Uutiset

Ensi-illassa viikolla 14

Elokuvateattereissa ympäri maan

 ÄIDIT

Asa ga kuru  |  Sanna mödrar
Satokon mies Kiyokazu kärsii aspermiasta. Lapsettomuus painaa pariskuntaa, jonka elämässä on muuten kaikki raiteillaan. Kuultuaan Hiroshiman edustan saarella toimivasta Baby Baton -orpokodista he päättävät tutustua paikkaan, vaikuttuvat siellä vallitsevasta lämpimästä tunnelmasta, ja adoptoivat poikavauvan. Pikku Asato on 6-vuotias, kun Satoko saa hätkähdyttävän puhelun: ”Haluan lapseni takaisin”, ilmoittaa Hikari, joka joutui kotoa karanneena teini-äitinä jättämään vauvansa orpokotiin.Kirsikkapuiden alla –ohjaaja Naomi Kawase on jo pitkään ollut yksi Japanin eturivin elokuvantekijöitä. Hänen teoksensa pääsevät jatkuvasti Cannesin elokuvajuhlien paraatisarjoihin. Kawasen koskettava uutuus ÄIDIT valittiin myös Japanin Oscar–ehdokkaaksi.
Katso traileri tästä.

THE INNOCENTS

De uskyldige

Maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla saaneessa taianomaisessa kauhutarinassa lasten viattomat leikit saavat pimeän käänteen. Oslolaisen lähiön pihapiirissä joutilaita kesälomapäiviä viettävät lapset löytävät salatut kykynsä, ja alkaa elämän ja kuoleman kamppailu – aivan aikuisten silmien alla. Oscar-ehdokas Eskil Vogtin ohjaama The Innocents on vavisuttava kauhudraama lasten mielikuvituksesta ja sen pelottavasta voimasta. Katso traileri tästä

Ida – Rakel Lenora Fløttum
Anna – Alva Brynsmo Ramstad
Aisha – Mina Yasmin Bremseth Asheim
Ben – Sam Ashraf
Henriette, Idan ja Annan äiti – Ellen Dorrit Pedersen
Nils, Idan ja Annan isä – Morten Svartveit
Hani, Aishan äiti – Kadra Yusuf
Benin äiti – Lisa Tønne
Kuvaus: Sturla Brandth Grøvlen
Lavastussuunnittelu: Simone Grau Roney
Maskeeraussuunnittelu: Salla Yli-Luopa
Pukusuunnittelu: Marianne Sembsmoen
Leikkaus: Jens Christian Fodstad
Musiikki: Pessi Levonto
Äänisuunnittelu: Gustaf Berger, Gisle Tveito
Tuottaja: Maria Ekerhovd, Mer Film
Yhteistuottajat: Misha Jaari, Mark Lwoff / Bufo, Lizette Jonjic / Zentropa Sweden, Peter Possne / Film i Väst, Mikkel Jersin, Katrin Pors, Eva Jakobsen / Snowglobe, Eric Tavitian, Frederic Fiore / Logical, Magnus Thomassen / Zefyr, Eskil Vogt / Don’t Look Now

KANAKANI JA TUOMION HAMSTERI

Chickenhare and the Hamster of Darkness  |  Hopper och jakten på mörkrets hamster
Lähde Kanakanin ja hänen ystäviensä matkaan ja ratkaise tuomion hamsterin arvoitus koko perheen animaatioseikkailussa!Kanakani on kuuluisan seikkailijan kuningas Kaarlen adoptoitu poika. Syntyjään hän on erilainen kuin muut: puoliksi kana, puoliksi kani. Nuorena ei ole helppoa erottua joukosta, joten Kanakani yrittää piilotella kanamaisia koipiaan muiden katseilta.Kanakanin suurin haave on tulla seikkailijaksi kuten isänsä. Kun kuninkaan ilkeä veli Arvid uhkaa kaapata vallan, Kanakani huomaa tilaisuutensa tulleen. Uskollisen ystävänsä kilpikonna Hugon ja oppaaksi ryhtyvän haisunäätä Merin kanssa hän lähtee etsimään kadonnutta tuomion hamsterin valtikkaa, joka antaa kantajalleen uskomattomat voimat. Pelastaakseen valtakunnan heidän on saatava valtikka käsiinsä ennen kuin pahantahtoinen Arvid-setä löytää sen.Seikkailun aikana Kanakanille selviää, että sankaritöissä voi olla etua siitä, että on ainutlaatuinen. Lämminhenkinen ja vauhdikas Kanakani ja tuomion hamsteri on samojen tekijöiden käsialaa kuin Bigfoot – Isojalan perhe ja Corgi – Kuningattaren koiranpentu. Katso traileri tästä.

Kanakani: Elias Kaskinen
Meri: Eeva Markkinen
Hugo: Ville Myllyrinne
Arvid: Taisto Oksanen
Kaarle: Vesa Hämes
Dubbauksen ohjaus: Ilmari Apajalahti / IYUNO, SDI GROUP

IHMEOTUKSET: DUMBLEDOREN SALAISUUDET

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore  |  Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter
Warner Bros. Picturesin ”Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet” on J.K. Rowlingin Velhomaailman uusin seikkailu. Professori Albus Dumbledore (Jude Law) tietää, että voimallinen Pimeä velho Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) aikoo kaapata vallan velhomaailmassa. Koska ei pysty estämään tätä yksin, hän antaa taikazoologi Lisko Scamanderin (Eddie Redmayne) johtaa pelotonta ryhmää velhoja, noitia ja yhtä urheaa jästileipuria vaaralliseen tehtävään, jossa he kohtaavat vanhoja ja uusia petoja ja ottavat yhteen Grindelwaldin kasvavan seuraajajoukon kanssa. Mutta panosten ollessa niin korkeat, miten kauan Dumbledore voi pysytellä sivustalla? Katso traileri tästä.

