Blogit

Batman: Gotham knight (2008)

 

Ennen kuin DC animated universe sai alkunsa, DC julkaisi muutamia animaatioelokuvia eri tekijöillä ja tyyleillä. Yksi alkupään julkaisuista oli vuonna 2008 suoraan dvd:lle julkaistu Batman: Gotham knight. Kyseessä on episodielokuva ja se koostuu kuudesta anime-lyhytelokuvasta. Elokuva tehtiin promoamaan vuoden 2008 The Dark Knight-elokuvaa ja lyhärit sijoittuvatkin Batman Beginsin ja The Dark Knightin välimaastoon, vaikka oikeasti ne liittyvät Nolanin elokuviin melko löyhästi. Samanlaista konseptia käytettiin aiemmin Matrix elokuvissa Animatrixin muodossa ja Riddick elokuvissa Chronicles of Riddick: Dark Furyn muodossa. Kaikkia näitä yhdistää japanilaiset tekijät ja animetyyli. Myös Animatrix on episodielokuva. Olen tämän muutaman kerran katsonut 12-vuoden aikana ja nyt päätin sen taas kerran katsoa, kun viime kerrasta on jo vuosia.

Batman: Gotham knight (2008)

Segmentit koostuvat kuudesta lyhäristä joiden nimet ovat:
1.Have I Got a Story for,
2. Crossfire,
3. Field Test,
4. In Darkness Dwells,
5. Working Through Pain ja
6. Deadshot. 

Henkilökohtaisia lemppareita näistä ovat kaksi ekaa. Ensimmäisessä osiossa joukko nuoria kertoo kohtaamisistaan Batmanin kanssa. Heidän näkemyksensä Batmanista ovat kaikki erilaisia. Yksi uskoo nähneensä Batmanin yliluonnolisena demonina joka siirtyy varjoista toiseen. Toinen kertoo Batmanin olleen elävä ihmislepakko, joka lentää isoilla siivillä. Kolmas on nähnyt Batmanin robotin kaltaisena pysäyttämättömänä hahmona jne… Tämä on kiehtova kuvaus Batmanista ja siitä kuinka kertomukset värittyvät kertojan suussa. Batman kuvataan urbaanina legendana mikä on hieno visio.

Toinen osa on mielestäni coolein kuvaus Batmanista aikoihin ja osui ostalohkoon kuin tuhat nyrkkiä aikanaan. Pätkä on todella tyly ja raaka. Ei ole epäilystä siitä, että tarina on aikuisille suunnattu. Episodissa on todella komeat musiikit ja ne tukevat mainiosti kohtausta, jossa Batman seisoo liekkien keskellä ja tuijottaa pahista silmiin. Batman on kuvattu mystisenä luonnonvoimana komeasti. Hieno lyhäri. Tämä on lempparini kaikista jaksoista.

Loput osiot ovat perinteisempää kuvausta Batman seikkailuista, toki japanilaiseen tyyliin tehtynä. Batman kohtaa vastustajinaan mm. variksenpelättimen, killer crocin ja Deadshotin. 

Elokuvan kaikki episodit on animoitu enemmän ja vähemmän hienosti. Varsinkin taustoilla näkyviin maisemiin on panostettu ja ne ovat todella yksityiskohtaisia ja laadukkaita. Myös musiikit ovat priimaa.

Batmanin ääninäyttelijäksi suunniteltiin ensiksi Christian Balea, mutta kiireiden takia tilalle valittiin Kevin Conroy, joka oli tuohon aikaan toiminut jo melkein 20 vuotta Batmanin äänenä ja on monien mielestä se ainut oikea Batmanin ääni.

Gotham Knight ei ehkä toimi hyvänä esittelyelokuvana, jos Batman ei ole tuttu, mutta niille jotka ovat nähneet kaikki mahdolliset visiot hahmosta, se antaa vielä hieman uutta perspektiivia karaktääriin. Siksi se on enempi tosifaneille suunnattu, kuin poppariviihdettä etsivälle satunnaiskatsojalle.  Myöskin japanilainen piirrostyyli ja tarinankerronta voi vieraannuttaa peruskatsojia, jos ei ole sellaiseen tottunut. Muuten suosittelen tsekkaamaan, ainakin ne kaksi ekaa episodia.

– Kai Kumpulainen 12.10.2020

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button