintu langalla, 1990)

Mel Gibson on veijari joka on todistajansuojeluohjelmassa, koska on aikoinaan joutunut kor­rup­toi­tu­nei­den FBI-a­gent­tien huu­mei­den­sa­la­kul­je­tu­so­pe­raa­tioon. Hän työskentelee salanimellä yhdessä autokorjaamossa, kun yhtenä päivänä hän törmää entiseen tyttöystäväänsä (Goldie Hawn) 15 vuoden takaa ja tämä tunnistaa Gibsonin. Tapahtumat eskaloituvat yhtäkkiä tilanteeseen, jossa Gibson pakenee Goldie Hawnin kanssa murhanhimoisia tappajia, käyden läpi vanhoja työpaikkoja, joissa Gibson on tehnyt peiteammatteja viimeisen 15 vuoden aikana eri nimillä.

Elokuva on melko kevyttä mutta viihdyttävää toimintakomediaa, jossa Gibson ja Hawn etenevät erilaisista tiukoista tilanteista ja vaaroista toiseen, miltei non-stop menolla. Lopussa mennään jo lähes Indiana Jonesmaiseen seikkailuun eräänlaisessa jättimäisessa eläintarhassa. Eläintarha on muuten suurin lavaste mitä vancouveriin on koskaan rakennettu.

Mel Gibson vetää tuttua 80-luvun veijariretkun toimintarooliaan, jonka hän osaa vasemmalla kädellä. Goldie Hawn ei kuulu suosikkinäytelijöihini ja tässäkin leffassa hän onnistuu olemaan jotenkin rasittava. Pahiksena tässä nähdään itse David “Kill Bill” Carradine, joka on varsin vakuuttava pahis. Myöskin Predatorista tuttu Bill Duke pyörii mukana kuvioissa.

Mel ja Goldie esittävät elokuvassa samanikäisia entisiä rakastavaisia. Todellisuudessa Gibson oli 11 vuotta Hawnia nuorempi. 

Elokuva on keskinkertainen toimintakomedia, jonka parissa viihtyy helposti, mutta ilman sen näkemistä pärjäisi. Vaikka elokuva on tehty 90-luvulla, muistuttaa se kasarileffaa vahvasti. kaikki saman ajan toimintakomedioiden ideat ovat mukana. Uudemmista vastaavista leffoista tulee mieleen Tom Cruisen Knight And Day, sillä erolla että Gibson ei ole samanlaillla tapahtumien tasalla kuin Tomppa. Katsoin tämän elokuvan vajaa kuukausi sitten ja nyt tätä kirjoittaessani, en enää muista elokuvan kaikkia tapahtumia kovinkaan vahvasti. Se kertoo elokuvasta jotain. Suositellaan komedialllisempien kasarielokuvien ystäville ja tietysti Mel Gibson faneille.

Bird On A Wire on Leonard Cohenin kappale, mutta en vieläkään tiedä miksi se on tämän elokuvan nimi. 

– Kai Kumpulainen 28.7.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button