Blogit

Sisu 4K ja Asuntomessut 2023

Tulipahan sitten käytyä menneellä viikolla Loviisassa Asuntomessuilla pitkästä pitkästä aikaa. Koitan ihan miettiä, että milloinkahan viimeksi, ja taitaa olla Kouvolassa vuonna 2019 kun olen messuilla viimeksi ollut. Ja koska se oli kesä 2019 niin siitähän muuten löytyi myös ihan oma postaus ja pitähän se käydä sitten itsekin lukaisemassa uudelleen läpi, löytyy tästä! Tuon koko kirjoituksen voisi vaikka kopioida tähän uudelleen, eipä tässä sen suhteen ole ihan hirveästi näemmä neljässä vuodessa mitään tapahtunut.

Eli arvatkaa montako kotiteatterihuonetta messuilta löytyi? Oikein, tasan nolla!! On kyllä taloja, jotka varmasti maksavat pitkälti toista miljoonaa, mutta ilmeisesti yhtään leffaharrastajaa ei ollut tälläkään kertaa taloa rakentamassa. Äänentoistosta sentään Genelec oli tällä kertaa aika hyvinkin edustettuna, oli oma autotalli esittelyä varten, ja sitten itse tuotteita itse asiassa aika useassakin kodissa. Oli isompaa ratkaisua ja pienempää, ja nyt siis puhun nimenomaan kaiuttimien koosta, ainakaan minä en sieltä löytänyt yhtään edes 5.1 järjestelmää, Atmoksista puhumattakaan. Sinällään edelleen tosi sääli, ja muutenkin olisin ehkä toivonut, että jossain esittelytilassa kaiuttimet olisivat olleet ihan yleisöllekin käytössä, mutta eipä oikein ollut. Yhdessä tilassa oli kaksi pientä mustaa kaiutinta asennettu katonrajaan ja kulmasta löytyi myös pieni subbari, kuulosti ihan järjettömän hyvältä, mutta olisihan sitä ollut kiva jotain isompaakin pysähtyä hetkeksi ns. todellisessa ympäritössä kuuntelemaan.

Mitä sitten tulee itse taloihin, niin olihan siellä muutama ihan kirjaimellisesti helmi talo, ei yhtään, joka olisi itselleni sellaisenaan ollut heti että tänne, mutta kyllähän sitä miljoonatalosta järjettömän upealla tontilla ja merinäkymällä aina saa kiinnostumaan. Jotain kuitenkin puuttui.. Kun ostin aikanani nykyisen talon, ensimmäisenä talossa pisti heti silmään huone, jossa oli jonkinlainen kotiteatteri, tiesin heti, että tuohon se tulee, ensimmäinen oikeasti oma teatteri huone. Huone on kokoa n. 6×4 metriä, eli noin 25 neliötä. Se mikä itseäni messuilla hämmensi eniten oli se, että ensinnäkin missään talossa ei tuntunut olevan YHTÄÄN sen kokoista huonetta jonne leffahuonetta kannattaisi edes teoriassa lähteä suunnittelemaan. Jokainen huone taloissa oli järjestään todella pieni, juuri ja juuri mahtui sänky, ei paljon muuta. Toiseksi, jokaisessa huoneessa tuntui olevan todella paljon ikkunoita, eli tavallaan ymmärrän valoisuuden, mutta yhtään sellaista kellarikoloa ei ollut jäänyt, johon leffahuonetta voisi miettiä. Ei edes niihin miljoonataloihin. Toinen mikä pisti paljon silmään joka ei liity varsinaisesti leffoihin, oli se, että myös saunat ja vessat olivat järjestään todella pieniä, en oikein ymmärrä miksi. Ihan muutamassa saunassa oli tilaa edes neljän hengen perheelle. Toki rannassa oli useita erillisiä saunoja lisäksi, mutta niihin ei ollut pääsyä kuin yhteen.

Eipä siis leffafriikin silmin näistäkään messuista pahemmin mitään käteen jäänyt. Ottaisikiohan joka liike sitten jo seuraaville messuille kopin aiheesta, vai pitääkö sitä alkaa itse katselemaan messutontteja. Ai niin, ei ainakaan ensi vuonna kun Keravan messut on kokonaan peruttu. Kaksi vuotta siis aikaa laittaa seuraaville messuille leffahuone kuntoon!

Mennäänpä sitten vielä hetkeksi aiheeseen nimeltä SISU. SISU nimittäin saapui jonkin aikaa sitten Briteistä (taisi oikeasti saapua jenkeistä), mutta tilasin tuon UHD version siis netistä, sillä suomessa siitä sai maksaa hulppeat 60 euroa, kun nyt sille tuli hintaa alveineen ja posteineen sellainen 32 euroa. Hieman on siis eroa. Ensimmäinen valtava pettymys levyn kanssa kuten ehkä jo aikaisemmin olen kertonut oli se, että levyllähän ei ole Atmos raitaa lainkaan. Ihan käsittämätön asia, ostat levyn parhaalla mahdollisella laadulla ja maksat siitä tupla hinnan blurayhin verrattuna, ja bluerayllä on paremmat äänet. Ei voi ymmärtää.

