Blogit

Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016)

Hissein Habré, une tragédie tchadienne (Tšad, Senegal, Ranska)
Ohjaus: Mahamat-Saleh Haroun
Kesto: 78 min.

Kaikki tekevät syntiä.
Kaikki eivät kuitenkaan koe tällaista kohtaloa.
Miksi me jouduimme kärsimään niin paljon?

Tätä kysyvät monet Tšadin tasavallan asukkaat Mahamat-Saleh Harounin dokumenttielokuvassa Hissein Habre, a Chadian Tragedy. Elokuva kertoo Keski-Afrikan Tšadissa vuosina 1982-1990 hallinneen diktaattorin Hissène Habrén uhreista, joita arvioidaan olevan yli 40 000. Elokuvassa puheenvuoron saavat useat eloonjääneet.

Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016)

Hissène Habrén valtakauden kidutukset, murhat ja muut räikeät ihmisoikeusloukkaukset eivät välttämättä ole kaikille kovin tuttuja. Ainakin itselleni dokumenttielokuva paikkasi aukkoja lähihistorian tuntemuksessa. Hirmuhallitsijan valtaannousun taustalla häärivät Yhdysvallat ja Ranska, jotka tukivat Habréa, koska tämä loi vastavoiman Libyan Muammar Gaddafille (1969-2011). Tšadissa toteutetut kidutukset ja muut hirmuteot ohitettiin kylmästi.

Mahamat-Saleh Harounin elokuvan fokus on kuitenkin ihmiskohtaloissa, joita esitellään arvokkaan inhimillisesti. Kameran edessä nähdään myös entinen kiduttaja ja kidutuksen uhri. Tällaiset kohtaamiset nostavat esiin ihmisyyden peruskysymyksiä: miten ihminen voi olla toiselle niin julma?

Dokumentissa esiteltyjen uhrien perustaman järjestön tavoitteena on saada Senegaliin paennut Habré vihdoin oikeuden eteen. Tämä onnistuikin lopulta vuonna 2016, kun hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Habré kuoli elokuussa 2021 saatuaan koronavirustartunnan.

Lisätietoa elokuvasta:
IMDb

The post Hissein Habre, a Chadian Tragedy (2016) first appeared on Eilen elokuvissa.

Eilen elokuvissa

Eilen elokuvissa on vuodesta 2005 saakka toiminut blogi, jossa kirjoitan viimeksi näkemistäni elokuvista. Olen rehellinen elokuvanharrastaja, jolle kirjoittaminen avaa uuden oven seitsemänteen taiteeseen. - Henrik

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button