Blogit

You (sarja, 2018-)

Alunperin Maksukanava Lifetimella 2018 nähty ja sittemmin Netflixissä 2019 alkanut draamathrilleri You kertoo new yorkilaisesta kirjakaupanpitäjästä Joesta, jolla on pakkomielle asiakkaaseensa Beckiin. Löysin sarjan netflixistä sattumalta ja traileri toi mieleen yhtäläisyydet mainion Dexter-sarjan kanssa, mutta uudella twistillä,  joten päätin ottaa sen katsantoon. 

You (sarja, 2018-)

Melko tavallisen tylsän oloinen Joe Goldberg (Penn Badgley) toimii kirjakaupan myyjänä New Yorkin liepeillä. Eräänä päivänä kauppaan astelee ihastuttava Guinevere Beck (Elizabeth Lail). Joen ja Beckin kemiat kohtaavat ja Joe ei saa enää Beckiä mielestään. Hän kehittää Beckiin pakkomielteen ja rupeaa kyttäämään naista yötä päivää. Yhtenä iltana Beck joutuu humalassa miltei kuolettavaan metro-onnettomuuteen ja pelastuu viime hetkellä Joen ollessa lähimaastossa kyttäämässä ja heti kärppänä paikalla tietysti. Pikkuhiljaa Beck alkaa lämpenemään hengenpelastajalleen ja suhde etenee, mutta tiellä on mm. narsistinen “poikaystävä” ja muita esteitä, joita Joen on järjestään raivattava pois kuvioista Beckin ja hänen “onnensa” tieltä, keinolla millä hyvänsä…

Sarja tuo mieleen hieman Dexterin. Päähahmo on harmiton ja miltei sympaattinen, nörttimäinen kaveri, jonka taakse kätkeytyy synkkä hahmo. Mitä enemmän sarja saa meidät tykkäämään ja kannustamaan Joe'a, niin sitä myöden se myös lyö märällä rätillä vasten kasvoja vähän väliä, Joen tehdessä mitä vasten mielisempiä tekoja. Alkupuolella nähdään vielä harmitonta stalkkaamista ja puskassa runkkaamista, edeten mitä sairaanpiin ja moraalisesti vääriin tekoihin. Kumminkin katsojan näitä jotekin hyväksyen, koska ei ne “ongelmatkaan” mitään puhtaita pulmusia ole. Silti taiteilu sen kanssa, että kenen puolelle katsoja kääntyy on mielenkiintoista. 

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi perustuu Caroline Kepnesin samannimiseen hittikirjaan ja onkin järkevin kokonaisuus. Sarja olisi ehkä kannattanut päättää tähän. Loput kaudet perustuvat kirjoihin Hidden Bodies 2016 ja You Love Me in 2021, joissa sarja alkaa toistamaan itseään.

You yhdistelee aineksia sarjamurhaaja thrilleristä kepeän romantiseen draamaan, irstailla seksuaalisilla lisuikkeilla. Sarja koittaa rikkoa hieman rajoja ja tabuja siinä, mihin tällaisissa sarjoissa on yleensä totuttu. Sarjaa on helppo katsoa ja se onkin pääsääntöisesti viihdesarja, joka koukuttaa helposti tavankatsojankin. Sarjan idea on mukavan tuore, vaikka täysin ennennäkemätötä tavaraa ei ole kyseessä. Siinä se on poikkeuksellinen, että se sopii hyvin myös pariskunnille yhteiseksi iltaohjelmaksi. Suositellaan siis kaikille joita vähänkin kiinnostaa “kepeät” sarjamurhaajasarjat. Sarjaa on kuvailtu Netflixin kammottavimmaksi sarjaksi, mutta sitä se ei mielestäni ole lähellekkään. 

– Kai Kumpulainen 10.6.2021

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button