Blogit

Ex Machina (2015)

 
Löysin kännykästäni google assistant-tekoälysovelluksen ja siitä mieleeni juolahti katsoa viimeinkin monta vuotta katselulistalla ollut Ex Machina, tai ex_machina, kuten kannessa lukee. Kuvien perusteella teos vaikutti juuri minun elokuvaltani, koska olen jo lapsesta asti ollut kiinnostunut kaikista android ja kyborgi-leffoista. Samoin tekoälyn nopea kehitys nykyaikana alkaa olla hieman pelottavaa. En tiennyt elokuvasta paljoa ennen katselua ja elokuva olikin täysin erilainen lopulta, mutta silti todella piristävällä tavalla. Elokuvan on ohjannut Alex Garland, joka on myös ohjannut mainion Annihilationin. Hän on ollut käsikirjoittajana mm. näihin suosikkielokuviini Dredd, 28 päivää myöhemmin, 28 viikkoa myöhemmin ja Sunshine. Hän on myös suomalaisen Big Game elokuvan johtava tuottaja, mikä on mielenkiintoista. Odotukset olivat siis melko korkealla.

Ex Machina (2015)

Googlea muistuttavassa hakuyhtiössä työskentelee nuori Caleb Smith (Domhnall Gleeson). Yhtenä päivänä hän voittaa kilpailun. Palkintona hän saa viettää viikonlopun yhtiön äärimmäisen rikkaan toimitusjohtajan Nathan Batemanin (Oscar Isaac) vuoristossa sijaitsevalla mökillä. Saavuttuaan paikalle Calebille paljastuu, että Nathan on valinnut hänet ihmiskoehenkilöksi Turingin kokeeseen, jolla mitataan tekoälyn ihmismäisyyttä. Calebin tulee arvioida Nathanin uusimman tekoälyhankkeen kykyjä ja tietoisuutta. Voiko tekoäly huijata ihmistä, että hänellä on sielu, vai onko hän vain kone. Tekoäly on yllätykseksi tyttöandroidi Ava (Alicia Vikander). Ava on suloinen ja älykäs, mutta viettelevä ja vastustamaton…

Näyttelijöistä Domhnall Gleeson on tuttu lähinnä uusista Star Warseista, joissa oli lähinnä ärsyttävä ja Harry Pottereiden sivuosasta Bill weasleynä. Tässä leffassa hän kuitenkin vakuutti olevan oikein mainio näyttelijä ja koska elokuva lähinnä nojaa hänen näytelijätaitoihin, niin siinä onnistutaan oikein hyvin. Oscar Isaac alkaa olla tuttu jo monestakin nykyelokuvasta, kuten uusista Star Warseista ja x-menin Apocalypsenäkin vakuuttanut. Myös edellämainitussa Annihilationissa hänellä on rooli. Mies on tunnuttautunut monipuolisena näyttelijänä ja tässäkin elokuvassa hän on täysin erilainen ja miltei tunnistamaton hahmo, mutta hoitaa homman loistavasti. Elokuvan ehkä kovimmaksi tähdeksi nousee kumminkin konetta näyttelevä ruotsalainen oscar-palkittu Alicia Vikander. Alicia tekee huippuroolin ja itsekkin olisin pian tehnyt samoja ratkaisuja, kuin Domhnall leffassa. Jännä trivia: Alicia on naimisissa  Michael Fassbenderin kanssa. Siinä vasta pari! Näiden kolmen näyttelijän varaan lähes koko elokuva nojaa, mutta sitä ei katsoessa ajattele. Niin hyvää työtä he tekevät.

Elokuva on lopulta aika pienimuotoinen. Budjetti on ollut vain 15 miljoonaa, joka ei ole scifileffaan isoraha. Silti se on käytetty mahdollisimman järkevästi ja talo, jossa koko elokuvan ajan oleskellaan, näyttää upealta. Elokuvan pieni budjetti unohtuu hyvin pian, eikä sitä ajattele. Toinen nerokas ratkaisu on kekseliäs kanaverkko Avan ympärillä. Se näyttää naisen muodot, mutta samalla paljastaa koneen kehon sisältä. Visuaalisesti elokuva on upea, tosin kuvastoa on otettu jo 20-30-vuotta vanhoista animeleffoista, joten täysin uutta ei kaikki ole. Elokuva on kuvattu Norjassa.

Juoni elokuvassa on erittäin hyvä, vaikka arvasikin pian, että jotain käännettä tässä pian tapahtuu ja loppu onkin aika creepyä katsottavaa, vaikka aika hillittyä visuaalisesti. Enemmän ikäviä tuntemuksia tapahtuu katsojalla päänsisässä.

Elokuvan scoren sävelsivät Ben Salisbury ja lemppariyhtyeeni Portisheadissa vaikuttava Geoff Barrow. He tekivät yhteistyötä Garlandin kanssa myös vuonna 2012 elokuvassa Dredd, mutta heidän säveltämäänsä soundtrackia ei valitettavasti käytetty. Sen olisin halunnut kuulla.

Elokuva on upean näköinen, hyvillä näyttelijöillä varustettu pienimuotoinen scifi-helmi. Sen tulevaisuuden kuva ei ole kovinkaan kaukana meidän omastamme mikä pistääkin miettimään. Elokuva on fiksu ja vaikka toimintaa on vähän, se pitää otteessaan koko kestonsa ajan.  

Tämä elokuva pistääkin miettimään puhelimeni vielä alkeellista, mutta yllättävän viisasta tekoälyä. Pariin päivään ei varmaan uskalla huudelle “hey googlea”.

– Kai Kumpulainen 5.11.2020

Julistetaidetta:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button