Uutiset

AUTOTALLISTA MAAILMANLAAJUISEKSI MENESTYSTARINAKSI

Disneyn alkuvuodet 1923

Kun Walt ja Roy alkoivat tehdä piirrettyjä Los Angelesissa, he työskentelivät setänsä autotallissa Kingswell Avenuella, Los Felizin naapurustossa. Tätä seuranneen vuosisadan aikana Disney-viihteen luojat ovat harjoittaneet taitojaan useissa inspiroivissa työtiloissa, jotka sopivat heidän mielikuvitukselleen.

 

Kun Walt ja Roy lähtivät autotallista, he vuokrasivat työtilan läheisen kiinteistötoimiston takahuoneessa. Vuoden 1926 alussa he aloittivat työskentelyn täysin animoinnille omistetussa studiossa, joka sijaitsi Hyperion Avenuella Silver Lakessa (studio kuvassa alla). (Löydät viittauksia Hyperioniin Disneyn maailmoista vielä tänäkin päivänä, Disney California Adventuren Hyperion-teatterista Hyperion-julkaisuyhtiöön.) Vuonna 1940, Lumikki ja seitsemän kääpiötä elokuvan menestyksen ansiosta, yhtiö muutti tuolloin kaukaiseen San Fernandon laaksoon, jonne se rakensi kodin The Walt Disney Studiosille Burbankiin, Buena Vista Streetin ja Alameda Avenuen risteykseen. Tämä 20 hehtaarin maamerkki on edelleen TWDC:n pääkonttorin, elokuvatuotantostudioiden ja Walt Disney Animation Studiosin koti.

 

Burbankin studion rakennukset ja huonekalut oli suunnitellut arkkitehti Kem Weber nimenomaan animointiprosessia varten. Studion avaus aloittikin perinteen, jossa Disneyn työtilat olivat yhtä luovia ja omaleimaisia kuin niiden sisällä luodut elokuvat, ohjelmat, kokemukset ja tuotteet. Yhtiö on sittemmin jatkanut yhteistyötä maailman johtavien arkkitehtien kanssa. Michael Graves suunnitteli Burbankissa sijaitsevan ikonisen Team Disney -rakennuksen, jonka kattoa kannattelevat valtavat veistokset seitsemästä kääpiöstä kuvaavat, kuinka Lumikki-elokuvan menestys vuonna 1937 kannatteli ensimmäisenä itse yhtiötä. Orlandossa Team Disney -rakennus on värikäs ja geometrinen mestariteos, jonka on suunnitellut Arata Isozaki. Useat Disneyn lomahotelleista ovat suunnitelleet johtavat arkkitehdit, kuten Waltin ystävä Welton Becket, Michael Graves, Robert A.M. Stern, Peter H. Dominick Jr. ja muut. Yhtiö on lisäksi tilannut toimisto- ja myymälätiloja tekijöiltä kuten Frank Gehry, Robert Venturi & Denise Scott Brown, Aldo Rossi sekä Charles Moore.

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button