Blogit

Batman – The Movie (1966)

 
Katsoin eilen kansainvälistä Batman päivää (Batman day 19.9.) juhlistaakseni ensimmäisen Batman elokuvan, mitä maailmassa on tehty. Kyseessä on siis 60-luvun näyteltyyn Batman televisiosarjaan perustuva elokuva, jonka pääosassa seikkailevat legendaariset Adam West ja Burt Ward. Elokuva sijoittuu televisiosarjan ensimmäisen ja toisen kauden väliin. Henkilökohtaisesti sarja oli lapsena suosikkini, kunnes Tim Burtonin Batman elokuva tuli vuonna 1989 ja muutti käsitykseni siitä, mitä Batmanin tulee olla. Siksi vanha hupsu televisiosarja jäi vähemmälle suosiolle hakeutuessani synkempiin tarinoihin. Nyt vanhempana olen taas löytänyt sarjan arvon. Elokuvan on ohjannut Leslie H. Martinson.

Batman – The movie (1966)

Batman ja Robin kohtaavat kaikki arkkivihollisensa katalassa juonessa, kun Jokeri, arvuuttaja, kissanainen ja pingviini yhdistävät voimansa…

Tämä voimakaksikko on erimaata, kuin nykypävien synkeät Batmanit. He taistelevat rikollisuutta vastaan keskellä kirkasta päivää, hieman hupsuissa kostyymeissä. Hassut ne on vetimet superpahiksillakin, jotka haluavat saattaa voimakaksikon mitä kummalisimpiin ansoihin. Esim. tässä tapauksessa on kyseessä lattiaan piilotettu luukun kansi, jonka pohjassa on vieteri. Kannen on tarkoitus ponnauttaa Batman rakennuksen ikkunasta pihalle, mereen, jossa Batman törmäisi räjähtävään mustekalaan. Kyllä nykyajan rikolliset ovatkin mielikuvituksettomia. 

60-luvun campyyn batman-sarjaan kuului, että mitä tahansa voi tapahtua ja mikään ei ole liian hupsua tai erikoista. Esim. yhdessä kohtaa rikolliset lentävät taivaalla valtavilla sateenvarjoilla ja toisessa kohtauksessa he käyttävät kuivatuskonetta muuttamalla ihmiset tomukasoiksi ja myöhemmin palauttavat ihmiset takaisin kokonaisiksi lisäämällä tomukasoihin vettä. Elokuva on todella uskollinen kultakauden sarjakuville, joissa oli yhtä uskomaton meininki. Tämän ajan Batman oli myös todella taitava etsivä, joka pystyi ratkomaan mitä kummalisimpia vihjeitä, kuten “mikä on vaarallinen ja istuu puussa. – Kanaria lintu, jolla on konekivääri”.

Vaikka elokuva on melkolailla lapsille suunnattu, on siinä myös aikuisille huumoria. Yhdessä kohdassa esim. Bruce Wayne ei pysty vastustamaan seksihimojaan Kissanaista kohtaan ja varoittaa tätä siitä ensin. Toisessa kohdassa Batman ja Robin toruvat alkoholisteja. Tarina kertookin, että Adam West ja Burt Ward olivat todella suosittuja sarjan aikoihin. Heidän takahuone pursusi naisia, jotka eivät pystyneet pitämään näppejään erossa näyttelijöistä, joten kuvauspäivät päättyivät orgioihin. 

Näyttelijöistä mukana on dynaamisen duon lisäksi legendaariset pahikset Burgess Meredith Pingviininä, Frank Gorshin arvuutajana, Cesar Romero Jokerina ja Lee Meriwether Kissanaisena. Alan Napier on Alfred Pennyworth ja Neil Hamilton James Gordon. Alan Napierin nimestä tulikin mieleen, että olisikohan vuoden 1989 Jokerin nimi Jack Napier viittaus Alan Napieriin.    

Elokuvassa on paljon huumoria. Osa on tarkoituksellista ja osa on tahatonta, mutta kaikki toimii ja parissa kohtaa nauroinkin ääneen.

Elokuva sisältää kaikki legendaarisimmat kohtaukset, kuten räjähtävän hain, “hainkarkotus lepakkosprayn” ja pommin josta ei vaan pääse eroon.

Elokuvassa nähdään kaikki myös Batmanin kulkupelit. On legendaarinen Batmobile (jonka sisälle olen muuten päässyt lapsena istumaan), on Batkopteri, batmoottoripyörä, batvene jne..

Tämä kulttisarjaan perustuva elokuva on klassikko, jonka populaarikulttuurista tutut kohtaukset ovat ikimuistoisia. Se on erittäin hauska tarkoituksellisesti ja tahattomasti. Suosittelen kaikille, jotka eivät ole vielä nähneet.

“Somedays you just can't get rid of a bomb!”

– Kai Kumpulainen 20.9.2020

Blu-ray julkaisun kansikuva on huvittava, koska se yrittää huijata katsojaa, että kyseessä olisi synkempi, moderni Batman elokuva.

Julistetaidetta:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button