ARMOTONTA MENOA – HOIVATYÖN LAULUJA

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa, joutuen yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle. Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta kunnassaan tapahtuvaa hoivayksikön ulkoistusta. He ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, mutta demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin. Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa.

Tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa hoivatyön eetos on rapautunut. Ikäihmisistä puhutaan vain taloudellisen kasvun jarruna ja työtä tekevien taakkana. Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta. Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava. Katso traileri tästä.

 

Ohjaajan sana 

Miten on mahdollista, että vauraassa hyvinvointivaltiossa on kaltoin kohdeltuja, aliravittuja ja heitteille jätettyjä vanhuksia hoivayksiköissä ja kodeissaan? Onko suhteemme hyvinvointivaltioon muuttunut näin perustavanlaatuisesti? Ja onko kansalaisilta kysytty, kannatammeko veronmaksajina hoivapalveluiden ulkoistamista yksityisille hoivajäteille vai haluaisimmeko käyttää verorahoja toisin?

Näennäisen neutraalilla talouden kielellä syrjitään ja leimataan salakavalasti sukupolvia, jotka ovat rakentaneet alkuperäistä hyvinvointiyhteiskuntamme. Ikäihmisistä puhutaan ”kestävyysvajeena”, ”työikäisten taakkana”, ”vanhusvuorina” ja ”vääristyneinä väestöpyramideina”. Samalla hoivatyöntekijät juoksevat yhä järjettömämmässä tehostamisen oravanpyörässä.

Yksittäisten epäkohtien tai syyllisten nimeämistä enemmän halusin tehdä elokuvan keinoin näkyväksi korroosion kaltaisen ilmiön; jos hoivan arvoa mitataan vain rahassa, se mikä ihmisen hoitamisen ytimessä on, tuhoutuu.

Lauluelokuva on keino tehdä näkyväksi jotain, josta olisi muutoin mahdotonta puhua. Elokuvan käynnistämässä kampanjassa hoivatyöntekijät kirjoittivat sähköpostitse meille työstään ja suurin osa heistä kertoi, ettei uskaltaisi puhua kokemuksistaan kameran edessä. Elokuvan sydän löytyi, kun Anna-Mari Kähärä sävelsi, laulaen siirtolapuutarhamökissään yökaudet satoja demoraitoja, kirjeiden tekstejä kuoromusiikiksi. Hoivatyöntekijöiden kuoro todistaa laulaen tätä hoitajien ahdinkoa. Myös teknokraattien ja poliitikkojen talousmumina muuntui laulun sanoiksi: kiihdytinjarrut, elinvaihealijäämät ja kestävyysvajeet alkoivat soida musiikkina. Itä-suomalaiset jumppaavat ja sauvakävelevät eläkeläiset laulavat kuvissa, antaen tyhjälle talouskielelle kasvonsa: meistä te puhutte, kun puhutte kestävyysvajeesta.

Matkan varrella on löytynyt ihmisiä ja kohtaloita, joissa kokemukset hoivatyön merkityksestä ovat konkretisoituneet. Ongelmien esiin nostamisen ohessa oli myös tärkeää näyttää, missä hyvässä hoivassa on kysymys. Lähihoitaja Tiina tekee raskaita yövuoroja, mutta arvostaa työtään. Hänelle hoivakodin muistisairaat asukkaat eivät ole vain hoivan kohteita, vaan kokonaisia ihmisiä.

Me olemme kaikki osallisia hoivan arvon alennusmyyntiin. Näillä hulluilla päivillä olemme yhdessä hiljaisesti hyväksyneet sen, että elämän arvoa pitää ja voi mitata rahassa.

Kuopion junassa 22.2.2022
Susanna Helke, Armotonta menoa – hoivatyön lauluja -elokuvan ohjaaja.

Susanna Helke ja Markku Heikkinen
Tuottaja: Timo Korhonen
Tuotantoyhtiö: Road Movies Oy
Leikkaus: Markus Leppälä, Inka Lahti, Samu Kuukka
Kuvaaja: Sari Aaltonen
Musiikki: Anna-Mari Kähärä
Äänisuunnittelu: Juuso Oksala

Popcorn with Esko

Popcorn with Esko on leffoihin ja ainoa Suomessa elokuva-alaan keskittyvä podcast. Suosituinta sisältöä on ollut Finnkinon kanssa yhteistyössä teetetty Leffakulissien takana - podisarja, jossa haastateltavina elokuva-alan asiantuntijoita, elokuvantekijöitä ja ammattilaisia. Podcast on leffafaneille ja normaalien leffa-arvosteluiden lisäksi keskustellaan leffa-alan uutisista ja kehittymisestä. Haastateltavina olleet Filmikamari Oy:n toimitusjohtaja Tero Koistinen, elokuvateatteriliiton pj Aku Jaakkola, ohjaajat Dome Karukoski, Tuukka Temonen, näyttelijä/juontaja Roope Salminen, Apfi ry:n kv asioiden päällikkö Anni Wessman sekä näyttelijä Martti Suosaloa ja ohjaaja Virpi Suutari.

Aiheeseen liittyvää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button