Leffan kuva on aika hieno ja hienoa maisemaa kyllä riittää. 4K sinällään on siis ihan perusteltu hankinta tässä, mutta olisiko myös Bluray riittänyt, sen aika näyttää, sillä olen tilannut senkin, ihan vaan Atmoksen vuoksi. Leffa on kuitenkin todella tarkka ja laadukas joten kivahan tätä on, tai olisi ollut katsoa. Nyt vaan kun tässä on viime päivät viritellyt laitteita, niin jotain oli taas mennyt vinoon, ja leffan kuva pätkä hieman koko leffan ajan. Todella turhauttavaa sanoisin. Onneksi vika kuitenkin oli suht pieni, ja pienellä etsimisellä sen syykin MadVR:ästä aika nopeasti löytyi. Nyt taas kaikki toimii hienosti. Ai niin ja siis mitä säätänyt, no mulla siis meni vähän hermot tuon Kodin kanssa, ja päätin sitten vihdoin antaa periksi ja tehdä sen ainoan oikean ratkaisun ja käydä hakemassa Powerilta Invidia Shield TV:n. Tämä ei kuitenkaan ollut se viime viikolla vihjailemani laite, vaan tämän lisäksi tuli vielä Briteistä tilattua käytetty HDFury Vertex 2, jonka tarkoituksena on siis huijata laitteita siitä, että tykky pystyy näyttämään Dolby Vision kuvaa vaikka sitä ei oikeasti pysty. Avaa kuintenkin Dolby Vision datan, joten tämänkin pitäisi kuvaa parantaa vielä entisestään. Niin, voiko sitä vielä parantaa ilman parempaa tykkiä, ehkä ei, mutta Vertex auttaa kyllä muussakin, ja toimii out of the box kuin junan vessa, vaikka asetuksia olisi vaikka pariksi vuodeksi opetella.

Joka tapauksessa miksi hain sen Shieldin, niin vastaus lyhyesti tässä. Apple TV ei tue Bitstream Atmosta, eli boxista ei parhaita ääniä saa ulos vaikka mitä tekisi. Shieldistä taas saa, ja kaiken muun mitä Apple TV tekee, pitäisi onnistua myös Shieldillä. Suurelle Apple-fanille kova paikka, mutta ei voi mitään, jos Apple pyllistää asiakkaalle, niin asiakkaan on pakko jossain vaiheessa pyllistää takaisin ja nyt mitta tuli täyteen. Jatkossa siis kaikki menee Shieldin kautta prossulle, Prossulta, Vertexille, siitä HTPC:lle ja sitä kautta sitten MadVR:n ja Videoprosessor appin kautta tykille. Ja vola, vihdoin toimii kaikki minkä haluan, eli prossun kautta kaikki lähdevalinnat, samoin ääneten säätö näkyy joka nyt lähteelle. Kodi toimii loistavasti Shieldillä, samoin Netflix, Disney+, HBO Max. Pitäisi toimia myös Apple TV+, mutta ainakaan toistaiseksi siinä ei tilausta voimassa, joten eipä tarvitse toimia. Kaikki kuva parhaalla äänen ja kuvanlaadulla, ja mikä parasta, kaikki yhdella kapulalla, eli Harmony Elite hoitaa kaiken! On tässä hommaa ollut mutta olen tyytyväinen!

Huoneesta puuttuu enää yksi palanen, ja sitten se on valmis, pitkäksi pitkäksi aikaa. Ainahan sitä jotain pientä on, mutta sen jälkeen nautitaan. Sisustakin tuli kyllä nautittua ja paljon. Äänet olivat luokkaa hyvät, mulla kyllä vähän oikeasti mietin, että tarvitseeko tässä leffassa sitten sitä Atmosta kuitenkaan. Kun se on olemassa niin totta kai se pitäisi levyllä olla, mutta kohtuu harvassa ne kunnon kohtaukset tässä oli, hyvät 5.1 äänet joka tapauksessa. Muutama lentokoneen lento olisi varmasti ollut kiva Atmoksena, ja ehkä vähän lisää murinaa, mutta katsotaan sitten uudelleen kun Bluray saapuu. Leffahan itsessään on edelleen avain täysi kymppi genressään!!

Lähde: Leffafriikki.com

 

Leffafriikki

Leffateatteriharrastukseen keskittyvät blogi, ei vain perinteisiä leffa-arvosteluja, vaan enemmänkin rakenteluun, ääniin, kuvaan, ja muuhunkin liittyvää asiaa!

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button