Blogit

It Comes at Night (2017)

 
Paperilla Trey Edward Shultsin ohjaama kauhuelokuva It Comes at Night (2017) kuulostaa juuri minulle suunnatulta elokuvalta. Vakava, realistinen, piinaava, mystinen elokuva, joka ei paljasta kaikkia kortteja ja poikkeaa mainstream kauhusta. Tämän täytyy olla loistava. Vaan oliko se sitä…

It Comes at Night (2017)

Maapallon on vallannut tappava tauti. Eletään dystopisessa vainoharhaisessa maailmassa. Eräs perhe on linnoittautunut metsän keskelle mökkiin suojaan taudilta ja muilta ihmisiltä. Eräänä yönä mökkiin tunkeutuu vieras. Hän paljastuu toisen perheen isäksi. Alkuselvittelyjen jälkeen Isät päättävät yhdistää perheidensä voimat ja tuoda toisen miehen perhe myös suojaan mökkiin. Aluksi yhteiselo sujuu mainiosti, kunnes…

A24 tuotantoyhtiöltä on tottunut saamaan laatua. Tällä kertaa mennään aika läheltä, mutta silti metsään (kirjaimellisesti). Jos lähdetään miettimään positiivisia asioita, niin lähtökohdat elokuvassa ovat mielenkiintoiset. Realistinen kuvaus on tyylikästä. Ainakin aluksi. Aluksi myös vaikuttaa, että elokuva tarjoaa jotain valtavirrasta poikkeavaa. Kuvaus on minimalistista ja jättää näyttämättä paljon asioita, joten moni asia jää vain mielikuvituksen ja tulkinnan varaan. Aluksi mieleen tulee mm. elokuva The Road, joka on suosikkini ja suosittelen katsomaan. The Road teki kyllä nämä asiat paremmin. Pian tajuan katsovani ovelasti toteutettua Zombie-elokuvaa. Jos Zombie-aiheen tuo oikeaan elämään, niin tämä elokuva on varmasti se miten lähelle aihetta voi päästä. Paiserutto on todellinen, mutta melko karmea tauti (joka on muuten vieläkin olemassa). Muutaman vuoden takainen Maggie-elokuva teki saman “realistinen zombie-elokuva” idean hieman erilailla toteutettuna ja leffa nousikin suosikikseni. Jos pitäisi valita, kumman katsoisin näistä uudelleen, niin ehdottomasti Maggien. 

Näyttelijöistä päähahmo Paul, jota näyttelee Joel Edgerton tuo ulkonäöltään mieleen vahvasti The Thing elokuvan Kurt Russelin ja myöskin siksi, että molemmat elokuvat käsittelevät vainoharhaa ja ahdistusta samankaltaisesti. The Thing on tässä genressä klassikkojen klassikko. Perheen teinipoikaa esittävä Kelvin Harrison Jr. on taas vaivaannuttava esitys, joka on kirjoitettu hieman ärsyttäväksi. Muut hahmot ovat melko mitään sanomattomia. Oikeastaan yksikään hahmo ei nouse kunnolla esille ja lopulta heidät esitellään niin pinnallisesti, että en koko elokuvan aikana välittänyt yhdenkään hahmon kohtalosta. Tällä kertaa tämä mitään selittelemätön tyylikeino ampuu itseään nilkkaan, mielestäni. 

Tästä päästäänkin elokuvan todelliseen ongelmaan, eli siihen, että se ei ole kauhuelokuvaksi ollenkaan pelottava. Draamaelokuvaksi siinä on todella ohuesti draamaa. Thrilleriksi se ei ole tarpeeksi piinaava. olisin kaivannut todella piinavaa ja ahdistavaa vainoharhasirkusta, koska elokuva muuten on todella minimalistinen ja ei sisällä juuri mitään mielenkiintoista nähtävää, niin tunnelman olisi toivonut olevan katossa. Välillä kerronta laahaa melko pahasti. Elokuva menee jopa niin minimalistiseksi, että se tuntuu joltain Black mirror-sarjan kaltaiselta jaksolta, eikä oikealta elokuvalta, mielestäni. Toiseksi, olisin toivonut elokuvaan jotain filosofista pohdiskelua, tahi monitasoisuutta. Nyt se jää hyvin ohueksi, eikä elokuvaa mieti enää seuraavana päivänä. Sitä paitsi se puottaa tiskiin parit turhat Jump scaret, joita olisin vähiten odottanut tällaiselta teokselta.

Ei elokuva totaalisen huono ole. Se on vain totaalisen tylsä. Eniten harmittaa se potentiaali, mitä sillä olisi ollut ja mitä ei käytetä. Kaiken tämän olisi helposti sietänyt, jos loppuratkaisu olisi ollut palkitseva. Nyt se oli yllätyksetön ja arvasin kaukaa, kuinka elokuva tulee päättymään. Sen lopun lohduttomuus ja shokkiefektit eivät kantaneet ja samankaltaista on nähty ennenkin useita kertoja. 

Vielä pitää kaiken muun päälle kritisoida elokuvan nimeä. Ensinnäkin se antaa täysin vääränlaisen kuvan elokuvasta. Meileen tulee heti joku hirviöelokuva. Nimi lupaa jotain mitä ei koskaan tulla näkemään. Sen lisäksi näitä It-leffoja on tullut jo hieman liian monta. Tämä sekoittuu helposti esim. leffoihin It, it follows, it came from desert, The Night Comes for Us  jne…

Ei mahda mitään. olisin halunnut pitää tästä, mutta elokuva ei tarjonnut minulle mitään, mitä siltä toivoin ja antoi vain tylsät puolitoistatuntia, jonka jälkeen mietin, että olisi ollut aivan sama, vaikka en olisi nähnyt tätä koskaan. Elokuvaa voisi oikeastaan suositella vain elitistisille henkilöille, jotka haluavat väittää ihmisille löytäneensä elokuvasta jotain syvällisempää ja samalla saada tuntemaan itsensä jotenkin muita viisammiksi, koska toiset eivät vaan “ymmärrä” elokuvan hienoutta. Oikeasti elokuva on vain harmillisen keskinkertainen, joka ei putoa totaalipaskojen elokuvien laariin, mutta ei nouse loistavaksi kulttiteokseksikaan. Annetaan nyt vaikka 2 ja puoli tähetä viidestä.

– Kai Kumpulainen 31.8.2020

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button