Uutiset

Foley-artisti Heikki Kossi Disneylle töihin!

Pohjolan perukoilta Kalifornian aurinkorannikolle

Foley-tehosteet täydentävät elokuvien äänikerrontaa ja tekevät elokuvista uskottavampia. Pääosa suomalaisten ja osa ulkomaalaisten elokuvien foley-äänitehosteista tehdään Kokkolassa ja Foley-artistien kermaa on itse Heikki Kossi (foleyartisti, äänisuunnittelija, muusikko ja ohjaaja), joka muuttaa Kaliforniaan aloittaakseen työnsä Skywalker Soundin/Lucasfilmin eli Disneyn palveluksessa.

Skywalker Sound on Lucasfilm-tuotantoyhtiön elokuvaääneen keskittyvä tytäryhtiö, jonka George Lucas perusti vuonna 1975 nimellä Sprocket Systems. Disney osti yhtiön vuonna 2012. Viime aikojen menestyksiä: Top Gun: Maverick, Avatar: The Way Of The Water ja Black Panther: Wakanda Forever ja tällä hetkellä tuotannossa mm. Indiana Jones And The Dial Of Destiny ja Marvelin Ant-Man And The Wasp: Quantumania.

Heikki taasen on ollut mukana mm. vuonna 2022 ensi-iltansa saaneista elokuvista: Kätyrit: Grun tarinaKlaus Härön ohjaama Rakkaani merikapteeni ja Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt. Mukana myös joulukuussa Netflixissä julkaistu Alejandro Iñárritun Bardo, valekronikka kourallisesta totuuksia ja samaan palveluun maaliskuussa tuleva Luther: The Fallen Sun, tähtenään Idris Elba,  Batman-peleistään tunnetun Rocksteadyn keväällä julkaistava Suicide Squad: Kill The Justice League -videopeli – kaikki nämä saivat foley-äänensä Kokkolasta Kosin sävyttämänä.

Rekry on hieno hatunnosto ja suomalaiselle elokuvaäänituotannolle.

Heikistä ja hänen Foley-urastansa seikkaperäisemmin YLEn artikkelista. 

Lähteet: Internet Movie Database, Lucasfilm, Wikipedia, YLE

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaaja Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button