Blogit

Nightcrawler (2014)

Joskus harvoin tulee vastaan elokuva, joka piristää olemalla täysin erilainen kuin muut. Sellainen, että se tempaisee mukaansa, etkä osaa sanoa mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta jäät vain tuijottamaan haltioissaan mihin tarina vie, eikä elokuvassa ole yhtään tylsää hetkeä. Dan Gilroyn esikoisohjaus Nightcrawler (2014) on juuri tällainen. 6-vuotta sitten, kun Citymarkertissa oli vielä hyvä leffaosasto, bongasin tämän elokuvan ja siitä asti on ollut tarkoitukseni tämä katsoa, mutta vuosia siinä venyi, kunnes lopulta pääsin loputtomassa katsomislistassani tämän kimppuun. Vuosien saatossa olin luonut tietynlaisen mielikuvan leffasta, ja voi pojat miten yllätyin, kun katsoin sen vihdoin. Se ei ollut lopulta läheskään sellainen kuin kuvittelin, vaan paljon, paljon parempi. Suurin kiitos taitaa mennä loistavan Jake Gyllenhaalin näyttelijäsuoritukselle. En ole koskaan erityisemmin välittänyt miehestä, vaikka hänessä olen potentiaalia nähny, mutta miehen habitus ei ole vain ollut sellainen, joka imisi mukaansa, tai saisi valitsemaan elokuvan siksi, että hän on siinä mukana. Mutta!, tässä leffassa mies on täydellisessä roolissa, joka muuttaa mielini täysin miehen suhteen. Jake Gylllenhaal on nero ja mestari ja minun olisi pitänyt nähdä tämä leffa, jo vuosia sitten. Onneksi katsoin sen nyt.

Nightcrawler (2014) 

Lou Bloom on “hieman” sosiopaattinen, yksinäinen kaveri, joka elää yöllä ja tekee mitä tahansa saadakseen elantoa. Hän on hyvin omistautunut siihen mitä hän tekee, eikä mitkään moraaliset esteet ole tiellä, kun mies haluaa päästä päämääräänsä. Eräänä yönä Lou bongaa onnettumuuspaikalta freelancerkuvaajan, joka toimittaa kuvaamansa materiaalin uutiskanaville ja tienaa siinä helppoa rahaa. Bloom päättää opetella tuon työn ja videä sen mahdollisimman pitkälle, keinoja kaihtamatta…

Nightcrawler on neo-noir thrilleri, jossa sekoittuu californian synkkä ja raadollinen maailma ja mustan komedian mausteet. Se on lähestulkoon satiiri siitä millaisessa maailmassa amerikan kilpailevassa uutismaailmassa eletään.

Jake Gyllenhaalin hahmo on kuin hengenheimolainen Taksikuski-elokuvan Robert De Niron kanssa, mutta ei kuitenkaan.  Hän on täysin erkaantunut moraalisesti oikeista ja inhimillisistä, sosiaalisista suhteista ihmisiin. Jake tekee mielettömän kovan roolisuorituksen hän saikin parhaan miespääosan Golden Globe, Bafta ja SAG-ehdokkuudet.

Kilpailevana kuvaajana nähdään legendaarinen Bill Paxton (Aliens, Terminator, True Lies ja Titanic) yhdessä viimeisimmistä rooleistaan. Ikääntynyt entinen malli Rene Russo tekee todella tyylikkään roolin, joka on selkeästi naisen parhaita, ellei paras. Riz Ahmed (Star Wars: Rogue one) toimii hämillään olevana Bloomin kartturina yön kapeilla kaduilla kiitäessä. 

Musiikin on elokuvaan luonut James Newton Howard (King Kong) ja hän käyttää tällä kertaa 80-luvun synasaundia luodessaan tunnelmaa elokuvaan, mikä on oikein toimiva ratkaisu.

Elokuva on todella loistava kuvaus miehestä, jolla ei ole mitään moraalia ja amerikkalaisista tiedotusvälineistä (joille ei ole väliä ovatko uutiset oikeasti tapahtuneet, vai onko onnettomuustapahtumat aiheutettu, että saataisiin myyvempää kuvamateriaalia), ja näiden kahden liitosta. Jos Taksikuskin, jokerin ja vaikka Driven kaltaiset elokuvat ovat juttusi, mutta et halua nähdä niiden toisintoa on tämä elokuva sinulle luultavasti timanttia. Sen lisäksi suosittelen sitä ihan kaikille. Gyllenhaalin olisi mielestäni tullut saada Oscari tästä elokuvasta.

– Kai Kumpulainen 5.2.2021

Julistetaidetta:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button