Blogit

Hudson Hawk– Varkaista Parhain (1991)

Ala-asteella katseltiin paljon mm. Bruce Williksen leffoja. Hän oli yksi tärkeimmistä toimintasankareista joita fanitettiin Stallonen, Van Dammen, Seagalin ja Itse Ison Arskan ohella. Mutta yksi sen aikakauden Willis-elokuva oli todella omituinen, eikä siitä tullut koskaan sellaista suosikkia, kuin muista Brucen kasari- ja ysärileffoista, joten sen katseleminenkin jäi yhteen tai kahteen kertaan. Päätin katsoa nyt uudelleen, että mikä leffassa mätti ja miksi sitä pidetään yhtenä huonoimmista Williksen elokuvista. Ja onko se edes oikeasti huono! Kyseessä on Michael Lehmannin (Airheads) ohjaama rikoskomedia Hudson Hawk.

Hudson Hawk– varkaista parhain (1991)
Eddie “Hudson Hawk” Hawkins (Willis) on kaikkien aikojen paras mestarivaras. Linnatuomionsa jälkeen hän aikoo ryhtyä rehelliseksi kansalaiseksi, mutta äärimmäisen rikkaat sekopääsisarukset Darwin ja Mayflower kiristävät hänet varastamaan Leonardo Da Vincin veistoksen. Tämä johtaa hänet eriskummalliseen seikkailuun, jossa nähdään mitä kummalisempia hahmoja ja jahdataan mm. Da vinci koodia.
Elokuva on kummallinen ja sekava sekoitus rikoskomediaa ja aartenmetsästys-fantasiaseikkailua. Vähän niinkuin Coenin veljekset olisivat tekemässä National Treasuren kaltaista leffaa. Elokuvassa on erikoisia kuvasiirtymiä, kuten kohtaus jossa Hudson Hawk on putoamassa kerrostalon katolta talon markiisiin ja kuva siirtyy mafioosojen huoneeseen, niin puotominen jatkuukin heidän sohvallensa. Elokuvasta oli aikanaan myös leikattu runsaasti kohtauksia. Nämä asiat pistivät aikanaan pikku-Kaitsun pään  pyörälle ja elokuva seuraaminen oli vaikeaa. 

Leffa on täynnä mitä kummallisempia hahmoja ja tuttuja naamojakin on runsaasti. Willis itse vetää sitä  perus-veijari-Willis-rooliaan. Williksen kaverina Tommy Five-tonena nähdään Danny Aiello (Leon). Andie MacDowell (Päiväni murmelina) on nunna-agentti/Hawkin tyttöystävä. James Coburn on karatekapteeni. Richard E. Grant on toinen rikossisaruksista ja vetää sellasen sarjakuvapahismaisen överiroolin, että oksat pois. Toisena rikossisarena nähdään Sandra Bernhard, joka on meikattu aika karsean näköiseksi. Donald Burton on heidän hovimestari, jolta singahtaa veitset hihoistaan. Andrew Bryniarski (Street fighter) on valtavan kokoinen, mutta umpityhmä kätyri. David Carusolla (CSI) on todella kummallinen rooli Kit Kattina. Mykkänä tyyppinä, joka naamioituu vieressä olevan henkilön kaltaiseksi ja imitoi tämän liikkeitä. Yllätyin myös kun näin Frank Stallonen Cesar Romerona. Tiesin, että Sylvesterillä oli veli, mutta en ole nähnyt häntä aiemmin elokuvissa. Silti tunnistin heti, että tuon täytyy olla se Syltyn veli. Niin samanlaiset kasvonpiirteet tällä kaverilla oli. 

Toiminta ja huumori elokuvassa on aina välillä todella raakaa ja välillä täysin nakkenakuttajaa. Esim. yksi hahmo tipuu autolla varman kuolemaan, auton vielä räjähtäessä ilmassa ja toisen kerran maassa. Myöhemmin hän palaa kahville naama hieman mustana ja sanoo, että airbagit varmaan pelastivat hänet, ehkä. Toisessa kohtauksessa James Coburn potkii karatepotkuilla Willistä. Kuva on tahallisen nopeutettu ja Willis jää vielä vatkaamaan liikettä, vaikka potkut ovat jo ohi.
Elokuvassa elokuvassa kiroillaan, puhutaan seksistä ja näytetään graafista väkivaltaa. Elokuvan kohdeyleisö ei siis ole aivan varmaa. 

Elokuvassa on mm. laulukohtauksia, joita en pitänyt tarpeellisena. Soundtrackistä vastaa  Michael Kamen ja Robert Kraft.

Triviaa:
– vuonna 1992 Lehmann sai huonoimman ohjauksen ja huonoimman elokuvan Golden Raspberry -palkinnot elokuvasta Hudson Hawk – varkaista parhain
– Hudson Hawkista on tehty videopelit Nintendo Entertainment Systemille sekä Commodore 64:lle.

– Baarissa Willis tilaa “reindeer-goat cheese-pizzan”, minkä hän tilaa myös Viimeisessä partiopojassa.
– Vaikka elokuva on komedia, on se aikoinaan markkinoitu vakavana actionina, koska Die Hard 2 oli menestys.
– Elokuvassa on paljon Nintendoon viittavaa huumoria, kuten mafiaperhe Mario Brothers ja Hudson Hawk ei tiedä mikä Nintendo on, mutta lopussa haluaisi pelata tätä.
– Williksen promotessa 12 apinaa, hän sanoi, että jos voisi palata ajassa taaksepäin hän poistaisi tämän elokuvan olemassa olon.
– Erään teorian mukaan Hudson Hawk sijoittuu samaan maailmaan Ford Fairlane-elokuvan kanssa.
Tämä on ehkä Williksen kulta-aikojen huonoinpiin kuuluva elokuva, joka on kumminkin parempi, kuin “nyky-tusina-Willis-leffat”.  Se on melko sekava paketti, jossa ensikatsomalla suu auki ihmettelee , että mitä ihmettä tässä tapahtuu. Tätä voisi suositella oikeastaan vain henkilöille, joille on muodostunut jonkilainen nostalginen suhde elokuvaan. Heille tämä varmasti toimii.

– Kai Kumpulainen 11.7.2020

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button