Blogit

Rankataan Jack Ryan-elokuvat

Tom Clancyn kirjat olivat minulle jo nuorena kollina osittain tuttuja, ja varsinkin pc-peli Tom Clancy's Rainbow Sixiä tuli pelailitua, mutta kirjoissa toistuva päähahmo Jack Ryan meni minulta aikoinaan aivan ohitse. Tämän takia en osannut yhdistää hahmoa samaksi kirjojen elokuva-adaptaatioissa ja esimerkiksi Harrison Fordin hahmon saatoin sekoittaa saman ajan Takaa-ajettu elokuvan hahmoon Kimbleen. Punaisen lokakuun metsästyksessä Ryan jää taas aika taka-alalle ja päähahmoksi nouseekin Conneryn näyttelemä Marko Ramius. Tänä vuonna otin asiakseni ottaa hahmosta selvää, sekä katsoa kaikki Jack Ryan-elokuvat järjestyksessä ja pistää ne sen jälkeen jokinlaiseen paremmuus järjestykseen. 

Rankataan Jack Ryan-elokuvat:

5. Jack Ryan: Shadow Recruit

Tämän elokuva piti selkeästi aloittaa uusi elokuvasarja, jossa Jack Ryan on kuvattu toimintasankarina Jason Bournen, Ethan Huntin ja James Bondin tyylin, tai jopa niiden vanavedessä. Mentorina hänellä on tällä kertaa Kevin Costner, joka onkin yksi elokuvan hyvistä puolista. Chris Pine ei ole huono agenttihahmona, mutta hahmo ei tunnu kovinkaan Ryanmaiselta. Pahiksena nähdään loistava Kenneth Branagh, joka on kuin luotu näyttelemään näitä “Bond-pahiksia”. Tenetissä hän oli aika samanlainen hahmo. Mies on myös ohjannut koko roskan. Elokuva ei perustu yhteenkään Clancyn kirjaan, ja luokin aivan uuden tarinan. Tästä syntyy täysin persoonaton ja geneerinen agentti-rymistely, joka lainaa jokaisen kohtauksen jostain aiemmin nähdystä. Premissi on myös perinteinen Amerikka vs Venäjä. Kyllä tämän katsoo paremman puutteessa ja se viihdyttää, mutta aika vähän sillä on loppupeleissä tekemistä Tom Clancyn kirjoista tutun hahmon kanssa. 

4. Sum of All Fears (Peloista pahin, 2002)

Tässä vaiheessa Ryanin näyttelijä vaihtui Harrison Fordista nuoreksi Ben Affleckiksi ja elokuvasarja rebootattiin. Kaveriksi Affleck sai karismaattisen Morgan Freemanin. Nuorena Jack Ryanina Affleck ei ollut ollenkaan hassumpi ja mielestäni parempi, kuin väitetään. Silti elokuva jää omalla listallani kauas Fordin leffojen intensiivisestä tunnelmasta. Yksi ydinpommin räjähdyskohtaus Californiassa on kyllä tyylikkäästi kuvattu, vaikka tapahtuman seurauksia ei lopulta jäädäkkään käymään läpi kovinkaan realistisesti. Tämä on ihan ok keskitason Ryan-elokuva, mutta jää kärkikastista aika kauas. Ryan itse on kuvattu lähes kirjauskollisesti.

3. Clear and Present Danger (Isku Kolumbiaan, 1994)

Kutsun kolmea ensimmäistä Jack Ryan elokuvaa “James Earl Jones-trilogiaksi”, koska ainut yhdistävä tekijä on James Earl Jones, joka esittää kaikissa leffoissa samaa hahmoa, eli CIA:n johtajaa Jim Greeriä. Elokuvat muodostavat myös yhtenäisen trilogian, vaikka Ryanin hahmo vaihtuikin jo Patriot Gamesissa Alec Baldwinista Harrison Fordiksi. Isku Kolumbiaan jää nipinnapin Patriot Gamesin jalkoihin, vaikka pidin molemmista lähes yhtä paljon. Ehkä lopun ramboilut ja mainstream yleisölle suunnatut action-scenet isoine räjähdyksineen vähän vieraannuttivat perinteisestä Jack Ryan-teknothrilleristä. Näiden kahden elokuvan kanssa Fordista nousi selkeästi se suosikki Ryan-näyttelijä. 

2. The Hunt for Red October (Punaisen lokakuun metsästys, 1990)

Vasta toiselle sijalle sijoitan loistavan Punaisen lokakuun metsästyksen siitä syystä, että Jack Ryanin hahmosta kertovana elokuvana se ei ole kummoinen, vaikka Alec Baldwin onkin ihan mukiinmenevä Ryan. Nuorena kun katsoin elokuvaa, en edes kiinnittänyt Baldwiniin hirveästi huomiota, vaan Connery oli leffan päähahmo. Silti elokuva on niin loistava, että pakko se on laittaa vähintään kakkoseksi. Olenkin arvostellut elokuvan aiemmin blogissani. Tämä oli ensimmäinen osa niin sanottua “James Earl Jones-Trilogiaa.”  

1. Patriot Games (Näkymätön Vihollinen, 1992)
Ensimmäiselle sijalle nousee vuonna 1992 ilmestynyt Patriot Games, joka suomessa tunnetaan paremmin nimellä Näkymätön Vihollinen. Se miksi nostan tämän paremmaksi Jack Ryan elokuvaksi on se, että tässä hahmo on parhaimmillaan ja lähimpänä kirjan hahmoa, eli CIA;n analyytikkoa, vaikkakin tässäkin hahmo pääsee mukaan pariin toimintakohtaukseen. Lopussa nähtävä veneissä käytävä toimintakohtaus on jo lähempänän James Bondia tai indiana Jonesia. Silti tämä Jack Ryan ei ole alunperin mikään toimintasankari, vaan perheenisä, joka työssään käyttää taloustieteen tohtorin tutkintoaan hyväksi, selvittäessään maanlaajuisia hyökkäyksiä ja poliittisia vääntöjä. Tämä on myös mielestäni jännittävin ja tiivistunnelmaisin näistä Jack Ryan elokuvista. Tämä menee siksi Punaisen lokakuun ohitse parhaana Jack Ryan-elokuvana, koska tässä itse Jack Ryan on pääosassa. Tämä sijoittuu “James Earl Jones-Trilogiassa” keskimmäiseksi, koska Harrison Ford oli tarkoitus saada jo ensimmäiseen osaan, eli Punaisen Lokakuun metsästykseen, mutta monista syistä johtuen hahmoa päätyi siihen esittämään Alec Baldwin. Tarina kertoo, että Baldwin pyysi kakkososaan niin isoa palkkiota, että Studiopamput totesivat saavansa samalla rahalla aiemmin kaavaillun Fordin.

Katselin elokuvat tämännäköisestä Blu-ray boksista.

– Kai Kumpulainen 3.12.2022

Julistegalleria:

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä

 

Kaitsun Leffablogi

Pitkän linjan elokuvaharrastaja arvostelee katsomiaan elokuvia ja samalla kertoo aina vähän jotain itsestään ja suhteestaan elokuvaan. - Kai Kumpulainen

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vilkaise myös
Close
Back to top button