Blogit

Keskiyön pikajuna (1978)

Midnight Express (Britannia, Yhdysvallat)
Ohjaus: Alan Parker
Pääosissa: Brad Davis, John Hurt, Randy Quaid
Kesto: 121 min.
Ikäraja: K-18

Ostin muutamia viikkoja sitten Alan Parkerin ohjaaman upean Noiduttu sydän (1987) -elokuvan Blu-ray-formaatissa, ks. Instagram. Sen innoittamana päätin katsoa myös Parkerin varhaisemman ohjaustyön Keskiyön pikajunan vuodelta 1978, jota en syystä tai toisesta ollut aiemmin nähnyt.

Midnight Express (1978)

Elokuva kertoo tositapahtumiin perustuen amerikkalaisesta nuoresta miehestä nimeltä Billy Hayes (Brad Davis), joka yrittää vuonna 1970 salakuljettaa kaksi kiloa hasista Istanbulista Amerikkaan. Billy jää kiinni lentokentän turvatarkastuksessa ja hänet tuomitaan useaksi vuodeksi turkkilaiseen vankilaan.

Keskiyön pikajuna on kohtuullisen brutaali ja rankka vankilaelokuva, jonka pääsanoma katsojalle on, ettei lakia kannata rikkoa Turkissa. Eikä varsinkaan kannata joutua vankilaan. Elokuvan on käsikirjoittanut Oliver Stone perustuen Billy Hayesin muistelmateokseen. Tiettyjä kohtia elokuvassa on muokattu ja lisätty, ja myöhemmin Stone on pahoitellut, että elokuvan antama kuva turkkilaisista on niin yksipuolisen julma. Brad Davisin rinnalla päänäyttelijöinä nähdään John Hurt ja Randy Quaid.

Elokuva on monin tavoin vaikuttava, mutta erityisesti on korostettava Giorgio Moroderin upeaa musiikkia. Teknomusiikin isäksi tituleeratun Moroderin syntetisaattoreita hyödyntävä musiikki luo elokuvaan ainutlaatuisen tunnelman. Ilman esimerkiksi Chase-kappaleen tapaista musiikkia Keskiyön pikajuna olisi varsin erilainen elokuvakokemus.

Kuuntele elokuvan soundtrack esim. näissä palveluissa: Apple Music, Tidal ja Spotify.

Italialainen Moroder palkittiin Keskiyön pikajunan musiikista Oscarilla ja hän on luonut unohtumatonta musiikkia moniin muihinkin elokuviin, kuten Amerikan gigolo (1980), Flashdance (1983), Päättymätön tarina (1984) ja Top Gun – lentäjistä parhaat (1986).

Keskiyön pikajunan ohella myös ohjaaja Parkerin CV:stä löytyy joukko hienoja elokuvia, kuten alussa mainittu Noiduttu sydän (1987), Mississippi palaa (1988), The Commitments (1991) sekä Seitsemännen portaan enkeli (1999). Yle Areenassa on parhaillaan katsottavissa Parkerin elokuva Villit gangsterit (1976), joka kertoo Bugsy Malonen tarinan lasten esittämänä musikaalina. Tätä oudolta kuulostavaa elokuvaa en ole nähnyt, mutta erityisesti Mississippi palaa -leffan haluaisin katsoa taas uudelleen.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb / Elonet

The post Keskiyön pikajuna (1978) first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button