Blogit

Swamp Thing (1990 TV series) ja Swamp Thing (1991 animated mini-series)

Ennen DC universumin sarjaa Swamp Thing (2019) oli tullut jo 90-luvun alussa kaksi Swamp Thing-sarjaa, jotka ovat jääneet meillä Suomessa vähälle huomiolle. Siksi ajattelin kirjoittaa niistä lyhyet esittelyt. Molemmat sarjat ovat oikein mainioita 90-luvun pastisseja.

Swamp Thing (1990 TV series)

Vuonna 1990 DC:n Swamp Thing sai oman live-action tv-sarjan, heti The Return of the Swamp thing (1989) perään. Swamp Thingia näytteli kahdesta Swamp Thing – elokuvasta tuttu Dick Durock, joka uusi roolinsa nyt kolmannen kerran. Sarja kesti 3 kautta ja sisälsi huimat 72 jaksoa. Sarjaa esitettiin USA Networkilla 1990-1993 ja Suomessa sitä ei olla nähty ollenkaan. Shout Factory! julkaisi siitä dvd-boksin. 
Sarjassa Swampparin arkkivihollinen tohtori Arcane (Mark Lindsay Chapman) yrittää juonia kaikenlaisia ilkeyksiä suon ja swamp thingin tuhoksi. Yleensä Swamp thing selvittää nämä ongelmat jakson loppuun mennessä. Sarjassa nähdään myös erilaisia mutantti-vastustajia ja muita hahmoja DC:n swamp thing-sarjakuvan sivuilta. 

Sarja sai huonoja arvioita kotimaassaan, mutta Hollannissa ja Briteissä sillä oli suuri fanikanta. Sarjassa oli hieman vakavampi tunnelma verrattuna kahteen elokuvaan, joista kakkososa on jo täysin  komediaelokuva. Sarjaa näytettiin myöhemmin uusintana SCI-FI Channelilla. 

Mainosjuliste

Swamp Thing (1991 animated mini-series)

Samoihin aikoihin live-action sarjan kanssa vuonna 1990 sai ensiesityksensä pilottijakso Swamp Thing piirrossarjaa. Sarjaa jatkettiin vuonna 1991 vielä neljön jakson verran, mutta sarja lopetettiin jo viiden jakson jälkeen. Kuten elokuvatkin, piirrossarja muistutti paljon Toxic avengeria ja varsinkin Toxic Avengerin piirrossarja versiota Toxic Crusadersia. Molemmat olivat hieman hupsuja ja samanlailla animoituja, aiheenaan luonnonsuojelu. Luonnonsuojelu oli piirretyissä tuolloin trendinä ja myös Captain Planet-sarja oli samoilla linjoilla. 
Sarjaa esitti kanadalainen YTV vuodesta 1990, vuoteen 1993. Sarjalle tehtiin myös lelusarja, joka oli tavallista tuohon aikaan. Olihan piirretyt aikalailla tarkoitettu mainoksiksi lelumyynnille. Tässäkin sarjassa Swmap Thingin pahiksena toimii Tohtori Arcane, apunaan “un-men”, joukko erilaisia ihmis-mutantteja, jotka pystyivät muuttumaan erilaisiksi eläinhirviöiksi. Swamp Thingillä oli myös omat apurinsa Tomahawk ja Bayou Jack, toinen oli intiaanien kasvattama sotilas ja toinen vietnamin veteraani. Tomahawk muistutti paljon Ramboa. Swamp Thing oli malliesimerkki 90-lukuisesta toimintafiguuripiirretystä, joka sisälsi luonnonsuojelua, toimintasankareita, ällöjä mutantteja ja erilaisia ajoneuvoja, lelumyyntiä silmällä pitäen. Sarjan tunnusmusiikkina toimi parodia The Troggs-yhtyeen Wild thing-kappaleesta. Tällä kertaa siinä laulettiin Swamp thing, wild thingin sijaan.

Sarjasta tehtiin videopeli NESsille ja Gameboylle, sekä lautapeli.

DVD-julkaisu

– Kai Kumpulainen 3.8.2020

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button